21-årige Linus gör kometkarriär i racing-USA

Linus Lundqvist från Tyresö kan vara Sveriges nästa, stora racingstjärna. Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i Indycar får se upp – eller titta i backspegeln... Linus har som förste svensk gjort sensation i det amerikanska Formel 3-mästerskapen Formula Regional Americas. Åtta lopp har avgjorts. Linus har vunnit – åtta. Nio återstår.

Åtta lopp har avgjorts. Linus har vunnit – åtta. Nio återstår. Han är dominanten i racingserien. I helgen kan säkra 1 miljon dollar!

Den här helgen är det dags för andra delen  av tävlingsprogrammet sedan uppehållet den 2 augusti. Två lopp körs i Sebring, Florida.

Linus tävlar för Hondas mästarteam Global Racing Group. Han leder klassen överläget med maximala 200 poäng. Tvåan, David Malukas, USA, har 124 poäng, trean Victor Franzoni, Brasilien, har 93 poäng. Seger i loppen ger 25 poäng. Efter helgens tävlingar återstår två event, 2-4 oktober i Miami och 23-25 oktober i Austin, Texas.

En miljon dollar i segerpris

Allt tyder på att Linus vinner och tar hem förstapriset på en miljon dollar som går till hans stall Honda men också garanterar Linus förmåner. Mästartiteln garanterar honom en plats i nästa års Indy Lights, klassen under Indycar.

Linus har siktet högre än så. I en intervju i TV 4 i augusti sa han att Indycar eller Formel 1 var målet. I intervjun berättade Linus att hans bil, med 303 hästkrafter, gör mellan 250 och 260 kilometer i timmen på raksträckorna. Bilens utformning gör att han kan köra drygt 200 kilometer i timmen i kurvorna.

I intervjun fick han frågan hur han skulle klara av att köra en formel 1-bil.

- Ge mig en halv dag, eller hel, så klarar jag det, svarade han med ett självförtroende det lyste om.

Indycar - och formel 1-bilarna har ungefär dubbelt så många hästkrafter jämfört med den bil Linus kör nu och hastigheten är högre, runt 400 kilometer/timmen. Och Renault har pratat om en formel 1-bil med 1 000 hästkrafter. Wrooom, då kommer det att gå undan om det blir verklighet. Snacka om utveckling sedan det första VM-loppet kördes 1950.

Linus hade meriter 

Linus var ingen färsking i racerssporten när han kom till USA, dock okänd för den breda racingpubliken over there. Linus började som många blivande stjärnor med gokart innan han hade börjat skolan. Så småningom kom framgångarna slag i slag. 2016 vann han Formula STCC Nordic, Sveriges enda formelbilmästerskap. 2017 tog han steget till England och det brittiska formel 4-mästerskapet. Där han slutade han femma i sammandraget efter fem segrar och elva pallplatser trots en flera tekniska problem med bilen. Han visade klassen med fem pole positions och hade snabbaste varvtid i nio lopp, flest av alla.

2018 kom det stora genombrottet när han vann det brittiska Formel 3-mästerskapet. Han blev den första svensken att vinna sedan Stefan ”Lövis” Johansson 1980. Tidigare vinnare i mästerskapet har varit legendarer som Jackie Stewart, Aytorn Senna och Mika Häkkinen. I konkurrens med 67 andra förare vann han dessutom Sunoco Whelen Challenge, en tung titel. 

2019 koncentrerade han sig på Euroformula Open Winter Series, tidigare känt som Spanish Formula Threee Championhip. Mästerskapet avgjordes under nio tävlingshelger. Han kom femma i förarmästerskapet och tvåa bland nykomlingarna. Det gav eko och gav honom kontraktet med Hondas Global Racing Group. 

Strul med resan

Han fick ingen drömstart på väg till första tävlingen i Formula Regional Americas, 27 juni Lexington, Ohio. På grund av coronapandemin kunde inte Linus flyga direkt från Sverige till USA. Vad göra? Genom kontakter med en kompis i Mexiko flög han dit, fick låna hans lägenhet och tvingades till 14 dagar i karantän. Väl på flygplatsen i Mexico City blev det 90 svettiga minuter med tullpersonalen innan han fick tummen upp.

- Personalen kunde inte begripa vad jag hade gjort i 14 dagar i Mexiko utan något uppdrag, har Linus sagt.

Väl framme i Lexington hade konkurrenterna hunnit med 15 testvarv. Linus hann med två. Det räckte. Sedan dess har medtävlarna bara sett baksidan av hans bil.

Linus bor i Indianapolis i delstaten Indiana, Ohio. Staden kallas världen motorsporthuvudstad. Och det är där mytomspunna Indy 500 avgörs, 80 mil ska köras, på en stadion med 257 000 sittplatser. När loppet firade 100-årsjubileum 2016 fanns 350 000 åskådare på plats. Loppet kallas för racingens största spektakel. Publiken festar, med råge. Det är dit Linus Lundqvist siktar. Där finns redan grannarna och kompisarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Eller hinner Linus till formel 1 före Indycar? Svensken har visat att han har kapaciteten.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.