Göteborg planerar jättearena

Arenakampen mellan Sveriges tre storstäder trappas upp. Nu planerar Göteborg för en jättearena. Framtidens Arena ska byggas och ge plats för 18 000 personer. Londons O2 är förebilden.
Den nya arenan är föreslagen att ligga, ur den här bildvinkeln, till vänster om Scandinavium. I planerna ingår en totaltrenovering av Scandinavium. Foto: Jorma Valkonen

 

Med en publikkapacitet på omkring 20 000, beroende på evenemangstyp, är O2 i London en av Europas största inomhusarenor. Arenan används för musik-, sport- och underhållningsevenemang.

Förslaget format

Det är precis det som gäller för Framtidens Arena i Göteborg.

Ett förslag är presenterat och den nya jättehallen ska ligga där Valhallbadet är beläget i dag och därmed närmaste granne med Scandinavium som stod klar 1971 vid Göteborgs 350-årsfirande.

- Jag utgår från att det blir en ny arena, säger Mats Grauers, Frölundas ordföranden, som har varit i delaktig i processen.

Kostar runt 2,5 miljard

Stadsledningskontoret har nu fått en förstudie från projektgruppen Framtidens arena.

Kostnaden beräknas till runt 2,5 miljard kronor, varav merparten gäller en nybyggnation men där också ca 500 miljoner ska användas till att rusta Scandinavium samt ersätta Valhallabadet på annan plats.

- Jag har inte tolkat det på något annat sätt än att det blir ett nybygge. Och jag upplever det som ett jubileumsprojekt, säger Mats Grauer till GP och syftar på att Göteborg fyller 400 år 2021.

"Den ledande evenemangsstaden"

Planerna på en sådan här stor nysatsningen är i lika hög grad en fråga om att Göteborg ska förbli den ledande evenemangsstaden. Det värnar också Got events vd Thomas Torkelsson om:

- Vill vi behålla positionen som Nordens ledande evenemangsstad måste vi investera i en ny arena.

- Från min position och mitt perspektiv vill jag förstås ha ett nybygge. Det skulle stärka vårt koncept och i grunden finns en idé om att utveckla evenemangsstråket. Det handlar inte bara om en arena utan om ett helt område.

I projektgruppens rapport betonas att "Placeringen ger optimala förutsättningar för en effektiv evenemangsproduktion med mycket goda synergieffekter med Mässan samt Scandinavium".

Beslutsunderlag i höst

Stadsledningskontoret får nu till uppgift att skapa ett beslutsunderlag för kommunstyrelsen.

- Det finns en idé att skapa ett sport- och upplevelsecenter. Med ett torg och en ny arena binder vi samman hela området och integrerar mässan, Liseberg, Bergakungen och Ullevi, förklarar Thomas Torkelsson i GP.

Tanken är att projektet an delfinansieras "via försäljning av kommunalt ägda byggrätter.

I projektgruppen Framtiden arena ingår representanter från Scandinaviumbolaget, Göteborg & Co, Got event, Svenska Mässan, Frölunda HC, stadsbyggnadskontoret, Higabgruppen med flera. Nu tar
Stadsledningskontoret över frågan och ett beslutsunderlag ska vara klart i höst.

Jimmy Wångdahl (inte verifierad)

tors, 2012-07-12 21:57

1. Göteborg planerar jättearena

Det här är väldigt goda nyheter. En ny arena av absolut toppklass är vad vi i Göteborg behöver. Viktigt nu att den blir av absolut modernaste konstruktion för en multiarena dvs flexibel& skalbar så som de nya Stockholmsarenorna byggs. Att man kompletterar med ett upprustat Scandinavium stärker också flexibiliteten. Jag hoppas verkligen nu också att man vågar satsa på en djärv ikonisk arkitektur, ett landmärke. Det finns ju så framstående arkitekter i staden, både de etablerade& de unga pigga kontoren. Målsättningen bör vara att arenorna kompletterar varandra. Detta inkluderar nya multiarenan, Scandinavium; Ullevi& Gamla Ullevi. Ullevi kan förhoppningsvis moderniseras & upprustas stegvis. Den skulle kunna omkonstrueras till ett modulsystem där den kan byggas om för olika typer av evenemang. Läktare längre ut för fotboll t.ex. à la Stade de France. Gamla Ullevi kanske förblir renodlad fotbollsarena men gärna med skjutbart tak. Så, där var lite någorlunda visionära synpunkter. Hoppas beslutsfattarna ligger klart längre fram än jag gör.

Jimmy Wångdahl (inte verifierad)

fre, 2012-07-13 08:59

2. Göteborg planerar jättearena

Kompletteringar till min kommentar från igår: Jag såg på annan plats på Idrottens affärer att man vid matchen Barcelona- Manchester United koomer att arbeta med ett slags läktarmoduler så den utvecklingen är glädjande nog redan igång. Men Ullevi bör också få läktarkapaciteten stegvis utökad. Man lär ju söka framtida Friidrotts- VM och då undrar jag om minimikravet inte är 60000? En utökad kapacitet gör ju Ullevi ännu mer attraktiv som konsertarena också. Även för framtida stormatcher som den ovan. Kapaciteten kanske kan utökas en hel del utan att så omfattande ombyggnationer behöver göras. Det ser ut att finnas en hel del möjlig yta inom den nuvarande strukturen. En ytterligare viktig del att arbeta med för Ullevi, Gamla Ullevi och Scandinavium är estetiken. Bara att måla dem i attraktiva färgkombinationer skulle ge stor effekt. Man kan också jobba med olika utbytbara dekorationspaneler. Fasadbelysning är ju också effektfullt. Detta finns redan på Scandinavium men kan utvecklas ytterligare.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.