Tvingade betala tillbaka 330 miljoner pund

Premier League är världens rikaste fotbollsliga med miljoner supportrar och TV-tittare över hela världen. Men brittisk fotboll har på kort tid åkt på två rejäla käftsmällar, covid-19 och Brexit. 

Covid-19-pandemin slog förra året till med full styrka i England och Storbritannien. På sportens område var det klubbarna i penningstinna Premier League som drabbades värst när matcher ställdes in och sköts upp. 

Manchester Uniteds anfallare Marcus Rashford firar med lagkamraterna efter att ha gjort sitt andra mål i den engelska FA-cupen mot Liverpool på Old Trafford. United vann slutligen med 3-2.

De TV-bolag som köpt sändningsrättigheterna för stora belopp hade plötsligt inga matcher att visa vilket ledde till krav på klubbarna att betala tillbaka cirka 330 miljoner pund av TV-intäkterna, rapporterar speltips..se. 

Problem med utländska spelare

Förra årets nedstängning och förskjutning av säsongen in i slutet av juli 2020 får dessutom konsekvenser för 2021 med ett komprimerat spelschema för att hinna avverka ligamatcher, cup-matcher och Europamatcher innan fotbolls-EM. Problemet är att det redan i januari hörs varningar om att det tajta schemat är satt ur spel i takt med att spelare och klubbanställda drabbats av covid-19 och matcher åter börjat ställas in.

Men covid-19 är inte det enda problemet för Premier League och övrig brittisk fotboll. Sedan den 1 januari är Storbritannien inte längre ett EU-land och har därmed inte tillgång till övriga Europas fria rörlighet. För att en Premier League-klubb ska kunna värva från utlandet krävs nu att spelaren uppfyller speciella krav för att få arbetstillstånd – något som tidigare endast gällt för spelare utanför EU.

Till exempel är det inte längre tillåtet att skriva kontrakt med utländska spelare under 18 år och även äldre spelare blir svårare att värva. De nya arbetstillstånden kommer att fördelas via ett poängssystem som bland annat bygger på antalet matcher spelaren har gjort för den säljande klubben samt vilken nivå denna klubb och liga håller. 

Gynnar de rikaste klubbarna

Stjärnspelare med många matcher på hög nivå får alltså lättare arbetstillstånd – det innebär att de rikaste Premier League-klubbarna kan fortsätta att värva storstjärnor medan klubbarna under toppskiktet, som inte har lika mycket pengar, får svårare att värva spelare med något sämre meriter. 

Eftersom det inte längre finns några praktiska fördelar för brittiska klubbar att värva från EU-länder menar bedömare att klubbarna kommer att öka scoutingen i andra länder och komplettera europeiska spelare med framför allt fler sydamerikaner. En av få fördelar med de nya Brexit-reglerna är att fler spelare från England, Wales, Skottland och Nordirland kommer att få chansen att ta del av pengarna på hemmaplan – förutsatt att covid-19 släpper greppet om fotbollen och världen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.