Hur skryter man om en håla…?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Stolt över sitt ursprung, ska man va´. Som enklast är det förmodligen om man kommer från en ö, en kust, ett berg, ett fjäll, en stad, en skog eller kanske rent av en öken. Inbillar jag mig. Men om man kommer från en håla, mitt i ingenstans?
Olympiatravet 2013 - olympier och paralympier tar emot var sin check.

 

Alltså - att växa upp i Ljungby, är alldeles utmärkt. Men någon given källa till stolthet är det ju inte, när man väl dragit därifrån.

En industri-ort, mittemellan en massa annat, men för egen del mest känd för lite olika regn- och översvämningrekord, och så landets mest nitiska trafikpolis, längs med E4:an.

Några hyfsade namn

Man har inte så där vansinnigt många Ljungby-success-stories att skryta med, vid bardiskarna runt Stureplan.

Inga multimiljardärer, inga musik-genier, inga folkhems-hjältar.

Men visst, försökt har man ju gjort;

  • I affärs-sammanhang lyfter vi gärna fram Kenneth Bengtsson, förre Ica-vd:n.
  • Eller Annika Winsth, ofta citerad chefsekonom på Nordea, med stor cred i finans-kretsar.
  • Och så Strålfors, förstås, börsnoterat och stabilt familjeföretag från stan.
  • I politiska sammanhang gläds vi med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
  • Kulturellt är ilskne konstnären Sven Ljungberg, med sitt snygga museum, en självklar stolthet.
  • Och idrottsligt har vi ju hockeylaget Troja, numera dock lite grann på dekis, och ett par finfint fostrade fotbollsspelare i Rade Prica och Emil Krafth.
  • Ibland försöker vi även sno åt oss äran för Kamprad och Ikea, men då fuskar vi egentligen lite ovarsamt med gränsdragningen mellan olika byar i kommunens utkanter å grannskap.
  • Sen kan man ju också dra till med lite natur-skimrande dravel, om abborr-mete i Lagaån, badvattnet i Bolmen eller de fina jaktmarkerna i Sveriges mest älgtäta region. Visst.

Kan kanske låta hyfsat, men, nja… med åren har man ju fått en allt lägre profil i sitt hembygds-romantiska snack, när man insett att de flesta bordsgrannar man provar att briljera inför, trots allt alltid ganska enkelt brukar kunna toppa detta med ett knippe rätt mycket vassare namn.

Harry, från Ljungby! Precis som jag!

Men - nu!

Är jag redo för Det Stora Skrävlet.

Harry.

Harry Haythrow, Folkets Häst.

Det är nåt speciellt med svenska folket och travhästar, de hamnar lätt I hjärteroten hos oss, och genom årtiondena har det kommit fram den ena sagohästen efter den andra;

Ego Boy, Legolas, Ina Scot, Järvsöfaks…. Ja, ni har säkert någon egen också.

Men den här. Harry. Så speciell!

Ingen särskild stamtavla. Ingen särskild talang. Inga särskilda meriter eller utmärkelser i början av karriären.

Hästen har stått i ett litet hobby-stall utanför Ljungby, käkat sin havre och joggat runt på de små grusvägarna runtomkring… min gamle tonårskompis Johnny (Johansson) har gått där och pysslat, han och pappa Birger, och deras kompis Benno (Karlsson)… några glada entusiaster och amatörer, och en alldeles vanlig lantis-häst…

Förvandlingen!

Men så plötsligt:

Hästen börjar springa. Och springa. Och springa. Värre än Forrest Gump, en gång på bioduken, eller vilken kenyansk friidrottsstjärna som helst.

Efter 1, 2, 3, 4…. och nu 54 starter (!)  i rad i den svenska travsportens finrum, V75, så är Harry Haythrow en livs levande legend.

Bäst genom alla tider, i V75.

Och framför allt, något i det svenska folkhemmet så super-ädelt som Den Mest Slitstarke.

Startar varannan vecka. Hela tiden. Året om. Aldrig sliten. Aldrig trött. Aldrig skadad. Aldrig sjuk. Behöver aldrig gå till veterinären. Kämpar alltid. Struntar i väder. Struntar i motstånd. Bara tuggar på. År ut och år in.

Först sprang han inte särskilt fort, utan hängde bara med.

Sen sprang han bara lite fortare – men då började han också få möta värre motstånd.

Springer ifrån alla

Nu är han uppe i allra högsta klassen – och springer plötsligt ifrån dem där också. Bara sådär.

3,5 miljoner kronor har samtidigt, bara lite by-the-way, visslat in på hans konto, i prispengar.

Och hela trav-Sverige står nu upp och vrålar:

- In med Harry i Elitloppet!

Å jag… jag säger ingenting.

Bara nickar, å myser lite.

Harry, en tvättäkta ljungbygrabb…. precis som jag!

 

Fakta om Olympiatravet

• Det finns många  olika vårtecken. I travets värld är Olympiatravet det säkraste. På lördag körs första deltävlingen på Solvalla. Den 26 april är det final på Åby.
• ”Förhoppningsvis med regerande mästaren Maharajah bland de tio finalisterna, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen”
• Det allra första Olympiatravet kördes 1979. Då avgjordes tävlingen i ett lopp och det kördes på Jägersro. Pershing och Berndt Lindstedt vann. I vinnarcirkeln fanns bland andra Ingemar Stenmark som representant för de svenska olympierna och de tog emot en check på 5 miljoner kronor.
• I år, när det är dags för den 34:e upplagan av Olympiatravet (loppet kördes inte 1981 och 1983), har summan växt till över 210 miljoner kronor. Pengar som använts till olympiers och paralympiers förberedelser inför kommande spel och som legat till grund för 293 medaljer.
• Apropå pengar. På lördag är det Jackpot på V75. När V75 avgjordes på Momarken i lördags var omgången så svår att ingen hade sju rätt. Det innebär att 20 759 774 kronor flyttas över till Solvallas omgång. Det innebär att det finns cirka 82 miljoner kronor att spela om.

Niclas Andersson

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen