Sigtuna, ett lyckat exempel från golfen
Ängsmark och betesmark brukar ibland kallas för Nordens tropiska regnskogar eftersom de innehåller en så stor artrikedom – dessutom är de kanske det mest svenska landskapet vi har. Svenska golfklubbar arbetar kontinuerligt med att skapa ett rikt växt och djurliv (biologisk mångfald) och golfbanan liknar i många fall den värdefulla svenska ängsmarken. Nu minskar klubbarnas medel till lokalt naturvårdsarbete. Vem tar ansvar för den fortsatta utvecklingen?
I det jordbruk vi driver dag, med minskat antal betesdjur, har ängs- och betesmarker minskat drastiskt och aldrig varit mindre än nu. En äng kan innehålla upp till 50 arter per kvadratmeter, lika många som i regnskogen. Att vårda ängarna i Sverige är en insats som bromsar förlusten av biologisk mångfald.
Beredda att ta ansvar
Vi inom golfen, andra idrotter – främst utomhusidrotter – samt friluftslivet älskar naturen och vill ta ansvar för att bidra till att bevara och utveckla ett rikt växt och djurliv i det svenska landskapet.
Men nuvarande regeringen har beslutet att minska budgeten för naturvård och biologisk mångfald och därmed minskar de så kallade LONA-bidragen för lokalt naturvårdsarbete. Detta slår hårt mot såväl naturvården som de föreningar inklusive golfklubbarna som arbetar med naturvård.
Ett lyckat exempel är Sigtuna golfklubb, strax norr om Stockholm, där LONA-medel stimulerat och ökat biologisk mångfald med hjälp av både professionella och ideella krafter. Ängsmark med många blommande växter har skapats som en naturlig del av banan och runt klubbhuset prunkar, surrar och kvittrar det som aldrig förr – insekter, pollinerande bin och fåglar har hittat en oväntad oas i det uppländska landskapet till medlemmarnas och lokalbefolkningens förtjusning.
Att känna tillhörighet till en plats och vara en del av landskapet är en viktig del av den svenska kulturen, och därmed också ett viktigt instrument i integrationen av nya medborgare. Detta är en sida av det svenska landskap rikt på växter och djur som sällan lyfts fram och prioriteras.
Lär ut allemansrätten
Friluftslivet och utomhusidrotterna har med hjälp av medel från Naturvårdsverket och våra 21 länsstyrelser tagit ett stort ansvar för att undervisa om den svenska landskapet och allemansrätten. Satsningar som gagnar främst våra yngre medborgare som sällan eller aldrig kommer i kontakt med naturen. Därmed vet de inte heller vilka rättigheter och skyldigheter de har i naturen för ett långt och rikt friluftsliv. Golfens skolsatsning Golfbanan som utomhusklassrum och integrationssatsning Golf för nya vänner är två exempel på hur yngre med visst på fokus på andra kulturer kan öka intresset för biologisk mångfald och skog och mark – och dessutom lära känna en för många ny idrott.
Nu återkommer vi till ansvarsfrågan. Med minskande satsningar från Regeringens sida på projekt och aktiviteter inom naturvård och biologisk mångfald – vem har då ansvaret för en positiv utveckling inom området? Regeringen anger en riktning som pekar på ideella organisationer och privata markägare. Är det rätt när det svenska landskapet med en ökad biologisk mångfald angår oss alla? Inte som jag ser det.
Regeringen sviker
Jag är besviken, Ulf Kristersson! Jag hade större förhoppningar på dig och dina regeringskollegor – att ni skulle förstå och värdera naturen högre i era politiska och ekonomiska beslut.
Min uppmaning är därför enkel: Öka resurser till naturvård och biologisk mångfald. Vi är många som är beredda att hjälp till, inte minst inom idrotten och friluftslivet, men vi behöver uppmuntran i form av ekonomiskt stöd.
Mest lästa just nu
Nej, en stockhomare i ledningen för IFK Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar