Ohälsa är något som få vill prata om

Skidförbundet vill prata om det som vi inte pratar om

– Det är dags att  vågar göra det. Tränare och aktiva diskuterar allt för sällan mental ohälsa, stress, energibrist, stört ätande eller menstruationsrelaterade problem och symptom, viktiga ämnen som betyder mycket för den totala hälsan och prestationen, säger Martina Höök, som är tränare för Team Svenska Spel och doktorerar på Mittuniversitetet. 

Varningssignaler kring Frida Karlssons hälsa under vintern har bidragit till ett större medvetande.  

hur längdskidåkare påverkas av energibrist, ska Skidförbundet syna närmare

På Svenska Skidförbundet finns nu en plan för att öka kompetensen kring energibalans och de konsekvenser en längre tids energibrist kan få för prestation och karriär. Målet är att bli fler hållbara och hälsosamma i synnerhet skidåkare.

En speciell handbok

Förbundet inleder arbetet med att summera nio viktiga steg i en handbok – ”Den hållbara skidåkaren – hitta din balans” som ska finnas tillgänglig för att bidra med kunskap, samt hjälpa tränare, föräldrar och aktiva att öppna för dialog och hitta sätt att minska risken att aktiva drabbas av energibrist med potentiellt allvarliga konsekvenser. 

Martina Höök, som är tränare för Team Svenska Spel och doktorerar på Mittuniversitetet, har ansvaret för att ta fram material och arbetssätt som ska bidra till en hållbar och förbättrad hälsa för skidåkare. 

Hon leder arbetet med att skapa processer och ta fram verktyg som ska bidra till att höja kompetens och öka kommunikationen kring svåra ämnen såsom energibrist och mental ohälsa.

Efterlängtat initiativ

– Det är tydligt att det här är ett efterlängtat initiativ och det är inget unikt för oss i skidvärlden att vi behöver öppna för dialog  för att komma till bukt med problemen. I ett första skede har vi fokuserat på hur längdskidåkare påverkas av energibrist men många delar i arbetet kan appliceras på andra idrotter, säger Martina Höök. 

Det finns forskning, från Mittuniversitetet, som visar på att både kunskap och kommunikation om hälsorelaterade ämnen måste förbättras bland aktiva och resurspersoner runt de aktiva.Kroppsfixering är en del av många unga människors vardag. Vi omges av budskap om hur vi bör se ut, hur vi bör äta och hur vi bör träna. Det finns en risk med att haka på trender,

Vissa kan bli direkt farliga för en person som elitsatsar eller tränar på motsvarande nivå. Det är därför ökad kunskap och förbättrad kommunikation om hälsorelaterade ämnen är så viktigt - det kan bidra till att förebygga allvarligare problematik som exempelvis ätstörning. 

– Det är dags att börja prata om det som ingen vågar prata om. Tränare och aktiva diskuterar allt för sällan mental ohälsa, stress, energibrist, stört ätande eller menstruationsrelaterade problem och symptom, viktiga ämnen som betyder mycket för den totala hälsan och prestationen, säger Martina Höök. 

Detta är ett grenöverskridande arbete och materialet kommer att anpassas till förbundets övriga grenar på sikt. “Hållbara skidåkare” är temat som ska bidra till att vi blir bättre på att hantera samtal om allt från ätstörningsproblematik, psykisk ohälsa, stress, överträning, sömnbrist till symptom relaterade till de kvinnliga och manliga hormonerna.

Måste höja kunskapen

– Vi kommer att bygga in moduler i våra utbildningar och arrangera webbinarium för lärare, tränare, föreningar och aktiva för att höja kunskapen i Skidsverige kring dessa frågor, säger Martina Höök. På sikt hoppas vi även kunna presentera verktyg som hjälper den aktive, tränare och resurspersoner att skatta risken för ohälsa bland aktiva.

Förbundet samarbetar med både specialister och forskare för att utforma såväl utbildningar som hälsoscreening.

– Det här är ett arbete som aldrig blir riktigt färdigt utan utvecklas ständigt men med handboken har vi en bra plattform att utgå från och förbundets mål är att arbeta aktivt med idrottarnas hälsa och välmående, på alla nivåer och i alla led, för att skapa den hållbara skidåkaren, avslutar Höök. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.