Reapris på en modern hall

Prislappen landade på 45 miljoner kronor och affären är direkt nödvändig för klubben som dragits med ekonomiska bekymmer under en längre tid.
Som han har slitit, klubbdirektören Lars Nolander, men nu är allt över. Timrå kommun köper ishallen och Timrå IK undkommer konkurs. Foto: TT
Annons

 

Efter diverse politiska turer står det nu klart att Timrå kommun går in och köper ishallen av Timrå IK. 

- Nu kan vi betala av alla våra skulder och börja arbeta långsiktigt igen. Senast 2020 ska vi vara tillbaka i SHL, säger klubbdirektören Lars Nolander.

En ishall till billig penning

Och, vilken kommun kan få en modern hockeyhall för bara 45 miljoner kronor...

Den 24 augusti beslutade kommunfullmäktige i Timrå att genomföra köpet av ishallen. Ett beslut som redan tagits två gånger tidigare under sommaren men som omprövats efter överklaganden från de mindre partierna i kommunen. 

- Det är en process som har pågått länge. Det har pågått en politisk strid där de små partierna velat sätta sig upp mot beslutsfattarna vilket fördröjt affären. 

Att kommunen förvärvar arenan var en nödvändighet för klubben som sedan degraderingen från dåvarande Elitserien 2013, dragits med stora ekonomiska problem.

- Det är naturligtvis jätteviktigt för föreningen. Vi kommer inte ha några banklån kvar och inte heller några kortfristiga skulder.

Enda klubb som ägde en hall

Fram till att köpet gick igenom var Timrå IK ensamma om att äga sin arena bland Hockeyallsvenskans 14 klubbar. 

- Det fungerar inte att driva sin egen arena på allsvensk nivå. Driftkostnaderna blir för höga för oss samtidigt som konkurrenternas arenor är kommunalt ägda.

Timrå IK har sedan 2003 investerat 100 miljoner kronor i arenan. Av de 45 miljoner som kommunen nu slantat upp kommer inte mycket att återstå när skulderna är betalda. 

- Utöver att betala skulderna så blir det egentligen ingenting över. Det är det bokförda värdet på skulderna som vi får betalt för.

Får sälja arenatiteln

Fortsättningsvis kommer klubben likt övriga seriekonkurrenter att hyra ishallen av kommunen. En hyra som dock är avsevärt högre än för andra klubbar i Hockeyallsvenskan, menar Nolander.

- Många konkurrenter har en betydligt lägre hyra men kostnaden för oss blir trots allt lägre nu när vi inte kommer äga arenan längre. Det viktiga för oss är att vi sänker den totala kostnaden. 

Sedan 2005 har ”isladan” i Timrå gått under den officiella benämningen Eon Arena. Redan i våras stod det dock klart att arenanamnet skulle bytas ut då energijätten inte förnyade sitt avtal med klubben. Trots att kommunen kommer att äga arenan i fortsättningen finns det avtalat att Timrå IK fortfarande kommer att få sälja arenanamnet, vilket Nolander är nöjd med.

- Det positiva är att vi fortfarande styr över all verksamhet i arenan så som restaurangverksamhet, företagsloger och reklamförsäljning.

Från 65 till 40 anställda

De senaste åren har varit påfrestande för Timrå IK som efter degraderingen till Hockeyallsvenskan genomgått stora organisationsförändringar. Sedan Lars Nolander anställdes i slutet av Elitserietiden har man skurit ner från 65 anställda till dagens 40. 

- Vi har hållit på med en enda stor kostnadsjakt de senaste åren. Vi har sänkt våra A-lagskostnader rejält och i år ligger vi bland de fem lägsta i vår serie sett till A-lagsbudget.

När klubben nu börjar få ordning på kostnadssidan tar man sikte mot att även förbättra intäkterna. 

- Vi måste identifiera andra intäktskällor än de traditionella som reklam, årskort, loger osv. Vi vill utveckla vårt CSR-arbete med andra värden i fokus så som ungdomsverksamhet och socialt engagemang för människor i utanförskap. På så vis kan företagen vara med på ett helt annat sätt än det traditionella.  

Den sportsliga målsättningen för kommande säsong förändras inte av arenaförsäljningen. 

- Nej, vi behåller samma målsättning som tidigare. Vi satsar mot att komma topp 8 och på så vis ta oss vidare till första förkvalet.

Ändå med ett högt sikte

På längre sikt satsar man dock betydligt högre med målet att ta sig tillbaka till svensk hockeys finrum.

- Vi satsar långsiktigt genom att sakta bygga upp det här. Vi arbetar efter en ambition som vi kallar 2020 och det är då vi ska vara uppe i SHL igen, senast.

Enligt Lars Nolander råder det ingen tvekan om att kommunen gör rätt som tillslut valde att rädda föreningen genom att köpa arenan, med en kapacitet på 6 200 åskådare. 

- Dem som bestämmer här i kommunen har förstått Timrå IK:s betydelse för kommunen. Klubben betyder så enormt mycket mer för en så liten kommun med 18 000 invånare än vad motståndarna till arenaförsäljningen ville framställa.

- Säger man Timrå till någon i södra Sverige så vet dem om att vi har hockey men inte att det är en kommun, avslutar klubbdirektören. 

Henrik Fagerstedt

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 21:51

1. Ensamma om att äga arenan?

Innan försäljningen var Timrå ensam bland de 14 klubbarna i allsvenskan att äga sin egen arena? Ursäkta, men Leksands IF spelar i allsvenskan och de äger sin Tegera Arena

Tobias (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 23:06

2. Kommunen då?

Hade onekligen varit intressant att även höra vad kommunen tycker och vad de räknar med för ekonomi i den affären. Det är väl där den eventuella nyheten finns. Att hockeyklubben tycker allt är finemang var väl lika förutsägbart som att fråga Hamren om han tycker det var bra att Zlatan gjorde comeback i landslaget..!

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.