folkhälsa och hållbarhet är värdeord

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ho-ho, här kommer Hållbarhetstomten Maria Strandberg på sin träsläde med rena hästkrafter och en stor säck av cirkulär canvas. 

Hon delar ut mjuka julklappar till människor som gjort bra saker inom hållbarhet kopplat till idrott – och hårda klappar till de som borde börja göra det…

Med range och korthålsbana på endast fem hektar i ena hörnet av Årstafältet uppstår folkhälsa

 

 

Första julklappen är en omfattande utredning om folkhälsa kopplad till 220 000 besök på en och samma idrottsplats. Den går till Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd med ansvar för stadsplanering och Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd, Stockholms stad. Det med anledning av Årsta Golf som är nedläggningshotad. 

Med range och korthålsbana på endast fem hektar i ena hörnet av Årstafältet skänker den glädje till inte bara direktörer och andra med många nollor i taxeringskalendern, utan även pensionärer, skolungdomar och funktionsnedsatta. Förutom folkhälsa bidrar södra Stockholms samlingspunkt för svingsugna med viktig biologisk mångfald.

Bostadslösa blåklocksbiet Melitta

En forskningsrapport från biologiprofessorn Nils Ryrholm om höga ljuds positiva påverkan på biologisk mångfald går till politikerna i Stockholms stadshus som för några år sedan lade ned Järva motocrossbana - och därmed delade ut dödsstöten till Järva Motorklubb. 

Platsen skulle bli en port till Järva-fältets naturpark. Resultatet blev att området växte igen, de pollinerande bina med blåklocksbiet Melitta i spetsen blev bostadslösa och flyttade, varpå blommor fulla med nektar dog. Allt enligt Aftonbladet. Önskan inför 2022: Väck naturen och öka den biologiska mångfalden – återinvig motocrossbanan på Järvafältet!

En julstjärna i granens topp från fryntlige Tyko Jonssons varuhus går till Stina Lindblad, Upplandsstiftelsens naturskola, som förstått kraften i konceptet Golfbanan som utomhusklassrum: Lärare och elever ska få komma ut på golfbanan i Älvkarleby och lära sig om biologisk mångfald och genomföra praktiskt hållbarhetsarbete. 

Golfbanan ska även användas som en naturskön mötesplats för våra äldre. Satsningen är en del av det hållbarhetslöfte som Upplandsstiftelsen och Svenska Golfförbundet tecknat med landshövdingen i Uppland – och en utveckling av pilotprojektet med två grundskolor i Stockholms stad som testat utomhusundervisning på golfbanorna Haninge och Björkhagen med gott resultat under 2021: Bäckahagens skola och Mälarhöjdens skola.

Danskt lyckat koncept

Ett presentkort på en vegetarisk jullunch för två går till tidigare förbundskaptenen i handboll, Ingemar Linnéll, och hans dotter Jennie Linnéll, Svenska Handbollförbundet, för konceptet Hand the Ball: Att få unga i förorterna i rörelse genom en mjuk, grön boll och välutbildade pedagoger

Det är ett danskt koncept som blir nyckelspelare i hållbarhetsarbetet i VM 2023 på hemmaplan där även ekonomisk och ekologisk hållbarhet med bland annat minskat matsvinn, minskad vattenåtgång och certifierade transporter ingår. 

Ett badlakan för dusch efter svettiga träningspass – bland annat parabrottning – går till komikern Måns Möller som arbetar för att unga med NPF-diagnoser, bland annat hans egen son Viggo, ska få samma chans att idrotta som alla andra. Måns längtar även att få dela ut mer pengar ur sin stiftelse Viggo Foundation till människor som tar rörelseinitiativ för unga med NPF-diagnos. Kom och sök!

Ett dussin golfbollar går till Kadir Colakoglu i Malmö som fick chansen att prova på golf inom ramen för integrationssatsningen Golf för nya vänner på Malmö Burlöv Golfklubb, fick ett nytt intresse och förde golfens grunder vidare till turkiska landsmän i andra delar av Sverige där de nu tar Grönt kort. Landsmän som liksom Kadir flytt från Turkiet.

Minskar negativ miljöpåverkan

Varma mössor till skidturen får Trygve Aamlid och hans team på NBIO forskningsinstitut i Norge för en ny och uppdaterad handbok om hur alla som sköter grönytor kan gödsla hållbart. Genom att gödsla gräset optimalt förbättrar vi kvaliteten på våra spel- och grönytor, vi sparar pengar och minimerar negativ miljöpåverkan.

Slutligen - från oss alla inom golfen till Er alla: Ha en riktigt skön jul och nyårshelg! Res och ät klimatsmart så får vi alla en fin julklapp 2022 i form av en vackrare värld!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.