Sigtuna, ett lyckat exempel från golfen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ängsmark och betesmark brukar ibland kallas för Nordens tropiska regnskogar eftersom de innehåller en så stor artrikedom – dessutom är de kanske det mest svenska landskapet vi har. Svenska golfklubbar arbetar kontinuerligt med att skapa ett rikt växt och djurliv (biologisk mångfald) och golfbanan liknar i många fall den värdefulla svenska ängsmarken. Nu minskar klubbarnas medel till lokalt naturvårdsarbete. Vem tar ansvar för den fortsatta utvecklingen?

Sigtuna är ett föredömligt exempel på en golfbana med ängsmark med många blommande växter i en naturlig del av banan och klubbhuset. Foto: Ola Jennersten

I det jordbruk vi driver dag, med minskat antal betesdjur, har ängs- och betesmarker minskat drastiskt och aldrig varit mindre än nu. En äng kan innehålla upp till 50 arter per kvadratmeter, lika många som i regnskogen. Att vårda ängarna i Sverige är en insats som bromsar förlusten av biologisk mångfald. 

Beredda att ta ansvar

Vi inom golfen, andra idrotter – främst utomhusidrotter – samt friluftslivet älskar naturen och vill ta ansvar för att bidra till att bevara och utveckla ett rikt växt och djurliv i det svenska landskapet. 

Men nuvarande regeringen har beslutet att minska budgeten för naturvård och biologisk mångfald och därmed minskar de så kallade LONA-bidragen för lokalt naturvårdsarbete. Detta slår hårt mot såväl naturvården som de föreningar inklusive golfklubbarna som arbetar med naturvård.

Ett lyckat exempel är Sigtuna golfklubb, strax norr om Stockholm, där LONA-medel stimulerat och ökat biologisk mångfald med hjälp av både professionella och ideella krafter. Ängsmark med många blommande växter har skapats som en naturlig del av banan och runt klubbhuset prunkar, surrar och kvittrar det som aldrig förr – insekter, pollinerande bin och fåglar har hittat en oväntad oas i det uppländska landskapet till medlemmarnas och lokalbefolkningens förtjusning. 

Att känna tillhörighet till en plats och vara en del av landskapet är en viktig del av den svenska kulturen, och därmed också ett viktigt instrument i integrationen av nya medborgare. Detta är en sida av det svenska landskap rikt på växter och djur som sällan lyfts fram och prioriteras. 

Lär ut allemansrätten

Friluftslivet och utomhusidrotterna har med hjälp av medel från Naturvårdsverket och våra 21 länsstyrelser tagit ett stort ansvar för att undervisa om den svenska landskapet och allemansrätten. Satsningar som gagnar främst våra yngre medborgare som sällan eller aldrig kommer i kontakt med naturen. Därmed vet de inte heller vilka rättigheter och skyldigheter de har i naturen för ett långt och rikt friluftsliv. Golfens skolsatsning Golfbanan som utomhusklassrum och integrationssatsning Golf för nya vänner är två exempel på hur yngre med visst på fokus på andra kulturer kan öka intresset för biologisk mångfald och skog och mark – och dessutom lära känna en för många ny idrott.

Nu återkommer vi till ansvarsfrågan. Med minskande satsningar från Regeringens sida på projekt och aktiviteter inom naturvård och biologisk mångfald – vem har då ansvaret för en positiv utveckling inom området? Regeringen anger en riktning som pekar på ideella organisationer och privata markägare. Är det rätt när det svenska landskapet med en ökad biologisk mångfald angår oss alla? Inte som jag ser det.

Regeringen sviker

Jag är besviken, Ulf Kristersson! Jag hade större förhoppningar på dig och dina regeringskollegor – att ni skulle förstå och värdera naturen högre i era politiska och ekonomiska beslut.

Min uppmaning är därför enkel: Öka resurser till naturvård och biologisk mångfald. Vi är många som är beredda att hjälp till, inte minst inom idrotten och friluftslivet, men vi behöver uppmuntran i form av ekonomiskt stöd. 

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.