Tvingade betala tillbaka 330 miljoner pund

Premier League är världens rikaste fotbollsliga med miljoner supportrar och TV-tittare över hela världen. Men brittisk fotboll har på kort tid åkt på två rejäla käftsmällar, covid-19 och Brexit. 

Covid-19-pandemin slog förra året till med full styrka i England och Storbritannien. På sportens område var det klubbarna i penningstinna Premier League som drabbades värst när matcher ställdes in och sköts upp. 

Manchester Uniteds anfallare Marcus Rashford firar med lagkamraterna efter att ha gjort sitt andra mål i den engelska FA-cupen mot Liverpool på Old Trafford. United vann slutligen med 3-2.

De TV-bolag som köpt sändningsrättigheterna för stora belopp hade plötsligt inga matcher att visa vilket ledde till krav på klubbarna att betala tillbaka cirka 330 miljoner pund av TV-intäkterna, rapporterar speltips..se. 

Problem med utländska spelare

Förra årets nedstängning och förskjutning av säsongen in i slutet av juli 2020 får dessutom konsekvenser för 2021 med ett komprimerat spelschema för att hinna avverka ligamatcher, cup-matcher och Europamatcher innan fotbolls-EM. Problemet är att det redan i januari hörs varningar om att det tajta schemat är satt ur spel i takt med att spelare och klubbanställda drabbats av covid-19 och matcher åter börjat ställas in.

Men covid-19 är inte det enda problemet för Premier League och övrig brittisk fotboll. Sedan den 1 januari är Storbritannien inte längre ett EU-land och har därmed inte tillgång till övriga Europas fria rörlighet. För att en Premier League-klubb ska kunna värva från utlandet krävs nu att spelaren uppfyller speciella krav för att få arbetstillstånd – något som tidigare endast gällt för spelare utanför EU.

Till exempel är det inte längre tillåtet att skriva kontrakt med utländska spelare under 18 år och även äldre spelare blir svårare att värva. De nya arbetstillstånden kommer att fördelas via ett poängssystem som bland annat bygger på antalet matcher spelaren har gjort för den säljande klubben samt vilken nivå denna klubb och liga håller. 

Gynnar de rikaste klubbarna

Stjärnspelare med många matcher på hög nivå får alltså lättare arbetstillstånd – det innebär att de rikaste Premier League-klubbarna kan fortsätta att värva storstjärnor medan klubbarna under toppskiktet, som inte har lika mycket pengar, får svårare att värva spelare med något sämre meriter. 

Eftersom det inte längre finns några praktiska fördelar för brittiska klubbar att värva från EU-länder menar bedömare att klubbarna kommer att öka scoutingen i andra länder och komplettera europeiska spelare med framför allt fler sydamerikaner. En av få fördelar med de nya Brexit-reglerna är att fler spelare från England, Wales, Skottland och Nordirland kommer att få chansen att ta del av pengarna på hemmaplan – förutsatt att covid-19 släpper greppet om fotbollen och världen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.