Sigtuna, ett lyckat exempel från golfen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ängsmark och betesmark brukar ibland kallas för Nordens tropiska regnskogar eftersom de innehåller en så stor artrikedom – dessutom är de kanske det mest svenska landskapet vi har. Svenska golfklubbar arbetar kontinuerligt med att skapa ett rikt växt och djurliv (biologisk mångfald) och golfbanan liknar i många fall den värdefulla svenska ängsmarken. Nu minskar klubbarnas medel till lokalt naturvårdsarbete. Vem tar ansvar för den fortsatta utvecklingen?

Sigtuna är ett föredömligt exempel på en golfbana med ängsmark med många blommande växter i en naturlig del av banan och klubbhuset. Foto: Ola Jennersten

I det jordbruk vi driver dag, med minskat antal betesdjur, har ängs- och betesmarker minskat drastiskt och aldrig varit mindre än nu. En äng kan innehålla upp till 50 arter per kvadratmeter, lika många som i regnskogen. Att vårda ängarna i Sverige är en insats som bromsar förlusten av biologisk mångfald. 

Beredda att ta ansvar

Vi inom golfen, andra idrotter – främst utomhusidrotter – samt friluftslivet älskar naturen och vill ta ansvar för att bidra till att bevara och utveckla ett rikt växt och djurliv i det svenska landskapet. 

Men nuvarande regeringen har beslutet att minska budgeten för naturvård och biologisk mångfald och därmed minskar de så kallade LONA-bidragen för lokalt naturvårdsarbete. Detta slår hårt mot såväl naturvården som de föreningar inklusive golfklubbarna som arbetar med naturvård.

Ett lyckat exempel är Sigtuna golfklubb, strax norr om Stockholm, där LONA-medel stimulerat och ökat biologisk mångfald med hjälp av både professionella och ideella krafter. Ängsmark med många blommande växter har skapats som en naturlig del av banan och runt klubbhuset prunkar, surrar och kvittrar det som aldrig förr – insekter, pollinerande bin och fåglar har hittat en oväntad oas i det uppländska landskapet till medlemmarnas och lokalbefolkningens förtjusning. 

Att känna tillhörighet till en plats och vara en del av landskapet är en viktig del av den svenska kulturen, och därmed också ett viktigt instrument i integrationen av nya medborgare. Detta är en sida av det svenska landskap rikt på växter och djur som sällan lyfts fram och prioriteras. 

Lär ut allemansrätten

Friluftslivet och utomhusidrotterna har med hjälp av medel från Naturvårdsverket och våra 21 länsstyrelser tagit ett stort ansvar för att undervisa om den svenska landskapet och allemansrätten. Satsningar som gagnar främst våra yngre medborgare som sällan eller aldrig kommer i kontakt med naturen. Därmed vet de inte heller vilka rättigheter och skyldigheter de har i naturen för ett långt och rikt friluftsliv. Golfens skolsatsning Golfbanan som utomhusklassrum och integrationssatsning Golf för nya vänner är två exempel på hur yngre med visst på fokus på andra kulturer kan öka intresset för biologisk mångfald och skog och mark – och dessutom lära känna en för många ny idrott.

Nu återkommer vi till ansvarsfrågan. Med minskande satsningar från Regeringens sida på projekt och aktiviteter inom naturvård och biologisk mångfald – vem har då ansvaret för en positiv utveckling inom området? Regeringen anger en riktning som pekar på ideella organisationer och privata markägare. Är det rätt när det svenska landskapet med en ökad biologisk mångfald angår oss alla? Inte som jag ser det.

Regeringen sviker

Jag är besviken, Ulf Kristersson! Jag hade större förhoppningar på dig och dina regeringskollegor – att ni skulle förstå och värdera naturen högre i era politiska och ekonomiska beslut.

Min uppmaning är därför enkel: Öka resurser till naturvård och biologisk mångfald. Vi är många som är beredda att hjälp till, inte minst inom idrotten och friluftslivet, men vi behöver uppmuntran i form av ekonomiskt stöd. 

Maria Strandberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.