Göteborg planerar jättearena

Arenakampen mellan Sveriges tre storstäder trappas upp. Nu planerar Göteborg för en jättearena. Framtidens Arena ska byggas och ge plats för 18 000 personer. Londons O2 är förebilden.
Den nya arenan är föreslagen att ligga, ur den här bildvinkeln, till vänster om Scandinavium. I planerna ingår en totaltrenovering av Scandinavium. Foto: Jorma Valkonen

 

Med en publikkapacitet på omkring 20 000, beroende på evenemangstyp, är O2 i London en av Europas största inomhusarenor. Arenan används för musik-, sport- och underhållningsevenemang.

Förslaget format

Det är precis det som gäller för Framtidens Arena i Göteborg.

Ett förslag är presenterat och den nya jättehallen ska ligga där Valhallbadet är beläget i dag och därmed närmaste granne med Scandinavium som stod klar 1971 vid Göteborgs 350-årsfirande.

- Jag utgår från att det blir en ny arena, säger Mats Grauers, Frölundas ordföranden, som har varit i delaktig i processen.

Kostar runt 2,5 miljard

Stadsledningskontoret har nu fått en förstudie från projektgruppen Framtidens arena.

Kostnaden beräknas till runt 2,5 miljard kronor, varav merparten gäller en nybyggnation men där också ca 500 miljoner ska användas till att rusta Scandinavium samt ersätta Valhallabadet på annan plats.

- Jag har inte tolkat det på något annat sätt än att det blir ett nybygge. Och jag upplever det som ett jubileumsprojekt, säger Mats Grauer till GP och syftar på att Göteborg fyller 400 år 2021.

"Den ledande evenemangsstaden"

Planerna på en sådan här stor nysatsningen är i lika hög grad en fråga om att Göteborg ska förbli den ledande evenemangsstaden. Det värnar också Got events vd Thomas Torkelsson om:

- Vill vi behålla positionen som Nordens ledande evenemangsstad måste vi investera i en ny arena.

- Från min position och mitt perspektiv vill jag förstås ha ett nybygge. Det skulle stärka vårt koncept och i grunden finns en idé om att utveckla evenemangsstråket. Det handlar inte bara om en arena utan om ett helt område.

I projektgruppens rapport betonas att "Placeringen ger optimala förutsättningar för en effektiv evenemangsproduktion med mycket goda synergieffekter med Mässan samt Scandinavium".

Beslutsunderlag i höst

Stadsledningskontoret får nu till uppgift att skapa ett beslutsunderlag för kommunstyrelsen.

- Det finns en idé att skapa ett sport- och upplevelsecenter. Med ett torg och en ny arena binder vi samman hela området och integrerar mässan, Liseberg, Bergakungen och Ullevi, förklarar Thomas Torkelsson i GP.

Tanken är att projektet an delfinansieras "via försäljning av kommunalt ägda byggrätter.

I projektgruppen Framtiden arena ingår representanter från Scandinaviumbolaget, Göteborg & Co, Got event, Svenska Mässan, Frölunda HC, stadsbyggnadskontoret, Higabgruppen med flera. Nu tar
Stadsledningskontoret över frågan och ett beslutsunderlag ska vara klart i höst.

Jimmy Wångdahl (inte verifierad)

tors, 2012-07-12 22:57

1. Göteborg planerar jättearena

Det här är väldigt goda nyheter. En ny arena av absolut toppklass är vad vi i Göteborg behöver. Viktigt nu att den blir av absolut modernaste konstruktion för en multiarena dvs flexibel& skalbar så som de nya Stockholmsarenorna byggs. Att man kompletterar med ett upprustat Scandinavium stärker också flexibiliteten. Jag hoppas verkligen nu också att man vågar satsa på en djärv ikonisk arkitektur, ett landmärke. Det finns ju så framstående arkitekter i staden, både de etablerade& de unga pigga kontoren. Målsättningen bör vara att arenorna kompletterar varandra. Detta inkluderar nya multiarenan, Scandinavium; Ullevi& Gamla Ullevi. Ullevi kan förhoppningsvis moderniseras & upprustas stegvis. Den skulle kunna omkonstrueras till ett modulsystem där den kan byggas om för olika typer av evenemang. Läktare längre ut för fotboll t.ex. à la Stade de France. Gamla Ullevi kanske förblir renodlad fotbollsarena men gärna med skjutbart tak. Så, där var lite någorlunda visionära synpunkter. Hoppas beslutsfattarna ligger klart längre fram än jag gör.

Jimmy Wångdahl (inte verifierad)

fre, 2012-07-13 09:59

2. Göteborg planerar jättearena

Kompletteringar till min kommentar från igår: Jag såg på annan plats på Idrottens affärer att man vid matchen Barcelona- Manchester United koomer att arbeta med ett slags läktarmoduler så den utvecklingen är glädjande nog redan igång. Men Ullevi bör också få läktarkapaciteten stegvis utökad. Man lär ju söka framtida Friidrotts- VM och då undrar jag om minimikravet inte är 60000? En utökad kapacitet gör ju Ullevi ännu mer attraktiv som konsertarena också. Även för framtida stormatcher som den ovan. Kapaciteten kanske kan utökas en hel del utan att så omfattande ombyggnationer behöver göras. Det ser ut att finnas en hel del möjlig yta inom den nuvarande strukturen. En ytterligare viktig del att arbeta med för Ullevi, Gamla Ullevi och Scandinavium är estetiken. Bara att måla dem i attraktiva färgkombinationer skulle ge stor effekt. Man kan också jobba med olika utbytbara dekorationspaneler. Fasadbelysning är ju också effektfullt. Detta finns redan på Scandinavium men kan utvecklas ytterligare.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.