Gefle har tjänat 20 miljoner

Amadou Jawo säljs till Elfsborg för 8 miljoner kronor. För bara en dryg månad sedan gick mittbacken Anderas Wikström samma väg och tidigare såldes Johan Oremo till Djurgården. Gefle har tjänat över 20 miljoner på drygt ett år.

Det finns ingen annan allsvensk klubb som kan värva i liten skala och sälja i stor skala så framgångsrikt som Gefle IF. Spelare kommer och går och det är smärtsamt när de bästa hela tiden flyttar vidare. Men behållningen är god.

På drygt ett år har Gävle-klubben kunnat förstärka det egna kontot med 20 miljoner kronor på tre försäljningar. Johan Oremos flytt till Stockholm inbringade mest pengar när Djurgården betalade 10 miljoner kronor.

Chans till ytterligare 10 miljoner

I fjol fanns möjligheter till ytterligare en sådan stor affär när målvakten Mattias Hugosson uppvaktades flitigt av IFK Göteborg. En försäljning som säkerligen hade gett uppemot 10 miljoner.

Gefles ordförande Leif Lindstrand bekräftar att klubben gör ett ekonomiskt klipp när Amadou Jawo fortsätter karriären i Elfsborg. Han värvades billigt från Vallentuna i november 2007 och Lindstrand medger: ”Det är Oremoklass”.

Lindstrand menar också träffande: ”Vi är inte så högt upp i den här näringskedjan” och avser hur allsvenska konkurrenter har större pengar att tillgå.

Amadou Jawo blev ordinarie i Gefle i under senare delen av förra säsongen, men har i år tagit ytterligare steg och bildat en vass anfallsduo med Hasse Berggren.

"Svider inte ekonomiskt"

- Jawo har gjort det väldigt bra hos oss och ville själv gå vidare till Elfsborg. Vi är inte glada att mista en sån spelare, men samtidigt så är vi glada för hans skull. Det svider mentalt att tappa honom, men inte lika mycket ekonomiskt.

Lindstrand låter också förstå att klubben inte är helt överrumplad utan det pågår redan ansträngningar för att hitta en ersättare även om tiden är knapp då bara ett par dagar återstår innan transferfönstret stänger.

Till saken hör också att Gefle hösten 2007 sålde René Makondele till Helsinborg för 7 miljoner kronor. Det var ytterligare en övergång där Leif Lindstrand hade en lyckosam förhandlingstaktik och tvingade skåningarna att öppna plånboken ordentligt.

27 miljoner med Makondele

Helsingborg björ först 5,5 miljoner kronor för Makondele men Gefle IF krävde 9 miljoner, något som Helsingborg inte var beredda att betala. Men parterna möttes slutligen på halva vägen. Övergången möjliggjorde mycket tack vare att Makondeles kontrakt gick ut efter den säsongen och Gefle löpte risk att inte få några pengar alls om han hade velat avvakta ett klubbyte.

Därmed, inräknat Makondele från hösten 2007 har Gefle dragit in runt 27 miljoner på dryga ett halvt år genom att sälja spelare till allsvenska konkurrenter. Stillsamt kan man undra hur gästrikarna hade fåptt ihop ekonomin utan dessa affärer...

Gefle IF är nämligen ett av lagen i allsvenskan med lägst omsättning och klubben har hyllats för sitt arbete att med små resurser skapa bra resultat. Före försäljningen av Jawo fanns ett eget kapital på 7–8 miljoner kronor, men finanskrisen har inneburit att klubben har tvingats ta lite av de pengarna till driften.

Lindstrand erkänner en lyx

Som hos så många andra klubbar har klubben märkt ett minskat intresse från sponsorer. Det ska röra sig om cirka 20 procent sämre försäljning, i klartext ungefär två miljoner kronor. Men med viss återhållsamhet var förhoppningarna om att året ska sluta på en miljon i underskott – innan affären med Jawo.

- Pengarna från våra spelarförsäljningar har gett oss den lyxen att vi inte behöver ha en driftsbudget som går runt, utan att vi vågar ta ett negativt resultat. Det är unikt för oss, och vi behöver inte längre vara så kolossalt försiktiga, konstaterade Leif Lindstrand i en tidigare intervju.

– Det var inte vår grej att sälja spelare, det var en mental spärr att komma över. Samtidigt är det en förutsättning för att vi ska kunna bedriva verksamhet på den här nivån, säger Lindstrand.

I Elfsborg berättar Stefan Andréasson att första ordentliga kontakten skedde i förra veckan. Affären har alltså gått snabbt och nu har Amadou skrivit på ett fem-årskontrakt.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.