Så byggs en dynasti

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Slutspelsdags igen, med en självklar favorit. Bara att titta på de senaste tabellplaceringarna: 9-7-4-3-2-1-1-1-1. Medaljer de senaste fem säsongerna: Silver-silver-guld-guld-silver. Vi skelleftebor är makalöst stolta över vårt AIK.
Klubbchefen Pea Israelsson är mån om både tradition och framtid. Foto: Bo Fuhrman

 

I ishockeytemplet, Skellefteå Kraft Arena, däremot, råder en cool stämning. Ingen talar om nytt guld. Faktiskt.

Häromdagen var jag där och tog en kopp kaffe med Skellefteå AIK:s kanslipersonal. Klubbchefen Pea Israelsson var lika cool som vanligt. Mannen har upplevt himmel och helvete.

Det omöjliga skedde

Han vet att precis allt kan hända i ett slutspel – och ofta gör det.

Som Växjös guld förra våren. Inte en chans att några skelleftebor trodde att smålänningarna skulle putta Kung Skellefteå från tronen.

Men sådan är idrotten.

Därför; Skellefteå tar inget för givet. 

Oförglömligt

Själv har jag varit med länge i ishockeyfamiljen, sedan mitten av 60-talet. Vet att ingenting är omöjligt i ishockeyns värld. Exemplen är många och min största upplevelse i den vägen är OS-finalen i Lake Placid 1980 (mitt första av sju vinter-OS).

Då amerikanska laget bestod av amatörer och collegespelare och hade en snittålder på 21 år. Mot dem stod ryska segermaskinen, den oslagbara, som några veckor tidigare krossat amerikanerna i en för-OS-match: 10-3.

I brist på annan OS-underhållning bokade jag en pressbiljett och i finalentrén fick jag anbudet att sälja biljetten för en tusenlapp. Mycket på den tiden. Men jag valde rätt; såg matchen tillsammans med legendariske Ulf Jansson och upplevde 1900-talets största ishockeyskräll.

En oförglömlig upplevelse som jag tar med mig i graven. Jo, jag har kvar biljetten – men var?

Om Skellefteå AIK tar tredje guldet i sjätte finalen är det en mindre bragd, men jämför inte med collegespelarnas himmelska triumf. Inte för en sekund!

En enda stor familj

Däremot beundrar jag Skellefteå AIK:s fingertoppskänsla – både vad gäller ungdomlig utveckling och köp av färdiga spelare. 

OK, Skellefteå är en underbar stad med härliga människor, man jag kan förstå om spelarimporterna, åtminstone inledningsvis, ställer sig frågan: Var har jag hamnat? Vad är det för kall, snörik stad?

Men även i det avseendet är Skellefteå speciellt. Här finns varma hjärtan. Hela klubben är en enda stor familj, där alla är uppskattade; inte bara den aktive, men också medföljande, fru och kanske knattar.

Alla tar hand om alla och jag tror att detta också skapar en tryggare spelare. Men även bättre.

När familjen mår prima mår den aktive också suveränt och växer på isen. Det är ingen nyhet.

Osynliga slitvargar

Samtidigt finns i klubben åtskilliga viktiga, osynliga slitvargar, som ofta jobbar gratis eller för en matkupong i Kraftrestaurangen.

Ett exempel; Ulf Gunnarsson, hans pappa har tillhört klubbens styrelse tidigare, är mannen som sköter det mesta när det gäller inkvarteringsbiten.

Om uppgifterna stämmer har klubben idag 52 hyreslägenheter som spelare/ledare och yngre spelare får tillgång till. 

Jo, jag hade en trea som klubben behövde. Även om det inte blev någon uthyrning den här gången.

Ingen klagar, högt

På 80-talet benämndes Skellefteå som idrottsstaden nr 1 i Sverige. Med toppishockey, fotbollslag i serien under allsvenskan, basket-, handboll- och volleybollag  i högsta serier. 

Individuella äss som tennisens Joakim Nyström och lyftare av världsklass. Som jag minns i all hast.

Då fick de övriga sporterna draghjälp av ishockeyn att sprida pr kring kommunen. Sedan dess har den ekonomiska verkligheten blivit tuffare.

Idag får ishockeyn de stora sponsorslantarna och övriga idrotter kommer i skamvrån när det gäller stöttning.

Tråkigt, men så länge Skellefteå AIK kan slåss om ishockeyguld så är det egentligen ingen som klagar. Med hög röst.

Det blir tredje guldet på fyra år

Samtidigt visar Skellefteås uppstickande på ishockeyhimlen att ingenting är omöjligt. Så länge det finns ledarkämpar som Pea Israelsson, Pär Nordlund, Gunnar Eriksson, Jan Erixon, Lasse Marklund med flera.

Rutinerade grabbar som vet att lagarbetet är viktigast i alla lägen och där en förlust, faktiskt, kan vara nyttig ibland.

Nej, de säger inte så, men jag tror mig veta att även yrkesspelare slumrar till ibland – även om Skellefteå sällan förlorar på dålig inställning.

Att Skellefteå plötsligt skulle vika ner sig i guldkampen har jag svårt tro. Ingenting talar emot att det inte ska bli tredje guldet på fyra år

Tvärtom. Skellefteå vinner.

Bo Fuhrman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.