Ohälsa är något som få vill prata om

Skidförbundet vill prata om det som vi inte pratar om

– Det är dags att  vågar göra det. Tränare och aktiva diskuterar allt för sällan mental ohälsa, stress, energibrist, stört ätande eller menstruationsrelaterade problem och symptom, viktiga ämnen som betyder mycket för den totala hälsan och prestationen, säger Martina Höök, som är tränare för Team Svenska Spel och doktorerar på Mittuniversitetet. 

Varningssignaler kring Frida Karlssons hälsa under vintern har bidragit till ett större medvetande.  

hur längdskidåkare påverkas av energibrist, ska Skidförbundet syna närmare

På Svenska Skidförbundet finns nu en plan för att öka kompetensen kring energibalans och de konsekvenser en längre tids energibrist kan få för prestation och karriär. Målet är att bli fler hållbara och hälsosamma i synnerhet skidåkare.

En speciell handbok

Förbundet inleder arbetet med att summera nio viktiga steg i en handbok – ”Den hållbara skidåkaren – hitta din balans” som ska finnas tillgänglig för att bidra med kunskap, samt hjälpa tränare, föräldrar och aktiva att öppna för dialog och hitta sätt att minska risken att aktiva drabbas av energibrist med potentiellt allvarliga konsekvenser. 

Martina Höök, som är tränare för Team Svenska Spel och doktorerar på Mittuniversitetet, har ansvaret för att ta fram material och arbetssätt som ska bidra till en hållbar och förbättrad hälsa för skidåkare. 

Hon leder arbetet med att skapa processer och ta fram verktyg som ska bidra till att höja kompetens och öka kommunikationen kring svåra ämnen såsom energibrist och mental ohälsa.

Efterlängtat initiativ

– Det är tydligt att det här är ett efterlängtat initiativ och det är inget unikt för oss i skidvärlden att vi behöver öppna för dialog  för att komma till bukt med problemen. I ett första skede har vi fokuserat på hur längdskidåkare påverkas av energibrist men många delar i arbetet kan appliceras på andra idrotter, säger Martina Höök. 

Det finns forskning, från Mittuniversitetet, som visar på att både kunskap och kommunikation om hälsorelaterade ämnen måste förbättras bland aktiva och resurspersoner runt de aktiva.Kroppsfixering är en del av många unga människors vardag. Vi omges av budskap om hur vi bör se ut, hur vi bör äta och hur vi bör träna. Det finns en risk med att haka på trender,

Vissa kan bli direkt farliga för en person som elitsatsar eller tränar på motsvarande nivå. Det är därför ökad kunskap och förbättrad kommunikation om hälsorelaterade ämnen är så viktigt - det kan bidra till att förebygga allvarligare problematik som exempelvis ätstörning. 

– Det är dags att börja prata om det som ingen vågar prata om. Tränare och aktiva diskuterar allt för sällan mental ohälsa, stress, energibrist, stört ätande eller menstruationsrelaterade problem och symptom, viktiga ämnen som betyder mycket för den totala hälsan och prestationen, säger Martina Höök. 

Detta är ett grenöverskridande arbete och materialet kommer att anpassas till förbundets övriga grenar på sikt. “Hållbara skidåkare” är temat som ska bidra till att vi blir bättre på att hantera samtal om allt från ätstörningsproblematik, psykisk ohälsa, stress, överträning, sömnbrist till symptom relaterade till de kvinnliga och manliga hormonerna.

Måste höja kunskapen

– Vi kommer att bygga in moduler i våra utbildningar och arrangera webbinarium för lärare, tränare, föreningar och aktiva för att höja kunskapen i Skidsverige kring dessa frågor, säger Martina Höök. På sikt hoppas vi även kunna presentera verktyg som hjälper den aktive, tränare och resurspersoner att skatta risken för ohälsa bland aktiva.

Förbundet samarbetar med både specialister och forskare för att utforma såväl utbildningar som hälsoscreening.

– Det här är ett arbete som aldrig blir riktigt färdigt utan utvecklas ständigt men med handboken har vi en bra plattform att utgå från och förbundets mål är att arbeta aktivt med idrottarnas hälsa och välmående, på alla nivåer och i alla led, för att skapa den hållbara skidåkaren, avslutar Höök. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.