Miljardköpet som kan gynna Lagrell
Agenten Rune Hauge och Kentaro har just inlett uppdraget från Svenska Fotbollförbundet att sälja rättigheterna till elitfotbollen. I det läget kommer nyheterna om förändringarna för Premier League. Konsekvenserna kan bli att svensk fotboll får tjäna som en backup inför risken att intressenterna tappar all fotboll.
Snuvade jättarna
På tisdagen blev det klart att det svenska bolaget Medge Consulting köpt de nordiska rättigheterna till Premier League till och med 2012 för drygt 1 miljard kronor. Det lilla bolaget snuvade jättar som Bonnier och MTG på juvelen i tv-utbudet.
Frågan är med vilka konsekvenser jätteaffären genomförs. Inte minst för alla älskare av engelsk tv-fotboll. Köparna låter förstå att de kan vilja förändra tv-landskapet.
- Vi har lite nya idéer på hur det här kan distribueras. Vi har fått bra respons från marknaden. Det kan se olika ut för olika länder i slutändan, menar Medges representanter, Timothy Smart och Peter Liljestrand som säkert kan tänka sig att stycka upp rättigheterna.
Nya, men erfarna
Canal+ har varit leverantören och det givna valet av tv-abonnemang för engelsk toppfotboll. Det är många människor som har lockats och som har varit beredda att betala för matcherna som är så många som nära 300 per säsong.
När det blev dags för en ny upphandling var Medge Consulting på hugget. Bolaget är nybildat, inte ens ett år gammalt och med endast tre innehavare, å andra sidan desto mera erfarna.
Timothy Smart har jobbat som försäljningsdirektör på Canal+ och Peter Liljestrand som sportchef (då med efternamnet Harrysson).
- Jag har förvärvat rättigheterna fyra gånger tidigare när jag jobbade på Canal Plus och har goda kontakter, säger Peter Liljestrand till Dagensmedia.se.
Inte självklar leverantör
De första diskussionerna mellan Medge Consulting och företrädare för Premier League om ett köp skedde för omkring ett år sedan. Ett fullbordande skulle innebära en mycket spektakulär affär, insåg alla inblandade, i synnerhet när Canal+ har betraktats som en självklar leverantör som det bolag med de nuvarande rättigheterna.
Att Timothy Smart och Peter Liljestrand har fördel av ett stort förtroende hos ansvariga för Premier League påvisar den slutliga överenskommelsen. Något som också Liljestrand själv framhåller:
- Jag är stolt över att Premier League gett oss det här förtroendet, säger han till tidningen SvD.
- Vi har dessutom fungerat som bollplank och utvecklat rättighetsförfarandet för Premier Leagues räkning.
Säkrat finansiering
För en dryg vecka sedan läckte de första uppgifterna om en begynnande affär ut. Köparna medger att de senaste dagarna har varit oerhört intensiva. Det var nu den finansiella garantin skulle få sin lösning.
- Det har handlat om att presentera vissa finansiella säkerheter och nu är de sista formaliteterna lösta, bekräftar Peter Liljestrand.
Han och Smart låter yppa att det är via internationella kontakter som inte kommer från den traditionella rättighetsmarknaden som så stora pengar har kommit fram.
- Det är en oberoende internationell finansiär och det är varken en agent eller industriell aktör.
Enligt sajten Kampanje.com fick Medge betala 1,5 miljarder för rättigheterna.
- Det är Nordens mest exklusiva rättigheter alla kategorier och det var inte billigt. Men jag kan inte säga någon siffra, kommenterar Peter Liljestrand.
Räkna hem affären
Frågan är hur de tänker utnyttja rättigheterna till Premier League i tv, webb och mobil för hela Norden. I samma grad är frågan hur de har tänkt sig att räkna hem affären.
Nu inleds förhandlingarna och här uppstår omgående ett spel mellan aktuella parter. Hur gör Bonnier som ägare till både TV4 och Canal+? Och hur resonerar MTG med Viasat?
Uppgifter gör dessutom gällande att en ren Premier League-kanal kan startas i Sverige under 2010, men här finns ett mycket starkt tvivel bland branschbedömare.
Timothy Smart och Peter Liljestrand ger sken av att det finns nya planer på hur köpet ska finansieras och att de då inte bara tänker på de två självklara och potentiella köparna, Canal Plus och Viasat. I intervjuer säger de också att Canal+ inte är tillfrågat och att likaså ska inte heller Rune Hauge eller Kentaro vara inblandade. Däremot vill Smart-Liljestrand hävda att de också sneglar mot rättigheterna för La Liga och Serie A.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar.
-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar.
Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.