folkhälsa och hållbarhet är värdeord

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ho-ho, här kommer Hållbarhetstomten Maria Strandberg på sin träsläde med rena hästkrafter och en stor säck av cirkulär canvas. 

Hon delar ut mjuka julklappar till människor som gjort bra saker inom hållbarhet kopplat till idrott – och hårda klappar till de som borde börja göra det…

Med range och korthålsbana på endast fem hektar i ena hörnet av Årstafältet uppstår folkhälsa

 

 

Första julklappen är en omfattande utredning om folkhälsa kopplad till 220 000 besök på en och samma idrottsplats. Den går till Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd med ansvar för stadsplanering och Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd, Stockholms stad. Det med anledning av Årsta Golf som är nedläggningshotad. 

Med range och korthålsbana på endast fem hektar i ena hörnet av Årstafältet skänker den glädje till inte bara direktörer och andra med många nollor i taxeringskalendern, utan även pensionärer, skolungdomar och funktionsnedsatta. Förutom folkhälsa bidrar södra Stockholms samlingspunkt för svingsugna med viktig biologisk mångfald.

Bostadslösa blåklocksbiet Melitta

En forskningsrapport från biologiprofessorn Nils Ryrholm om höga ljuds positiva påverkan på biologisk mångfald går till politikerna i Stockholms stadshus som för några år sedan lade ned Järva motocrossbana - och därmed delade ut dödsstöten till Järva Motorklubb. 

Platsen skulle bli en port till Järva-fältets naturpark. Resultatet blev att området växte igen, de pollinerande bina med blåklocksbiet Melitta i spetsen blev bostadslösa och flyttade, varpå blommor fulla med nektar dog. Allt enligt Aftonbladet. Önskan inför 2022: Väck naturen och öka den biologiska mångfalden – återinvig motocrossbanan på Järvafältet!

En julstjärna i granens topp från fryntlige Tyko Jonssons varuhus går till Stina Lindblad, Upplandsstiftelsens naturskola, som förstått kraften i konceptet Golfbanan som utomhusklassrum: Lärare och elever ska få komma ut på golfbanan i Älvkarleby och lära sig om biologisk mångfald och genomföra praktiskt hållbarhetsarbete. 

Golfbanan ska även användas som en naturskön mötesplats för våra äldre. Satsningen är en del av det hållbarhetslöfte som Upplandsstiftelsen och Svenska Golfförbundet tecknat med landshövdingen i Uppland – och en utveckling av pilotprojektet med två grundskolor i Stockholms stad som testat utomhusundervisning på golfbanorna Haninge och Björkhagen med gott resultat under 2021: Bäckahagens skola och Mälarhöjdens skola.

Danskt lyckat koncept

Ett presentkort på en vegetarisk jullunch för två går till tidigare förbundskaptenen i handboll, Ingemar Linnéll, och hans dotter Jennie Linnéll, Svenska Handbollförbundet, för konceptet Hand the Ball: Att få unga i förorterna i rörelse genom en mjuk, grön boll och välutbildade pedagoger

Det är ett danskt koncept som blir nyckelspelare i hållbarhetsarbetet i VM 2023 på hemmaplan där även ekonomisk och ekologisk hållbarhet med bland annat minskat matsvinn, minskad vattenåtgång och certifierade transporter ingår. 

Ett badlakan för dusch efter svettiga träningspass – bland annat parabrottning – går till komikern Måns Möller som arbetar för att unga med NPF-diagnoser, bland annat hans egen son Viggo, ska få samma chans att idrotta som alla andra. Måns längtar även att få dela ut mer pengar ur sin stiftelse Viggo Foundation till människor som tar rörelseinitiativ för unga med NPF-diagnos. Kom och sök!

Ett dussin golfbollar går till Kadir Colakoglu i Malmö som fick chansen att prova på golf inom ramen för integrationssatsningen Golf för nya vänner på Malmö Burlöv Golfklubb, fick ett nytt intresse och förde golfens grunder vidare till turkiska landsmän i andra delar av Sverige där de nu tar Grönt kort. Landsmän som liksom Kadir flytt från Turkiet.

Minskar negativ miljöpåverkan

Varma mössor till skidturen får Trygve Aamlid och hans team på NBIO forskningsinstitut i Norge för en ny och uppdaterad handbok om hur alla som sköter grönytor kan gödsla hållbart. Genom att gödsla gräset optimalt förbättrar vi kvaliteten på våra spel- och grönytor, vi sparar pengar och minimerar negativ miljöpåverkan.

Slutligen - från oss alla inom golfen till Er alla: Ha en riktigt skön jul och nyårshelg! Res och ät klimatsmart så får vi alla en fin julklapp 2022 i form av en vackrare värld!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Plötsligt kommer beskedet . Glenn Strömberg, 62, gör sina sista dagar på SVT i nästa vecka. Efter 26 år lämnar han och går till Viaplay Group.

– Viaplay är väldigt glada och stolta över att vi kom överens med Glenn om ett flerårigt avtal, säger presschefen Fredrik Johansson.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.