21-årige Linus gör kometkarriär i racing-USA

Linus Lundqvist från Tyresö kan vara Sveriges nästa, stora racingstjärna. Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i Indycar får se upp – eller titta i backspegeln... Linus har som förste svensk gjort sensation i det amerikanska Formel 3-mästerskapen Formula Regional Americas. Åtta lopp har avgjorts. Linus har vunnit – åtta. Nio återstår.

Åtta lopp har avgjorts. Linus har vunnit – åtta. Nio återstår. Han är dominanten i racingserien. I helgen kan säkra 1 miljon dollar!
Annons

Den här helgen är det dags för andra delen  av tävlingsprogrammet sedan uppehållet den 2 augusti. Två lopp körs i Sebring, Florida.

Linus tävlar för Hondas mästarteam Global Racing Group. Han leder klassen överläget med maximala 200 poäng. Tvåan, David Malukas, USA, har 124 poäng, trean Victor Franzoni, Brasilien, har 93 poäng. Seger i loppen ger 25 poäng. Efter helgens tävlingar återstår två event, 2-4 oktober i Miami och 23-25 oktober i Austin, Texas.

En miljon dollar i segerpris

Allt tyder på att Linus vinner och tar hem förstapriset på en miljon dollar som går till hans stall Honda men också garanterar Linus förmåner. Mästartiteln garanterar honom en plats i nästa års Indy Lights, klassen under Indycar.

Linus har siktet högre än så. I en intervju i TV 4 i augusti sa han att Indycar eller Formel 1 var målet. I intervjun berättade Linus att hans bil, med 303 hästkrafter, gör mellan 250 och 260 kilometer i timmen på raksträckorna. Bilens utformning gör att han kan köra drygt 200 kilometer i timmen i kurvorna.

I intervjun fick han frågan hur han skulle klara av att köra en formel 1-bil.

- Ge mig en halv dag, eller hel, så klarar jag det, svarade han med ett självförtroende det lyste om.

Indycar - och formel 1-bilarna har ungefär dubbelt så många hästkrafter jämfört med den bil Linus kör nu och hastigheten är högre, runt 400 kilometer/timmen. Och Renault har pratat om en formel 1-bil med 1 000 hästkrafter. Wrooom, då kommer det att gå undan om det blir verklighet. Snacka om utveckling sedan det första VM-loppet kördes 1950.

Linus hade meriter 

Linus var ingen färsking i racerssporten när han kom till USA, dock okänd för den breda racingpubliken over there. Linus började som många blivande stjärnor med gokart innan han hade börjat skolan. Så småningom kom framgångarna slag i slag. 2016 vann han Formula STCC Nordic, Sveriges enda formelbilmästerskap. 2017 tog han steget till England och det brittiska formel 4-mästerskapet. Där han slutade han femma i sammandraget efter fem segrar och elva pallplatser trots en flera tekniska problem med bilen. Han visade klassen med fem pole positions och hade snabbaste varvtid i nio lopp, flest av alla.

2018 kom det stora genombrottet när han vann det brittiska Formel 3-mästerskapet. Han blev den första svensken att vinna sedan Stefan ”Lövis” Johansson 1980. Tidigare vinnare i mästerskapet har varit legendarer som Jackie Stewart, Aytorn Senna och Mika Häkkinen. I konkurrens med 67 andra förare vann han dessutom Sunoco Whelen Challenge, en tung titel. 

2019 koncentrerade han sig på Euroformula Open Winter Series, tidigare känt som Spanish Formula Threee Championhip. Mästerskapet avgjordes under nio tävlingshelger. Han kom femma i förarmästerskapet och tvåa bland nykomlingarna. Det gav eko och gav honom kontraktet med Hondas Global Racing Group. 

Strul med resan

Han fick ingen drömstart på väg till första tävlingen i Formula Regional Americas, 27 juni Lexington, Ohio. På grund av coronapandemin kunde inte Linus flyga direkt från Sverige till USA. Vad göra? Genom kontakter med en kompis i Mexiko flög han dit, fick låna hans lägenhet och tvingades till 14 dagar i karantän. Väl på flygplatsen i Mexico City blev det 90 svettiga minuter med tullpersonalen innan han fick tummen upp.

- Personalen kunde inte begripa vad jag hade gjort i 14 dagar i Mexiko utan något uppdrag, har Linus sagt.

Väl framme i Lexington hade konkurrenterna hunnit med 15 testvarv. Linus hann med två. Det räckte. Sedan dess har medtävlarna bara sett baksidan av hans bil.

Linus bor i Indianapolis i delstaten Indiana, Ohio. Staden kallas världen motorsporthuvudstad. Och det är där mytomspunna Indy 500 avgörs, 80 mil ska köras, på en stadion med 257 000 sittplatser. När loppet firade 100-årsjubileum 2016 fanns 350 000 åskådare på plats. Loppet kallas för racingens största spektakel. Publiken festar, med råge. Det är dit Linus Lundqvist siktar. Där finns redan grannarna och kompisarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Eller hinner Linus till formel 1 före Indycar? Svensken har visat att han har kapaciteten.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

– Vi är glada över att få visa upp nya Champions League för världen, säger Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa.

Det kan hon säg nu.hon tar stöd av Uefas beslut att Världens största damturnering kommer att få ett rejält ekonomiskt lyft efter att Uefa presenterat en ny ekonomisk modell på 24 miljoner euro, cirka 243 miljoner kronor.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.