folkhälsa och hållbarhet är värdeord

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ho-ho, här kommer Hållbarhetstomten Maria Strandberg på sin träsläde med rena hästkrafter och en stor säck av cirkulär canvas. 

Hon delar ut mjuka julklappar till människor som gjort bra saker inom hållbarhet kopplat till idrott – och hårda klappar till de som borde börja göra det…

Med range och korthålsbana på endast fem hektar i ena hörnet av Årstafältet uppstår folkhälsa

 

 

Första julklappen är en omfattande utredning om folkhälsa kopplad till 220 000 besök på en och samma idrottsplats. Den går till Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd med ansvar för stadsplanering och Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd, Stockholms stad. Det med anledning av Årsta Golf som är nedläggningshotad. 

Med range och korthålsbana på endast fem hektar i ena hörnet av Årstafältet skänker den glädje till inte bara direktörer och andra med många nollor i taxeringskalendern, utan även pensionärer, skolungdomar och funktionsnedsatta. Förutom folkhälsa bidrar södra Stockholms samlingspunkt för svingsugna med viktig biologisk mångfald.

Bostadslösa blåklocksbiet Melitta

En forskningsrapport från biologiprofessorn Nils Ryrholm om höga ljuds positiva påverkan på biologisk mångfald går till politikerna i Stockholms stadshus som för några år sedan lade ned Järva motocrossbana - och därmed delade ut dödsstöten till Järva Motorklubb. 

Platsen skulle bli en port till Järva-fältets naturpark. Resultatet blev att området växte igen, de pollinerande bina med blåklocksbiet Melitta i spetsen blev bostadslösa och flyttade, varpå blommor fulla med nektar dog. Allt enligt Aftonbladet. Önskan inför 2022: Väck naturen och öka den biologiska mångfalden – återinvig motocrossbanan på Järvafältet!

En julstjärna i granens topp från fryntlige Tyko Jonssons varuhus går till Stina Lindblad, Upplandsstiftelsens naturskola, som förstått kraften i konceptet Golfbanan som utomhusklassrum: Lärare och elever ska få komma ut på golfbanan i Älvkarleby och lära sig om biologisk mångfald och genomföra praktiskt hållbarhetsarbete. 

Golfbanan ska även användas som en naturskön mötesplats för våra äldre. Satsningen är en del av det hållbarhetslöfte som Upplandsstiftelsen och Svenska Golfförbundet tecknat med landshövdingen i Uppland – och en utveckling av pilotprojektet med två grundskolor i Stockholms stad som testat utomhusundervisning på golfbanorna Haninge och Björkhagen med gott resultat under 2021: Bäckahagens skola och Mälarhöjdens skola.

Danskt lyckat koncept

Ett presentkort på en vegetarisk jullunch för två går till tidigare förbundskaptenen i handboll, Ingemar Linnéll, och hans dotter Jennie Linnéll, Svenska Handbollförbundet, för konceptet Hand the Ball: Att få unga i förorterna i rörelse genom en mjuk, grön boll och välutbildade pedagoger

Det är ett danskt koncept som blir nyckelspelare i hållbarhetsarbetet i VM 2023 på hemmaplan där även ekonomisk och ekologisk hållbarhet med bland annat minskat matsvinn, minskad vattenåtgång och certifierade transporter ingår. 

Ett badlakan för dusch efter svettiga träningspass – bland annat parabrottning – går till komikern Måns Möller som arbetar för att unga med NPF-diagnoser, bland annat hans egen son Viggo, ska få samma chans att idrotta som alla andra. Måns längtar även att få dela ut mer pengar ur sin stiftelse Viggo Foundation till människor som tar rörelseinitiativ för unga med NPF-diagnos. Kom och sök!

Ett dussin golfbollar går till Kadir Colakoglu i Malmö som fick chansen att prova på golf inom ramen för integrationssatsningen Golf för nya vänner på Malmö Burlöv Golfklubb, fick ett nytt intresse och förde golfens grunder vidare till turkiska landsmän i andra delar av Sverige där de nu tar Grönt kort. Landsmän som liksom Kadir flytt från Turkiet.

Minskar negativ miljöpåverkan

Varma mössor till skidturen får Trygve Aamlid och hans team på NBIO forskningsinstitut i Norge för en ny och uppdaterad handbok om hur alla som sköter grönytor kan gödsla hållbart. Genom att gödsla gräset optimalt förbättrar vi kvaliteten på våra spel- och grönytor, vi sparar pengar och minimerar negativ miljöpåverkan.

Slutligen - från oss alla inom golfen till Er alla: Ha en riktigt skön jul och nyårshelg! Res och ät klimatsmart så får vi alla en fin julklapp 2022 i form av en vackrare värld!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.