Tvingade betala tillbaka 330 miljoner pund
Premier League är världens rikaste fotbollsliga med miljoner supportrar och TV-tittare över hela världen. Men brittisk fotboll har på kort tid åkt på två rejäla käftsmällar, covid-19 och Brexit.
Covid-19-pandemin slog förra året till med full styrka i England och Storbritannien. På sportens område var det klubbarna i penningstinna Premier League som drabbades värst när matcher ställdes in och sköts upp.
De TV-bolag som köpt sändningsrättigheterna för stora belopp hade plötsligt inga matcher att visa vilket ledde till krav på klubbarna att betala tillbaka cirka 330 miljoner pund av TV-intäkterna, rapporterar speltips..se.
Problem med utländska spelare
Förra årets nedstängning och förskjutning av säsongen in i slutet av juli 2020 får dessutom konsekvenser för 2021 med ett komprimerat spelschema för att hinna avverka ligamatcher, cup-matcher och Europamatcher innan fotbolls-EM. Problemet är att det redan i januari hörs varningar om att det tajta schemat är satt ur spel i takt med att spelare och klubbanställda drabbats av covid-19 och matcher åter börjat ställas in.
Men covid-19 är inte det enda problemet för Premier League och övrig brittisk fotboll. Sedan den 1 januari är Storbritannien inte längre ett EU-land och har därmed inte tillgång till övriga Europas fria rörlighet. För att en Premier League-klubb ska kunna värva från utlandet krävs nu att spelaren uppfyller speciella krav för att få arbetstillstånd – något som tidigare endast gällt för spelare utanför EU.
Till exempel är det inte längre tillåtet att skriva kontrakt med utländska spelare under 18 år och även äldre spelare blir svårare att värva. De nya arbetstillstånden kommer att fördelas via ett poängssystem som bland annat bygger på antalet matcher spelaren har gjort för den säljande klubben samt vilken nivå denna klubb och liga håller.
Gynnar de rikaste klubbarna
Stjärnspelare med många matcher på hög nivå får alltså lättare arbetstillstånd – det innebär att de rikaste Premier League-klubbarna kan fortsätta att värva storstjärnor medan klubbarna under toppskiktet, som inte har lika mycket pengar, får svårare att värva spelare med något sämre meriter.
Eftersom det inte längre finns några praktiska fördelar för brittiska klubbar att värva från EU-länder menar bedömare att klubbarna kommer att öka scoutingen i andra länder och komplettera europeiska spelare med framför allt fler sydamerikaner. En av få fördelar med de nya Brexit-reglerna är att fler spelare från England, Wales, Skottland och Nordirland kommer att få chansen att ta del av pengarna på hemmaplan – förutsatt att covid-19 släpper greppet om fotbollen och världen.
Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.
”Nästan obegripligt och, dessutom, så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt, pengarna kom efter en felräkning!”
På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material.
Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn.
– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.
Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal. More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.
Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar