Klubbdirektörens livslånga straff

Han har inte hämtat sig än i dag, tio år efter att han hamnade i fängelse bland våldtäktsmän och mördare. Han var klubbdirektören som verkställde vad styrelsen hade beslutat, men när affärerna avslöjades fick Benny Gustafsson skulden.
Benny Gustafsson försöker glömma skattemålet som tvingade honom i fängelse, men har svårt att befria sig från domen och känslan skuld.

 

Klubbdirektörer har en utsatt roll. De jobbar på uppdrag av styrelsen, men när det bränner till är det inte sällan som just klubbdirektören ligger risigast till.

Var det lagligt?

Benny Gustafsson vet och han ser andra uppseendeväckande fall. Själv gjorde han misstaget att skriva kontrakt med spelare som betalades av bolag i utlandet. Ett slags hyresförhållande, men eftersom styrelsen hade godkänt modellen och när andra klubbar gjorde likadant så kollade aldrig Benny Gustafsson om det var lagligt.

Därför åkte han dit.

- Jag fick livstidsfängelse, som han själv väljer att uttrycka det.

Han glömmer aldrig onsdagen den 9 september 1998 när poliser ringde på dörren till hemmet i Trollhättan.

- Jag greps och förhördes och förstod egentligen ingenting. Jag hade ju bara gjort som jag hade blivit instruerad och därtill hade ju styrelsen full vetskap.

Från 25 till 46 miljoner i omsättning

Men han offrades.

Benny Gustafsson har sedan dess aldrig återhämtat sig. Han har svåra psykiska besvär och är beroende av mediciner varje dag.

Den en gång handlingskraftige ideelle ledaren och även tränaren blev handplockad 1994 av Västra Frölunda till jobbet som klubbdirektör i storklubben.

Med sin bakgrund, därtill med erfarenhet som chef på ett företag, var han idealisk i sin nya roll.

Länge fick han ryggdunkar och uppskattande ord.

Det var han som skapade varumärket Frölunda Indians och med tränaren Lasse Falk åstadkom han stor förändring i klubben. Intäkterna ökade, klubben gick från 25 till 46 miljoner kronor i omsättning, publiken kom i större skaror och han åstadkom resultat både administrativt och sportsligt.

Skatterevision

Med så välbetalda spelare borde träningsmängden vara större, tyckte Gustafsson och Falk. Från det att laget tvingats kvala ena året utvecklades truppen avsevärt och spelade SM-final året därpå mot Luleå, en match som dock slutade med förlust.

Men förvandlingen uppskattades och Benny Gustafsson hyllades.

Om han då vetat vad som väntade...

En skatterevision var inledd. Hur Frölunda hade betalat avgifter i samband med arrangemanget av Gretzkygalan 1994 var första skälet till ett närmare intresse från Skatteverket.

Frölunda inte enda klubben

Då fann utredarna klubbens utländska hyresavtal. Frölunda Hockeys sätt att värva och betala spelare väckte frågor  och det blev början till slutet för Benny Gustafsson.

- Jag utsågs till syndabock och fick ta hela smällen, säger han och sjunker in i tystnad.

”Frölunda Hockey betalade ut svarta löner till tre spelare via Active Business Support LTD, ett företag med bas i Västindien”, hette det i revisionen.

Från Frölunda hävdades att man hyrt spelarna och att företaget stod som arbetsgivare.

- Luleå Hockey och en klubb i Finland gjorde samma sak med samma företag, men där godkändes det hela, säger Benny Gustafsson och minns väl hur värvningarna gick till.

Eller rättare sagt, utredningen i Luleå lades ner.

- Det pågick likadana skattetransaktioner och bolagsbildningar i massor av klubbar, men den ende klubbledare som straffades är jag.

Ingen personlig vinning

- Jag gjorde bara som många andra. Och jag hade inte någon personlig vinning, om nu någon trodde eller tror det.

Men åklagaren måste ha haft skäl till sitt agerande.

- Allt skedde ju i god tro, med hela styrelsens goda medvetande. Vi betalade pengar till spelarnas bolag, ABS (Active Business Support, med bland andra Thomas Sjögren, Stefan Larsson, Christian Ruuttu och Marku Jantunen) och trodde att det var helt okej.

- Varje gång skedde det med minst två namnunderskrifter från styrelsemedlemmar. Men när det blev rättegång ljög vissa så inihelvete. Trots att jag hade vittnen på min sida blev jag fälld. 

Nekades Silbersky

Han var alltså inte ensam om vare sig beslut eller agerande.

Men under processen kände han hur kylan tilltog och att han blev ensam.

Han ville byta advokat och kontaktade Leif Silbersky som direkt sa ”Jag ställer upp”. Men domaren avvisade förslaget och menade att Benny Gustafsson var tvungen att ha en advokat från västra Götaland av kostnadsskäl.

- Det hjälpte inte att jag erbjöd mig att betala mellanskillnaden.

En bild från rättegångens första dag 2001 i skattemålet mot Västra Frölunda i Göteborgs tingsrätt dit  Benny Gustavsson  och ordföranden Hasse Andersson till höger anländer. Foto: Roger Lundsten, Scanpix

Styrelsen visste

Efter en lång rättegångsprocess dömdes Benny Gustafsson till ett och ett halvt års fängelse för ”medhjälp till skattebrott”. Domen förkunnades i Göteborgs tingsrätt i juni 2001.

Kassören Sverker Olsson fick tre månaders fängelse medan ordföranden Hans Andersson friades helt.

- Jag upprepar, alla i styrelsen visste om det här, men ljög för att skydda sig själva, hävdar Benny Gustafsson som överklagade till hovrätten, men som ett år senare fastställde tingsrättens dom.

- Jag kan bevisa att folk ljugit för att sätta dit mig och själva undkomma.

- Vänta, här ska du få se ett dokument med Hasse Anderssons namnunderskrift, papper som jag fått fram på senare tid och som inte fanns och som ingen kom ihåg under rättegången.

- Jag hade gått fri om det då hade funnits. Det här visar hans skuld.

Ordföranden undkom

Hur kunde Hasse Andersson undkomma?

- Han ljög. Och så gjorde han sig till kompis med åklagaren.

I referat från rättsprocessen hävdade Hans Andersson ideligen att han inte känt till ABS. Samtidigt noterar tingsrätten att Andersson ”måste ha känt till ABS mycket tidigare än vad han har velat medge”. Men det blev bara en anteckning.

Benny Gustafsson upprepar det han har sagt åtskilliga gånger:

- Om jag gjorde nåt fel gjorde han minst lika många. Jag minns en rubrik i tidningen när han blivit frikänd: "Nu ska jag fira med en grogg".

Fängelsesbesked via text-TV

Domarna tillkännagavs efter flera år av utredning, cirka 3 000 arbetstimmar och till en kostnad av ett par miljoner kronor.

Åklagaren Gunnar Andersson väckte åtal mot sex personer den 3 december 1999. Förutom den åtalade Frölundatrion dömdes en 33-årig spelaragent till två års fängelse för bland annat medhjälp till grovt skattebedrägeri.

Beskedet om fängelsedomen fick Benny Gustafsson via text-TV.

Han var förkrossad, men då inte uppgiven. Fyra år senare som en mycket sjuk person, i november 2003, hade inte Benny Gustafsson utan försökte få gehör via sina överklaganden. Men till slut stod det klart att han inte skullen undkomma fängelse.

Hotad direkt i fängelset

En grå novemberdag 2003 anmälde han sig vid Skogomeanstalten med säkerhetsklass 2. Där skulle han befinna sig i 18 månader.

- Tre staket, vakter överallt, en kuslig stämning. Jag klev in bland livstidsdömda mördare, våldtäktsmän och grova narkotikabrottslingar. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv.

- Halv åtta blev jag inlåst i min cell. Det var en totalt främmande värld.

- Första morgon blev jag inklämd i ett hörn av tre typer. De krävdeatt få min halskedja av guld. Jag bara skakade.

- Min räddning blev att han som styrde där bland fångarna, en Jimmy, dök upp. Han såg att jag inte mådde bra och sen var det aldrig någon som tordes röra mig.

- Jag var så jävla rädd. De där grupperna och personerna som fanns där...när jag skulle äta var jag så skakis att jag inte kunde hålla i besticken. Jag var tvunngen att lyfta tallriken till ansiktet och slicka i mig maten.

- Till slut begärde jag isoleringscell.

Inte ett ord från Frölunda

Under hans sex långa månader på Skogome fick han inga besök.

- Från Frölunda fanns uppenbarligen ingen omtanke eller intresse och frugan orkade inte.

- Den ende som var schysst var tränaren Lasse Falk, som ringde mig när jag satt inne. Jag fick också stöd från den gamle kamreren Bengt Eriksson.

- Enda gången jag fick pröva på frihet var vid en bevakad permission i hemmet på åtta timmar efter drygt fyra månader.

Men varför hamnade du just på den här anstalten?

- Jag blev ju fälld i tingsrätten 2001 och i hovrätten 2002. Innan jag åkte in 2003 blev jag psykiskt knäckt och behövde mediciner. De måste alltså placera mig på ett ställe med rättspsyk, som Skogome.

Hur kunde det ske?

Så här i efterhand kan man inte tycka annat än att hela historien inte är annat än en rättsskandal.

Med så många märkligheter i hela hanteringen, från undersökning, åklagare, domstol, dom, konsekvenser och inte minst hur Benny Gustafsson placerades på en anstalt, klassad strax under Kumlabunkern.

Hur rättsväsendet inte gjorde rätt och hur fel det blev bekräftas indirekt av att regeringen och dåvarande justitieminister Thomas Bodström beslutade att benåda Benny Gustafsson den 6 maj 2004.

I maj 2004 kom beskedet från dåvarande justitieministern Thomas Boström om att Benny Gustafsson var benådad och kunde lämna fängelset.

 

Hustruns handskrivna brev

Hustruns handskrivna brev till Bodström, utan att berätta för sin make, gav resultat. Benny hade försökt ta livet av sig och risken var att han skulle försöka igen.

Han kom ut, och har försökt att återkomma till något som liknar ett normalt liv.

Men han har en känsla av ett livslångt straff.

Han är inte fri inombords, något som han upprepar gång på gång.

- Det hjälper inte att åren går. Jag vill känna mig rentvådd.

Stark förtvivlan

Inte nog med det. Han upplever något som liknar skuldkänslor mot sina närmaste.

- Jag har missat mina barns uppväxt och min fru har haft det jättejobbigt.  

Han känner en stark förtvivlan och kan inte lämna händelserna bakom sig.

- När smärtan är som värst är det obeskrivligt, det har varit fruktansvärda år, säger 58-åringen som har varit inlagd på psyket flera gånger och han har också fått elchocksbehandlingar mot besvären.

Benny Gustafsson är i dag sjukpensionär och tvingas medicinera med minst 20 tabletter om dagen.

- Jag blev utsatt för ett djävulskt, bakslugt spel.

Thomas Ejderhov

Notera: det konstaterades att Frölunda hade undkommit kostnader på 15 miljoner på grund av de så kallade smarta spelarvärvningarna. Belopp som skrevs ned till 10 miljoner och som Benny Gustafsson såg till att klubben betalade innan han tvingades avgå.

Lars Christensson (inte verifierad)

tis, 2013-09-03 19:03

1. Klubbdirektörens livslånga straff

Alla som på något sätt kommit i kontakt med Frölunda vet ju att inga beslut togs utan att Ordförande Hasse Anderssons medverkat och sagt ja till. Detta är en rättsskandal

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.