61 anläggningar saknas enbart i Stockholm
OS-elden har tänts och snart tävlar politikerna i att hylla svenska guldhjältar. Men på hemmaplan har Sveriges överlägset största folkrörelse - idrottsrörelsen - blivit hemlös.
Det är inget annat än ett hån mot landets eldsjälar och unga idrottare.

Så kom beskedet som den svenska idrottsrörelsen väntat på. Magdalena Andersson klev upp på podiet och berättade att regeringen nu släpper covid-restriktionerna från 9 februari och det är fritt fram för oss att ses och kramas igen. Och idrotta.
I svenska medier har artister, skådespelare, SHL-klubbar och landslagsstjärnor ojat sig över restriktionernas konsekvenser för deras yrkesutövning.
Trist för dem men de klarar sig.
Tre miljoner medlemmar/röster
De som drabbats värst finns i Skutskär, Oxie och Farsta och har idrotten som sin hobby och gemenskap. Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar vilket gör den till Sveriges största folkrörelse men drivs så gott som uteslutande av ideella insatser.
Utan dessa hjältar skulle folkrörelsen stanna och det vet staten.
Man vet också att satsning på rörelse och idrott bland unga skapar en friskare befolkning som mår bättre. Riksidrottsförbundet har låtit forskare titta på samhällsnyttan av idrotten och resultatet är glasklart; ”personer som idrottar är friskare, begår färre brott och drickermindre alkohol. I klartext: den ekonomiska belastningen på samhället minskar.”
Bra så! Då underlättar vi för unga och att röra på sig nu när restriktionerna är borta!
Förenar i utsatta områden
Vi ser idrotten som en förenande kraft i utsatta områden för att minska kriminalitet!
Det är ju valår och allt.
Eller…?
Hur kan de som fördelar pengarna inte se potentialen i detta?
Och hur kan anläggnings- och planbristen förvägra unga rätten att röra sig?
Stockholms Stad tog nyligen fram en analysrapport med blick mot 2030 och som visar att möjligheten för organiserad idrott har stora brister landets huvudstad.
Det saknas nämligen:
21 konstgräsplaner
27 idrottshallar
6,75 ishallar
3 nya simhallar
1,25 friidrottsanläggningar
Och nu snackar vi alltså bara i Stockholm…
Det kokar ute i idrotts-Sverige.
Så ofantligt mycket behövs
Bland föräldrar som ser sina barns fotbollsplaner omvandlas till bostadsrättsytor.
Bland ideella ledare som under pandemin sett barn sluta träna och aldrig komma tillbaka. Bland unga som ser sina vänner dras in kriminalitet.
Idrottsrörelsen har länge sett med skepsis på hur politiken behandlar frågan.
Förtroendet är i botten.
Inom vården talas det ofta om att pandemin har skapat en vårdskuld när planerade operationer och nybesök har ställts in för att fokusera på patienterna med Covid-19.
Nu är det dags att börja prata om rörelseskulden.
Pandemipriset som barn och unga har fått betala är oerhört högt och vi behöver göra något åt det. Nu.
Den politiker som på allvar visar att man ser kraften i idrott och rörelse, har i alla fall mitt öra. Och förmodligen även röst i valet i höst.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Tiderna förändras. I fortsättningen står barnpassning på programmet när fotbollslandslagen har match. Detta som en konsekvens av diskussioner mellan SvFF och spelarrepresentanter.
På webben skriver Svenska fotbollförbundet (SvFF) att i samband med att spelaravtalet för A-landslagen i fotboll förlängts över 2025 har stödet vid föräldraskap förbättrats.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.