Hur skryter man om en håla…?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Stolt över sitt ursprung, ska man va´. Som enklast är det förmodligen om man kommer från en ö, en kust, ett berg, ett fjäll, en stad, en skog eller kanske rent av en öken. Inbillar jag mig. Men om man kommer från en håla, mitt i ingenstans?
Olympiatravet 2013 - olympier och paralympier tar emot var sin check.

 

Alltså - att växa upp i Ljungby, är alldeles utmärkt. Men någon given källa till stolthet är det ju inte, när man väl dragit därifrån.

En industri-ort, mittemellan en massa annat, men för egen del mest känd för lite olika regn- och översvämningrekord, och så landets mest nitiska trafikpolis, längs med E4:an.

Några hyfsade namn

Man har inte så där vansinnigt många Ljungby-success-stories att skryta med, vid bardiskarna runt Stureplan.

Inga multimiljardärer, inga musik-genier, inga folkhems-hjältar.

Men visst, försökt har man ju gjort;

  • I affärs-sammanhang lyfter vi gärna fram Kenneth Bengtsson, förre Ica-vd:n.
  • Eller Annika Winsth, ofta citerad chefsekonom på Nordea, med stor cred i finans-kretsar.
  • Och så Strålfors, förstås, börsnoterat och stabilt familjeföretag från stan.
  • I politiska sammanhang gläds vi med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
  • Kulturellt är ilskne konstnären Sven Ljungberg, med sitt snygga museum, en självklar stolthet.
  • Och idrottsligt har vi ju hockeylaget Troja, numera dock lite grann på dekis, och ett par finfint fostrade fotbollsspelare i Rade Prica och Emil Krafth.
  • Ibland försöker vi även sno åt oss äran för Kamprad och Ikea, men då fuskar vi egentligen lite ovarsamt med gränsdragningen mellan olika byar i kommunens utkanter å grannskap.
  • Sen kan man ju också dra till med lite natur-skimrande dravel, om abborr-mete i Lagaån, badvattnet i Bolmen eller de fina jaktmarkerna i Sveriges mest älgtäta region. Visst.

Kan kanske låta hyfsat, men, nja… med åren har man ju fått en allt lägre profil i sitt hembygds-romantiska snack, när man insett att de flesta bordsgrannar man provar att briljera inför, trots allt alltid ganska enkelt brukar kunna toppa detta med ett knippe rätt mycket vassare namn.

Harry, från Ljungby! Precis som jag!

Men - nu!

Är jag redo för Det Stora Skrävlet.

Harry.

Harry Haythrow, Folkets Häst.

Det är nåt speciellt med svenska folket och travhästar, de hamnar lätt I hjärteroten hos oss, och genom årtiondena har det kommit fram den ena sagohästen efter den andra;

Ego Boy, Legolas, Ina Scot, Järvsöfaks…. Ja, ni har säkert någon egen också.

Men den här. Harry. Så speciell!

Ingen särskild stamtavla. Ingen särskild talang. Inga särskilda meriter eller utmärkelser i början av karriären.

Hästen har stått i ett litet hobby-stall utanför Ljungby, käkat sin havre och joggat runt på de små grusvägarna runtomkring… min gamle tonårskompis Johnny (Johansson) har gått där och pysslat, han och pappa Birger, och deras kompis Benno (Karlsson)… några glada entusiaster och amatörer, och en alldeles vanlig lantis-häst…

Förvandlingen!

Men så plötsligt:

Hästen börjar springa. Och springa. Och springa. Värre än Forrest Gump, en gång på bioduken, eller vilken kenyansk friidrottsstjärna som helst.

Efter 1, 2, 3, 4…. och nu 54 starter (!)  i rad i den svenska travsportens finrum, V75, så är Harry Haythrow en livs levande legend.

Bäst genom alla tider, i V75.

Och framför allt, något i det svenska folkhemmet så super-ädelt som Den Mest Slitstarke.

Startar varannan vecka. Hela tiden. Året om. Aldrig sliten. Aldrig trött. Aldrig skadad. Aldrig sjuk. Behöver aldrig gå till veterinären. Kämpar alltid. Struntar i väder. Struntar i motstånd. Bara tuggar på. År ut och år in.

Först sprang han inte särskilt fort, utan hängde bara med.

Sen sprang han bara lite fortare – men då började han också få möta värre motstånd.

Springer ifrån alla

Nu är han uppe i allra högsta klassen – och springer plötsligt ifrån dem där också. Bara sådär.

3,5 miljoner kronor har samtidigt, bara lite by-the-way, visslat in på hans konto, i prispengar.

Och hela trav-Sverige står nu upp och vrålar:

- In med Harry i Elitloppet!

Å jag… jag säger ingenting.

Bara nickar, å myser lite.

Harry, en tvättäkta ljungbygrabb…. precis som jag!

 

Fakta om Olympiatravet

• Det finns många  olika vårtecken. I travets värld är Olympiatravet det säkraste. På lördag körs första deltävlingen på Solvalla. Den 26 april är det final på Åby.
• ”Förhoppningsvis med regerande mästaren Maharajah bland de tio finalisterna, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen”
• Det allra första Olympiatravet kördes 1979. Då avgjordes tävlingen i ett lopp och det kördes på Jägersro. Pershing och Berndt Lindstedt vann. I vinnarcirkeln fanns bland andra Ingemar Stenmark som representant för de svenska olympierna och de tog emot en check på 5 miljoner kronor.
• I år, när det är dags för den 34:e upplagan av Olympiatravet (loppet kördes inte 1981 och 1983), har summan växt till över 210 miljoner kronor. Pengar som använts till olympiers och paralympiers förberedelser inför kommande spel och som legat till grund för 293 medaljer.
• Apropå pengar. På lördag är det Jackpot på V75. När V75 avgjordes på Momarken i lördags var omgången så svår att ingen hade sju rätt. Det innebär att 20 759 774 kronor flyttas över till Solvallas omgång. Det innebär att det finns cirka 82 miljoner kronor att spela om.

Niclas Andersson

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.