Gefle har tjänat 20 miljoner

Amadou Jawo säljs till Elfsborg för 8 miljoner kronor. För bara en dryg månad sedan gick mittbacken Anderas Wikström samma väg och tidigare såldes Johan Oremo till Djurgården. Gefle har tjänat över 20 miljoner på drygt ett år.

Det finns ingen annan allsvensk klubb som kan värva i liten skala och sälja i stor skala så framgångsrikt som Gefle IF. Spelare kommer och går och det är smärtsamt när de bästa hela tiden flyttar vidare. Men behållningen är god.

På drygt ett år har Gävle-klubben kunnat förstärka det egna kontot med 20 miljoner kronor på tre försäljningar. Johan Oremos flytt till Stockholm inbringade mest pengar när Djurgården betalade 10 miljoner kronor.

Chans till ytterligare 10 miljoner

I fjol fanns möjligheter till ytterligare en sådan stor affär när målvakten Mattias Hugosson uppvaktades flitigt av IFK Göteborg. En försäljning som säkerligen hade gett uppemot 10 miljoner.

Gefles ordförande Leif Lindstrand bekräftar att klubben gör ett ekonomiskt klipp när Amadou Jawo fortsätter karriären i Elfsborg. Han värvades billigt från Vallentuna i november 2007 och Lindstrand medger: ”Det är Oremoklass”.

Lindstrand menar också träffande: ”Vi är inte så högt upp i den här näringskedjan” och avser hur allsvenska konkurrenter har större pengar att tillgå.

Amadou Jawo blev ordinarie i Gefle i under senare delen av förra säsongen, men har i år tagit ytterligare steg och bildat en vass anfallsduo med Hasse Berggren.

"Svider inte ekonomiskt"

- Jawo har gjort det väldigt bra hos oss och ville själv gå vidare till Elfsborg. Vi är inte glada att mista en sån spelare, men samtidigt så är vi glada för hans skull. Det svider mentalt att tappa honom, men inte lika mycket ekonomiskt.

Lindstrand låter också förstå att klubben inte är helt överrumplad utan det pågår redan ansträngningar för att hitta en ersättare även om tiden är knapp då bara ett par dagar återstår innan transferfönstret stänger.

Till saken hör också att Gefle hösten 2007 sålde René Makondele till Helsinborg för 7 miljoner kronor. Det var ytterligare en övergång där Leif Lindstrand hade en lyckosam förhandlingstaktik och tvingade skåningarna att öppna plånboken ordentligt.

27 miljoner med Makondele

Helsingborg björ först 5,5 miljoner kronor för Makondele men Gefle IF krävde 9 miljoner, något som Helsingborg inte var beredda att betala. Men parterna möttes slutligen på halva vägen. Övergången möjliggjorde mycket tack vare att Makondeles kontrakt gick ut efter den säsongen och Gefle löpte risk att inte få några pengar alls om han hade velat avvakta ett klubbyte.

Därmed, inräknat Makondele från hösten 2007 har Gefle dragit in runt 27 miljoner på dryga ett halvt år genom att sälja spelare till allsvenska konkurrenter. Stillsamt kan man undra hur gästrikarna hade fåptt ihop ekonomin utan dessa affärer...

Gefle IF är nämligen ett av lagen i allsvenskan med lägst omsättning och klubben har hyllats för sitt arbete att med små resurser skapa bra resultat. Före försäljningen av Jawo fanns ett eget kapital på 7–8 miljoner kronor, men finanskrisen har inneburit att klubben har tvingats ta lite av de pengarna till driften.

Lindstrand erkänner en lyx

Som hos så många andra klubbar har klubben märkt ett minskat intresse från sponsorer. Det ska röra sig om cirka 20 procent sämre försäljning, i klartext ungefär två miljoner kronor. Men med viss återhållsamhet var förhoppningarna om att året ska sluta på en miljon i underskott – innan affären med Jawo.

- Pengarna från våra spelarförsäljningar har gett oss den lyxen att vi inte behöver ha en driftsbudget som går runt, utan att vi vågar ta ett negativt resultat. Det är unikt för oss, och vi behöver inte längre vara så kolossalt försiktiga, konstaterade Leif Lindstrand i en tidigare intervju.

– Det var inte vår grej att sälja spelare, det var en mental spärr att komma över. Samtidigt är det en förutsättning för att vi ska kunna bedriva verksamhet på den här nivån, säger Lindstrand.

I Elfsborg berättar Stefan Andréasson att första ordentliga kontakten skedde i förra veckan. Affären har alltså gått snabbt och nu har Amadou skrivit på ett fem-årskontrakt.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.