Reapris på en modern hall

Prislappen landade på 45 miljoner kronor och affären är direkt nödvändig för klubben som dragits med ekonomiska bekymmer under en längre tid.
Som han har slitit, klubbdirektören Lars Nolander, men nu är allt över. Timrå kommun köper ishallen och Timrå IK undkommer konkurs. Foto: TT

 

Efter diverse politiska turer står det nu klart att Timrå kommun går in och köper ishallen av Timrå IK. 

- Nu kan vi betala av alla våra skulder och börja arbeta långsiktigt igen. Senast 2020 ska vi vara tillbaka i SHL, säger klubbdirektören Lars Nolander.

En ishall till billig penning

Och, vilken kommun kan få en modern hockeyhall för bara 45 miljoner kronor...

Den 24 augusti beslutade kommunfullmäktige i Timrå att genomföra köpet av ishallen. Ett beslut som redan tagits två gånger tidigare under sommaren men som omprövats efter överklaganden från de mindre partierna i kommunen. 

- Det är en process som har pågått länge. Det har pågått en politisk strid där de små partierna velat sätta sig upp mot beslutsfattarna vilket fördröjt affären. 

Att kommunen förvärvar arenan var en nödvändighet för klubben som sedan degraderingen från dåvarande Elitserien 2013, dragits med stora ekonomiska problem.

- Det är naturligtvis jätteviktigt för föreningen. Vi kommer inte ha några banklån kvar och inte heller några kortfristiga skulder.

Enda klubb som ägde en hall

Fram till att köpet gick igenom var Timrå IK ensamma om att äga sin arena bland Hockeyallsvenskans 14 klubbar. 

- Det fungerar inte att driva sin egen arena på allsvensk nivå. Driftkostnaderna blir för höga för oss samtidigt som konkurrenternas arenor är kommunalt ägda.

Timrå IK har sedan 2003 investerat 100 miljoner kronor i arenan. Av de 45 miljoner som kommunen nu slantat upp kommer inte mycket att återstå när skulderna är betalda. 

- Utöver att betala skulderna så blir det egentligen ingenting över. Det är det bokförda värdet på skulderna som vi får betalt för.

Får sälja arenatiteln

Fortsättningsvis kommer klubben likt övriga seriekonkurrenter att hyra ishallen av kommunen. En hyra som dock är avsevärt högre än för andra klubbar i Hockeyallsvenskan, menar Nolander.

- Många konkurrenter har en betydligt lägre hyra men kostnaden för oss blir trots allt lägre nu när vi inte kommer äga arenan längre. Det viktiga för oss är att vi sänker den totala kostnaden. 

Sedan 2005 har ”isladan” i Timrå gått under den officiella benämningen Eon Arena. Redan i våras stod det dock klart att arenanamnet skulle bytas ut då energijätten inte förnyade sitt avtal med klubben. Trots att kommunen kommer att äga arenan i fortsättningen finns det avtalat att Timrå IK fortfarande kommer att få sälja arenanamnet, vilket Nolander är nöjd med.

- Det positiva är att vi fortfarande styr över all verksamhet i arenan så som restaurangverksamhet, företagsloger och reklamförsäljning.

Från 65 till 40 anställda

De senaste åren har varit påfrestande för Timrå IK som efter degraderingen till Hockeyallsvenskan genomgått stora organisationsförändringar. Sedan Lars Nolander anställdes i slutet av Elitserietiden har man skurit ner från 65 anställda till dagens 40. 

- Vi har hållit på med en enda stor kostnadsjakt de senaste åren. Vi har sänkt våra A-lagskostnader rejält och i år ligger vi bland de fem lägsta i vår serie sett till A-lagsbudget.

När klubben nu börjar få ordning på kostnadssidan tar man sikte mot att även förbättra intäkterna. 

- Vi måste identifiera andra intäktskällor än de traditionella som reklam, årskort, loger osv. Vi vill utveckla vårt CSR-arbete med andra värden i fokus så som ungdomsverksamhet och socialt engagemang för människor i utanförskap. På så vis kan företagen vara med på ett helt annat sätt än det traditionella.  

Den sportsliga målsättningen för kommande säsong förändras inte av arenaförsäljningen. 

- Nej, vi behåller samma målsättning som tidigare. Vi satsar mot att komma topp 8 och på så vis ta oss vidare till första förkvalet.

Ändå med ett högt sikte

På längre sikt satsar man dock betydligt högre med målet att ta sig tillbaka till svensk hockeys finrum.

- Vi satsar långsiktigt genom att sakta bygga upp det här. Vi arbetar efter en ambition som vi kallar 2020 och det är då vi ska vara uppe i SHL igen, senast.

Enligt Lars Nolander råder det ingen tvekan om att kommunen gör rätt som tillslut valde att rädda föreningen genom att köpa arenan, med en kapacitet på 6 200 åskådare. 

- Dem som bestämmer här i kommunen har förstått Timrå IK:s betydelse för kommunen. Klubben betyder så enormt mycket mer för en så liten kommun med 18 000 invånare än vad motståndarna till arenaförsäljningen ville framställa.

- Säger man Timrå till någon i södra Sverige så vet dem om att vi har hockey men inte att det är en kommun, avslutar klubbdirektören. 

Henrik Fagerstedt

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 21:51

1. Ensamma om att äga arenan?

Innan försäljningen var Timrå ensam bland de 14 klubbarna i allsvenskan att äga sin egen arena? Ursäkta, men Leksands IF spelar i allsvenskan och de äger sin Tegera Arena

Tobias (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 23:06

2. Kommunen då?

Hade onekligen varit intressant att även höra vad kommunen tycker och vad de räknar med för ekonomi i den affären. Det är väl där den eventuella nyheten finns. Att hockeyklubben tycker allt är finemang var väl lika förutsägbart som att fråga Hamren om han tycker det var bra att Zlatan gjorde comeback i landslaget..!
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.