Tvist skakar arenan

Varken hockeystjärnorna i Linköpings HC eller publiken märker något, men cirka 15 östgötaföretag har ännu inte fått betalt för bygget av Cloetta Center. Foto: Mats Gustafsson Cloetta center i Linköping invigdes fredagen den 3 september 2004. Sverige fick en av sina största och vackraste inomhusarenor. Men redan då hade tvisten om slutbetalningen börjat och än i dag har flera hantverkare inte fått betalt för sitt arbete.

Cloetta center i Linköping invigdes fredagen den 3 september 2004. Sverige fick en av sina största och vackraste inomhusarenor. Men redan då hade tvisten om slutbetalningen börjat och än i dag har flera hantverkare inte fått betalt för sitt arbete. 

– Det här var ju ett monument man ville vara med på, det handlade inte bara om pengar. Jag var stolt över att få göra ishallen, det tyckte jag var jätteroligt, säger Mattias Knutsson, plåtslagare.

Vad är konsekvensen för dig?

– Vad gör man, det är bara att kämpa, man käkar på checkkrediter, det är inget annat att göra, säger Knutsson till Östgöta-Correspondenten. 

Varken hockeystjärnorna i Linköpings HC eller publiken märker något, men cirka 15 östgötaföretag har ännu inte fått betalt för bygget av Cloetta Center. Foto: Mats Gustafsson

Byggaren är den finska koncernen YIT och beställare är Linköpings sportfastigheter AB. Cloetta center är byggt på totalentreprenad. I det här fallet innebar det att beställaren inte i detalj specificerade hur bygget skulle se ut, men i beställningen beskrivit vad byggnaden ska klara av.

Det var villkoren som entreprenören YIT accepterade till ett fast pris. Men nu har nu byggkoncernen YIT och det kommunala bolaget LSAB tvistat sen sommaren 2004.

Enligt kontraktet har LSAB rätt att hålla inne fem procent av kontraktssumman tills bygget är slutbesiktigat och godkänt. Fyra av de största entreprenörerna har haft tillåtelse att fakturera LSAB direkt för att slippa administrativa extra kostnader, men inte de heller får full betalning förrän tvisten mellan beställare och totalentreprenör är löst. 

Vid besiktningen hade myndigheterna synpunkter på tillgängligheten för handikappade och man var inte överens om en del extraarbeten. Men de största anmärkningarna gällde kylanläggningen som inte gav tillräckligt med kyla.  

Vid sådana här omfattande byggen brukar byggaren och beställaren mötas en sista gång och mestadels bli överens i ett slags byte - de sista pengarna mot att de sista detaljerna blir åtgärdade. Men i Cloetta center ställer kyla, tillgänglighet och tillägg till problem.  

Hockeystjärnorna i Linköpings HC märker ingenting, inte heller publiken, men cirka 15 östgötaföretag har fått agera bank, några har varit nära att gå i konkurs, för att arenan skulle bli verklighet.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.