Jonna och Calle vinterns succépar

Det var helgen när en framtidstro återkom inom svensk skidåkning. När sporten med fog hamnade i huvudrubrikerna igen. Helgen då svenska skidåkare blev vinnare igen. Tacka Jonna Sundling och Calle Halfvarsson. 

Det gick så långt att han funderade på att sluta. Men nu är en lycklig Callehan Halfvarsson tillbaka på prispallen igen

De stod för formidabla insatser i ett soldränkt Falun inför tusentals åskådare och miljoner TTV-tittare.

Båda gjorde succé såväl på lördagen som söndagen. Jonna blev rikligt belönad.

Körde hem 1 miljon kr

Segern i den sista världscuptävlingen innebar att hon kan räkna hem över 1 miljon kronor i prispengar den här säsongen.

– Inte klokt sånt flyt jag har, utbrast Jonna i en av många intervjuer.

Både i kval och i final på lördagen utklassade hon konkurrenterna. Och Så följde hon upp med en triumf i söndagens par-sprint med Calle Halfvarsson.

De utklassade övriga startande och var överlyckliga efteråt.

– Det har känts otroligt bra och jag är glad att kroppen fortsätter att svara liksom. Det är en häftig känsla att få känna sig så här stark, sa Jonna.

Båda är bevis på hur idrott kan skifta oberäkneligt från svart till ljust

I november skadade hon handen vid säsongspremiären i Gällivare och det var tveksamt om hon kunde medverka i OS

Länge sen på en prispall

Och Calle har varit i en djup formsvacka och tvivlade så pass att han ifrågasatte en fortsättning som skidåkare. Nu presterade 32-åringen på en nivå som ingen sett på flera år. Senast han besökte en prispall var vid världscuptävlingen i finska Ruka säsongen 2018/19.

På söndagen stod de i Falun och bedyrade att de minsann ska fortsätta. Via segrar och obegränsat nytt självförtroende kan de inte tänka sig annat.

De hittade form och fart och den vägen kom också medvinden till framgångar. Jonna har gett styrkebesked i både sprint och distans, Calle har bevisat för sig själv och åtskilliga betraktare att han har mycket förmåga när han biter ihop.

Jonna är extra motiverad efter att ha kört ihop sin miljon, 660 000 i prispengar från Fis och 442 500 kronor i bonusar från Skidförbundet är belöningar som hon aldrig inte ens funderat på, men är desto mer välkomna. Och Calle ser fram emot att bli pappa för första gången. Så livet leker för båda.

Deras gemensamma triumf i parsprinten inför tusentals åskådare kunde inte ha varit mer välregisserad. 

Nu en hårdsatsning

Precis vad både de själva och svenska skidfans längtade efter att få besked om. På stående fot och med stora skratt lovade både Jonna och Calle en fortsättning och hårdsatsning som börjar snart nog.

Sprint som betraktades som ett mindre bra påhitt vid lanseringen på 90-talet är i dag uppskattad av både åkare och publik. Bevis i tillräcklig grad kom i Falun på söndagen. Det är en svensk vinnarmodell.

Thomas Ejderhov

.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.