Jättesatsning av Norge i Sotji

OS i Sotji ska bli en norsk styrkedemonstration. Inte bara via tävlingsframgångar utan också tack vare en kampanj för att ta hem OS 2022. 25 miljoner dollar är reserverade.
Norge har reserverat 100 miljoner för OS-satsningar. Dels via en rekordstor trupp i Sotji bestående av 117 aktiva och dels på att ta hem OS 2022 via en jättelik kampanj. Foto: TT Nyheter


Inge Andersen har varit ordförande i Norges idrottsförbund och är den som har yttersta ansvaret för OS-kampanjen. Den 14 mars är det tänkt att Norge ska lämna in ansökan till IOK om att få arrangera OS 2022.

Det som anhängarna till ett svenskt OS hade tänkt sig...

Bygger stort showroom i Sochi

Nu sparar inte norrmännen varken på kraft eller pengar. Inge Andersen och hans medhjälpare kommer att spendera cirka 25 miljoner dollar på OS-ansökan.

Bara en budget för ett jättelikt showroom i Sotji är budgeterat till 7,5 miljoner.

- Oslo och de samverkande kommunerna i vår region kommer att hyra utrymme där, säger Inge Andersen till norsk media .

Säger den norska regeringen ja till statliga garantier går han vidare med OS-ansökan till den internationella olympiska kommittén. Sommaren 2015 röstar IOK:s 107 medlemmar för att hitta fem kandidater till slutstriden om OS sju år senare .

Ska utfordra IOK-ledamöter

Norges idrottsförbund tänker göra vad som är nödvändigt för att påverka IOK:s ledamöter. ”För att utfordra, berika och instruera ledamöter”, enligt vad Verdens Gang har avslöjat.

- Men allt sker med full öppenhet och med ljuset på . Det blir en avancerad övning i att göra det i Ryssland jämfört med andra västländer, säger Inge Andersen .

Han ser en absolut nödvändighet att ha en framträdande plats i Sotji.

- Men full synbarhet i Sotji är en dyrare affär än vid andra OS. Men det är inte den dyraste . Det var i Salt Lake (vinter-OS 2002) , svarar Inge Andersen .

Budget om 100 miljoner

Norges totala kostnader för Sotji ligger på 100 miljoner kronor. Idrottstruppen för OS och Paralympics i Sotji kostar 17 miljoner. Det är den största någonsin och består av 117 friidrottare, med en majoritet med medaljchans. 88 deltog i Lillehammer 1994 och 99 vid senaste vinter-OS i Vancouver 2010.

Beräkningen är att OS-kampanjen hamnar på nånstans runt 88 miljoner.

Faktum är att en stor majoritet av norrmännen har invändningar mot OS och kostnaderna.

Många befarar att arrangemanget blir ännu dyrare. Motståndet finns framför allt i Nordnorge och västra Norge. Här hade så många som 75 procent av de tillfrågade klara invändningar, framkommer i en ny undersökning.

Oväntat motstånd

Stödet för den statliga finansieringen var inte oväntat högst i Oslo, men ändå inte större än 37 procent  och så många som 49 procent var motståndare.

Vid hösten folkomröstning fanns ett kraftigt stöd för OS,  men nu har opinionen svängt. Då fanns det ingen kampanj mot OL, olympiska lekarna som det heter i grannlandet, men nu har folk fått klart för sig vad ett arrangemang skulle betyda.

Nu kommer anhängarna till den kritiska punkten där den svenska OS-kampanjen stoppades. Statliga politiker i Norge ska godkänna eller avvisa en olympisk garanti.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.