Jättesatsning av Norge i Sotji

OS i Sotji ska bli en norsk styrkedemonstration. Inte bara via tävlingsframgångar utan också tack vare en kampanj för att ta hem OS 2022. 25 miljoner dollar är reserverade.
Norge har reserverat 100 miljoner för OS-satsningar. Dels via en rekordstor trupp i Sotji bestående av 117 aktiva och dels på att ta hem OS 2022 via en jättelik kampanj. Foto: TT Nyheter


Inge Andersen har varit ordförande i Norges idrottsförbund och är den som har yttersta ansvaret för OS-kampanjen. Den 14 mars är det tänkt att Norge ska lämna in ansökan till IOK om att få arrangera OS 2022.

Det som anhängarna till ett svenskt OS hade tänkt sig...

Bygger stort showroom i Sochi

Nu sparar inte norrmännen varken på kraft eller pengar. Inge Andersen och hans medhjälpare kommer att spendera cirka 25 miljoner dollar på OS-ansökan.

Bara en budget för ett jättelikt showroom i Sotji är budgeterat till 7,5 miljoner.

- Oslo och de samverkande kommunerna i vår region kommer att hyra utrymme där, säger Inge Andersen till norsk media .

Säger den norska regeringen ja till statliga garantier går han vidare med OS-ansökan till den internationella olympiska kommittén. Sommaren 2015 röstar IOK:s 107 medlemmar för att hitta fem kandidater till slutstriden om OS sju år senare .

Ska utfordra IOK-ledamöter

Norges idrottsförbund tänker göra vad som är nödvändigt för att påverka IOK:s ledamöter. ”För att utfordra, berika och instruera ledamöter”, enligt vad Verdens Gang har avslöjat.

- Men allt sker med full öppenhet och med ljuset på . Det blir en avancerad övning i att göra det i Ryssland jämfört med andra västländer, säger Inge Andersen .

Han ser en absolut nödvändighet att ha en framträdande plats i Sotji.

- Men full synbarhet i Sotji är en dyrare affär än vid andra OS. Men det är inte den dyraste . Det var i Salt Lake (vinter-OS 2002) , svarar Inge Andersen .

Budget om 100 miljoner

Norges totala kostnader för Sotji ligger på 100 miljoner kronor. Idrottstruppen för OS och Paralympics i Sotji kostar 17 miljoner. Det är den största någonsin och består av 117 friidrottare, med en majoritet med medaljchans. 88 deltog i Lillehammer 1994 och 99 vid senaste vinter-OS i Vancouver 2010.

Beräkningen är att OS-kampanjen hamnar på nånstans runt 88 miljoner.

Faktum är att en stor majoritet av norrmännen har invändningar mot OS och kostnaderna.

Många befarar att arrangemanget blir ännu dyrare. Motståndet finns framför allt i Nordnorge och västra Norge. Här hade så många som 75 procent av de tillfrågade klara invändningar, framkommer i en ny undersökning.

Oväntat motstånd

Stödet för den statliga finansieringen var inte oväntat högst i Oslo, men ändå inte större än 37 procent  och så många som 49 procent var motståndare.

Vid hösten folkomröstning fanns ett kraftigt stöd för OS,  men nu har opinionen svängt. Då fanns det ingen kampanj mot OL, olympiska lekarna som det heter i grannlandet, men nu har folk fått klart för sig vad ett arrangemang skulle betyda.

Nu kommer anhängarna till den kritiska punkten där den svenska OS-kampanjen stoppades. Statliga politiker i Norge ska godkänna eller avvisa en olympisk garanti.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.