Gefle har tjänat 20 miljoner

Amadou Jawo säljs till Elfsborg för 8 miljoner kronor. För bara en dryg månad sedan gick mittbacken Anderas Wikström samma väg och tidigare såldes Johan Oremo till Djurgården. Gefle har tjänat över 20 miljoner på drygt ett år.

Det finns ingen annan allsvensk klubb som kan värva i liten skala och sälja i stor skala så framgångsrikt som Gefle IF. Spelare kommer och går och det är smärtsamt när de bästa hela tiden flyttar vidare. Men behållningen är god.

På drygt ett år har Gävle-klubben kunnat förstärka det egna kontot med 20 miljoner kronor på tre försäljningar. Johan Oremos flytt till Stockholm inbringade mest pengar när Djurgården betalade 10 miljoner kronor.

Chans till ytterligare 10 miljoner

I fjol fanns möjligheter till ytterligare en sådan stor affär när målvakten Mattias Hugosson uppvaktades flitigt av IFK Göteborg. En försäljning som säkerligen hade gett uppemot 10 miljoner.

Gefles ordförande Leif Lindstrand bekräftar att klubben gör ett ekonomiskt klipp när Amadou Jawo fortsätter karriären i Elfsborg. Han värvades billigt från Vallentuna i november 2007 och Lindstrand medger: ”Det är Oremoklass”.

Lindstrand menar också träffande: ”Vi är inte så högt upp i den här näringskedjan” och avser hur allsvenska konkurrenter har större pengar att tillgå.

Amadou Jawo blev ordinarie i Gefle i under senare delen av förra säsongen, men har i år tagit ytterligare steg och bildat en vass anfallsduo med Hasse Berggren.

"Svider inte ekonomiskt"

- Jawo har gjort det väldigt bra hos oss och ville själv gå vidare till Elfsborg. Vi är inte glada att mista en sån spelare, men samtidigt så är vi glada för hans skull. Det svider mentalt att tappa honom, men inte lika mycket ekonomiskt.

Lindstrand låter också förstå att klubben inte är helt överrumplad utan det pågår redan ansträngningar för att hitta en ersättare även om tiden är knapp då bara ett par dagar återstår innan transferfönstret stänger.

Till saken hör också att Gefle hösten 2007 sålde René Makondele till Helsinborg för 7 miljoner kronor. Det var ytterligare en övergång där Leif Lindstrand hade en lyckosam förhandlingstaktik och tvingade skåningarna att öppna plånboken ordentligt.

27 miljoner med Makondele

Helsingborg björ först 5,5 miljoner kronor för Makondele men Gefle IF krävde 9 miljoner, något som Helsingborg inte var beredda att betala. Men parterna möttes slutligen på halva vägen. Övergången möjliggjorde mycket tack vare att Makondeles kontrakt gick ut efter den säsongen och Gefle löpte risk att inte få några pengar alls om han hade velat avvakta ett klubbyte.

Därmed, inräknat Makondele från hösten 2007 har Gefle dragit in runt 27 miljoner på dryga ett halvt år genom att sälja spelare till allsvenska konkurrenter. Stillsamt kan man undra hur gästrikarna hade fåptt ihop ekonomin utan dessa affärer...

Gefle IF är nämligen ett av lagen i allsvenskan med lägst omsättning och klubben har hyllats för sitt arbete att med små resurser skapa bra resultat. Före försäljningen av Jawo fanns ett eget kapital på 7–8 miljoner kronor, men finanskrisen har inneburit att klubben har tvingats ta lite av de pengarna till driften.

Lindstrand erkänner en lyx

Som hos så många andra klubbar har klubben märkt ett minskat intresse från sponsorer. Det ska röra sig om cirka 20 procent sämre försäljning, i klartext ungefär två miljoner kronor. Men med viss återhållsamhet var förhoppningarna om att året ska sluta på en miljon i underskott – innan affären med Jawo.

- Pengarna från våra spelarförsäljningar har gett oss den lyxen att vi inte behöver ha en driftsbudget som går runt, utan att vi vågar ta ett negativt resultat. Det är unikt för oss, och vi behöver inte längre vara så kolossalt försiktiga, konstaterade Leif Lindstrand i en tidigare intervju.

– Det var inte vår grej att sälja spelare, det var en mental spärr att komma över. Samtidigt är det en förutsättning för att vi ska kunna bedriva verksamhet på den här nivån, säger Lindstrand.

I Elfsborg berättar Stefan Andréasson att första ordentliga kontakten skedde i förra veckan. Affären har alltså gått snabbt och nu har Amadou skrivit på ett fem-årskontrakt.

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel förlänger samarbetet till och med 2028

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel är tungviktarei idrotts-Sverige. Nu har de enats om ett nytt sponsoravtalet.Båda parter pratar om det största någonsin. Ett kontrakt som innebär en förlängning av samarbetet under de kommande sju åren. Det nya avtalet gäller till och med 2028 och innehåller ett utökat samarbete. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.