21-årige Linus gör kometkarriär i racing-USA

Linus Lundqvist från Tyresö kan vara Sveriges nästa, stora racingstjärna. Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i Indycar får se upp – eller titta i backspegeln... Linus har som förste svensk gjort sensation i det amerikanska Formel 3-mästerskapen Formula Regional Americas. Åtta lopp har avgjorts. Linus har vunnit – åtta. Nio återstår.

Åtta lopp har avgjorts. Linus har vunnit – åtta. Nio återstår. Han är dominanten i racingserien. I helgen kan säkra 1 miljon dollar!

Den här helgen är det dags för andra delen  av tävlingsprogrammet sedan uppehållet den 2 augusti. Två lopp körs i Sebring, Florida.

Linus tävlar för Hondas mästarteam Global Racing Group. Han leder klassen överläget med maximala 200 poäng. Tvåan, David Malukas, USA, har 124 poäng, trean Victor Franzoni, Brasilien, har 93 poäng. Seger i loppen ger 25 poäng. Efter helgens tävlingar återstår två event, 2-4 oktober i Miami och 23-25 oktober i Austin, Texas.

En miljon dollar i segerpris

Allt tyder på att Linus vinner och tar hem förstapriset på en miljon dollar som går till hans stall Honda men också garanterar Linus förmåner. Mästartiteln garanterar honom en plats i nästa års Indy Lights, klassen under Indycar.

Linus har siktet högre än så. I en intervju i TV 4 i augusti sa han att Indycar eller Formel 1 var målet. I intervjun berättade Linus att hans bil, med 303 hästkrafter, gör mellan 250 och 260 kilometer i timmen på raksträckorna. Bilens utformning gör att han kan köra drygt 200 kilometer i timmen i kurvorna.

I intervjun fick han frågan hur han skulle klara av att köra en formel 1-bil.

- Ge mig en halv dag, eller hel, så klarar jag det, svarade han med ett självförtroende det lyste om.

Indycar - och formel 1-bilarna har ungefär dubbelt så många hästkrafter jämfört med den bil Linus kör nu och hastigheten är högre, runt 400 kilometer/timmen. Och Renault har pratat om en formel 1-bil med 1 000 hästkrafter. Wrooom, då kommer det att gå undan om det blir verklighet. Snacka om utveckling sedan det första VM-loppet kördes 1950.

Linus hade meriter 

Linus var ingen färsking i racerssporten när han kom till USA, dock okänd för den breda racingpubliken over there. Linus började som många blivande stjärnor med gokart innan han hade börjat skolan. Så småningom kom framgångarna slag i slag. 2016 vann han Formula STCC Nordic, Sveriges enda formelbilmästerskap. 2017 tog han steget till England och det brittiska formel 4-mästerskapet. Där han slutade han femma i sammandraget efter fem segrar och elva pallplatser trots en flera tekniska problem med bilen. Han visade klassen med fem pole positions och hade snabbaste varvtid i nio lopp, flest av alla.

2018 kom det stora genombrottet när han vann det brittiska Formel 3-mästerskapet. Han blev den första svensken att vinna sedan Stefan ”Lövis” Johansson 1980. Tidigare vinnare i mästerskapet har varit legendarer som Jackie Stewart, Aytorn Senna och Mika Häkkinen. I konkurrens med 67 andra förare vann han dessutom Sunoco Whelen Challenge, en tung titel. 

2019 koncentrerade han sig på Euroformula Open Winter Series, tidigare känt som Spanish Formula Threee Championhip. Mästerskapet avgjordes under nio tävlingshelger. Han kom femma i förarmästerskapet och tvåa bland nykomlingarna. Det gav eko och gav honom kontraktet med Hondas Global Racing Group. 

Strul med resan

Han fick ingen drömstart på väg till första tävlingen i Formula Regional Americas, 27 juni Lexington, Ohio. På grund av coronapandemin kunde inte Linus flyga direkt från Sverige till USA. Vad göra? Genom kontakter med en kompis i Mexiko flög han dit, fick låna hans lägenhet och tvingades till 14 dagar i karantän. Väl på flygplatsen i Mexico City blev det 90 svettiga minuter med tullpersonalen innan han fick tummen upp.

- Personalen kunde inte begripa vad jag hade gjort i 14 dagar i Mexiko utan något uppdrag, har Linus sagt.

Väl framme i Lexington hade konkurrenterna hunnit med 15 testvarv. Linus hann med två. Det räckte. Sedan dess har medtävlarna bara sett baksidan av hans bil.

Linus bor i Indianapolis i delstaten Indiana, Ohio. Staden kallas världen motorsporthuvudstad. Och det är där mytomspunna Indy 500 avgörs, 80 mil ska köras, på en stadion med 257 000 sittplatser. När loppet firade 100-årsjubileum 2016 fanns 350 000 åskådare på plats. Loppet kallas för racingens största spektakel. Publiken festar, med råge. Det är dit Linus Lundqvist siktar. Där finns redan grannarna och kompisarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Eller hinner Linus till formel 1 före Indycar? Svensken har visat att han har kapaciteten.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.