EM-festen med guldkant

Friidrotts-EM i Göteborg är det största evenemanget i Sverige på 15 år. 250000 besökare väntas göra av med uppemot 800 miljoner kronor.
Förberedelserna har pågått i sju år och allt från EM-basen Toralf Nilsson till Claes Bjerkne, vd för kommunalägda Göteborg & Co som ansvarar för evenemanget, kan andas ut när biljettförsäljningen tar fart och väderutsikterna är de bästa. 

 

Göteborg blir Sveriges främsta evenemangsstad igen. När Nya Ullevi, Heden och Avenyn kan knytas samman så naturligt och så effektivt blir stans centrum ett enda stort nöjesområde.  

Senast det begav sig var 1995 när friidrotts-VM blev tidernas succé i alla avseenden utom ett enda, själva ekonomin. VM genomfördes med tre juridiska personer, förbundet och två helägda dotterbolag, som bland annat bekostade utbyggnaden av läktare på Ullevi och byggde en VM-by för deltagarna.

Utgifterna översteg intäkterna till den milda grad att förväntade 25 miljoner blev till 20 miljoner i skuld och Svenska Friidrottsförbundet hotades av konkurs.Dåvarande ordföranden Bengt Westerberg höll i rekonstruktionen som innebar att flera tjänster försvann på kansliet, elitbidrag upphörde och all verksamhet fick strypkoppel. 

I dag är det en helt annan ekonomisk bild. Nu har Göteborgs kommun det operativa och juridiska ansvaret via dotterbolaget Got Event. Planeringen och förberedelserna är omsorgsfulla och traditionella Göteborgskalaset har nu döpts om till EM-festen i år, vilket innebär att alla göteborgare och besökare ska få uppleva tidernas partaj under nära två veckor. 

Ett budgeterat netto tillfaller Got Event och därmed kommunen medan förbundet bara får en liten del av kakan. För förbundet kommer de stora pengarna från sponsorer med en årlig intäkt på 12 miljoner kronor från företag som Eniro, Puma och Fortum.

- Vi har ett avtal med Göteborgs stad där de tar hela risken den här gången. Vi hoppas ändå på ett litet överskott på någon miljon genom bra biljettförsäljning, säger Lennart Karlberg, generalsekreterare på Friidrottsförbundet. 

Göteborg & Co är koordinatorn mellan näringslivet och Göteborgs kommun, och satsningen motiveras av att stärka varumärket Göteborg som ska bli en ännu större besöks- och evenemangsstad. Som en konsekvens av EM ska tillväxten i regionen gynnas. Claes Bjerkne litar till kalkylerna och är övertygad om att stadens alla krögare, hotell- och butiksägare får uppleva en strålande period.

– Vår målsättning är att det spenderas nära 800 miljoner kronor i anslutning till evenemanget. Vi baserar beräkningarna på VM i friidrott i Göteborg 1995 och VM i Helsingfors förra året, säger han.
När Göteborg var värd för friidrotts-VM 1995 drog det lokala näringslivet in 1,1 miljarder kronor.
 
Festligheterna är omfattande. Ett flertal speciella scener och restauranger byggs enbart för EM. Som exempel blir det invigning på Götaplatsen, stor pressfest på måndag och dessutom en speciell avslutning för atleterna och volontärerna. De sistnämnda är 3 000 till antalet och får för övrigt en egen matsal i idrottsanläggningen Valhalla medan 2 000 mediarepresentanter äter i Katrinelundsgymnasiet och sponsorerna i Sponsor Village.

Officiella sponsorer för EM är Telia och Vattenfall. Som internationella partners deltar Epson, Eurovision, Spar och Seiko. Bland ”officiella leverantörer” medverkar bland andra  Volvo, Eurosport, Puma, Oscar Jacobsson och Securitas.
– Vi får in 35 miljoner kronor från sponsorerna. Men räknar man in varor och tjänster överstiger värdet 50 miljoner kronor, säger Claes Bjerkne, vd för Göteborg & Co.

Evenemangsbudgeten omfattar nära 170 miljoner kronor med sponsorintäkter på just 35 miljoner och biljettförsäljningen på ca 120 miljoner kronor som de största posterna.

Götborgarna är redan igång med nästa projekt. En diskussion pågår med Svenska Fotbollförbundet om att söka fotbolls-EM 2016.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.