Reapris på en modern hall
Efter diverse politiska turer står det nu klart att Timrå kommun går in och köper ishallen av Timrå IK.
- Nu kan vi betala av alla våra skulder och börja arbeta långsiktigt igen. Senast 2020 ska vi vara tillbaka i SHL, säger klubbdirektören Lars Nolander.
En ishall till billig penning
Och, vilken kommun kan få en modern hockeyhall för bara 45 miljoner kronor...
Den 24 augusti beslutade kommunfullmäktige i Timrå att genomföra köpet av ishallen. Ett beslut som redan tagits två gånger tidigare under sommaren men som omprövats efter överklaganden från de mindre partierna i kommunen.
- Det är en process som har pågått länge. Det har pågått en politisk strid där de små partierna velat sätta sig upp mot beslutsfattarna vilket fördröjt affären.
Att kommunen förvärvar arenan var en nödvändighet för klubben som sedan degraderingen från dåvarande Elitserien 2013, dragits med stora ekonomiska problem.
- Det är naturligtvis jätteviktigt för föreningen. Vi kommer inte ha några banklån kvar och inte heller några kortfristiga skulder.
Enda klubb som ägde en hall
Fram till att köpet gick igenom var Timrå IK ensamma om att äga sin arena bland Hockeyallsvenskans 14 klubbar.
- Det fungerar inte att driva sin egen arena på allsvensk nivå. Driftkostnaderna blir för höga för oss samtidigt som konkurrenternas arenor är kommunalt ägda.
Timrå IK har sedan 2003 investerat 100 miljoner kronor i arenan. Av de 45 miljoner som kommunen nu slantat upp kommer inte mycket att återstå när skulderna är betalda.
- Utöver att betala skulderna så blir det egentligen ingenting över. Det är det bokförda värdet på skulderna som vi får betalt för.
Får sälja arenatiteln
Fortsättningsvis kommer klubben likt övriga seriekonkurrenter att hyra ishallen av kommunen. En hyra som dock är avsevärt högre än för andra klubbar i Hockeyallsvenskan, menar Nolander.
- Många konkurrenter har en betydligt lägre hyra men kostnaden för oss blir trots allt lägre nu när vi inte kommer äga arenan längre. Det viktiga för oss är att vi sänker den totala kostnaden.
Sedan 2005 har ”isladan” i Timrå gått under den officiella benämningen Eon Arena. Redan i våras stod det dock klart att arenanamnet skulle bytas ut då energijätten inte förnyade sitt avtal med klubben. Trots att kommunen kommer att äga arenan i fortsättningen finns det avtalat att Timrå IK fortfarande kommer att få sälja arenanamnet, vilket Nolander är nöjd med.
- Det positiva är att vi fortfarande styr över all verksamhet i arenan så som restaurangverksamhet, företagsloger och reklamförsäljning.
Från 65 till 40 anställda
De senaste åren har varit påfrestande för Timrå IK som efter degraderingen till Hockeyallsvenskan genomgått stora organisationsförändringar. Sedan Lars Nolander anställdes i slutet av Elitserietiden har man skurit ner från 65 anställda till dagens 40.
- Vi har hållit på med en enda stor kostnadsjakt de senaste åren. Vi har sänkt våra A-lagskostnader rejält och i år ligger vi bland de fem lägsta i vår serie sett till A-lagsbudget.
När klubben nu börjar få ordning på kostnadssidan tar man sikte mot att även förbättra intäkterna.
- Vi måste identifiera andra intäktskällor än de traditionella som reklam, årskort, loger osv. Vi vill utveckla vårt CSR-arbete med andra värden i fokus så som ungdomsverksamhet och socialt engagemang för människor i utanförskap. På så vis kan företagen vara med på ett helt annat sätt än det traditionella.
Den sportsliga målsättningen för kommande säsong förändras inte av arenaförsäljningen.
- Nej, vi behåller samma målsättning som tidigare. Vi satsar mot att komma topp 8 och på så vis ta oss vidare till första förkvalet.
Ändå med ett högt sikte
På längre sikt satsar man dock betydligt högre med målet att ta sig tillbaka till svensk hockeys finrum.
- Vi satsar långsiktigt genom att sakta bygga upp det här. Vi arbetar efter en ambition som vi kallar 2020 och det är då vi ska vara uppe i SHL igen, senast.
Enligt Lars Nolander råder det ingen tvekan om att kommunen gör rätt som tillslut valde att rädda föreningen genom att köpa arenan, med en kapacitet på 6 200 åskådare.
- Dem som bestämmer här i kommunen har förstått Timrå IK:s betydelse för kommunen. Klubben betyder så enormt mycket mer för en så liten kommun med 18 000 invånare än vad motståndarna till arenaförsäljningen ville framställa.
- Säger man Timrå till någon i södra Sverige så vet dem om att vi har hockey men inte att det är en kommun, avslutar klubbdirektören.
Henrik Fagerstedt
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Göran Lantz (inte verifierad)
tors, 2015-09-03 21:51
1. Ensamma om att äga arenan?
Innan försäljningen var Timrå ensam bland de 14 klubbarna i allsvenskan att äga sin egen arena? Ursäkta, men Leksands IF spelar i allsvenskan och de äger sin Tegera ArenaTobias (inte verifierad)
tors, 2015-09-03 23:06
2. Kommunen då?
Hade onekligen varit intressant att även höra vad kommunen tycker och vad de räknar med för ekonomi i den affären. Det är väl där den eventuella nyheten finns. Att hockeyklubben tycker allt är finemang var väl lika förutsägbart som att fråga Hamren om han tycker det var bra att Zlatan gjorde comeback i landslaget..!