Så byggs en dynasti

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Slutspelsdags igen, med en självklar favorit. Bara att titta på de senaste tabellplaceringarna: 9-7-4-3-2-1-1-1-1. Medaljer de senaste fem säsongerna: Silver-silver-guld-guld-silver. Vi skelleftebor är makalöst stolta över vårt AIK.
Klubbchefen Pea Israelsson är mån om både tradition och framtid. Foto: Bo Fuhrman

 

I ishockeytemplet, Skellefteå Kraft Arena, däremot, råder en cool stämning. Ingen talar om nytt guld. Faktiskt.

Häromdagen var jag där och tog en kopp kaffe med Skellefteå AIK:s kanslipersonal. Klubbchefen Pea Israelsson var lika cool som vanligt. Mannen har upplevt himmel och helvete.

Det omöjliga skedde

Han vet att precis allt kan hända i ett slutspel – och ofta gör det.

Som Växjös guld förra våren. Inte en chans att några skelleftebor trodde att smålänningarna skulle putta Kung Skellefteå från tronen.

Men sådan är idrotten.

Därför; Skellefteå tar inget för givet. 

Oförglömligt

Själv har jag varit med länge i ishockeyfamiljen, sedan mitten av 60-talet. Vet att ingenting är omöjligt i ishockeyns värld. Exemplen är många och min största upplevelse i den vägen är OS-finalen i Lake Placid 1980 (mitt första av sju vinter-OS).

Då amerikanska laget bestod av amatörer och collegespelare och hade en snittålder på 21 år. Mot dem stod ryska segermaskinen, den oslagbara, som några veckor tidigare krossat amerikanerna i en för-OS-match: 10-3.

I brist på annan OS-underhållning bokade jag en pressbiljett och i finalentrén fick jag anbudet att sälja biljetten för en tusenlapp. Mycket på den tiden. Men jag valde rätt; såg matchen tillsammans med legendariske Ulf Jansson och upplevde 1900-talets största ishockeyskräll.

En oförglömlig upplevelse som jag tar med mig i graven. Jo, jag har kvar biljetten – men var?

Om Skellefteå AIK tar tredje guldet i sjätte finalen är det en mindre bragd, men jämför inte med collegespelarnas himmelska triumf. Inte för en sekund!

En enda stor familj

Däremot beundrar jag Skellefteå AIK:s fingertoppskänsla – både vad gäller ungdomlig utveckling och köp av färdiga spelare. 

OK, Skellefteå är en underbar stad med härliga människor, man jag kan förstå om spelarimporterna, åtminstone inledningsvis, ställer sig frågan: Var har jag hamnat? Vad är det för kall, snörik stad?

Men även i det avseendet är Skellefteå speciellt. Här finns varma hjärtan. Hela klubben är en enda stor familj, där alla är uppskattade; inte bara den aktive, men också medföljande, fru och kanske knattar.

Alla tar hand om alla och jag tror att detta också skapar en tryggare spelare. Men även bättre.

När familjen mår prima mår den aktive också suveränt och växer på isen. Det är ingen nyhet.

Osynliga slitvargar

Samtidigt finns i klubben åtskilliga viktiga, osynliga slitvargar, som ofta jobbar gratis eller för en matkupong i Kraftrestaurangen.

Ett exempel; Ulf Gunnarsson, hans pappa har tillhört klubbens styrelse tidigare, är mannen som sköter det mesta när det gäller inkvarteringsbiten.

Om uppgifterna stämmer har klubben idag 52 hyreslägenheter som spelare/ledare och yngre spelare får tillgång till. 

Jo, jag hade en trea som klubben behövde. Även om det inte blev någon uthyrning den här gången.

Ingen klagar, högt

På 80-talet benämndes Skellefteå som idrottsstaden nr 1 i Sverige. Med toppishockey, fotbollslag i serien under allsvenskan, basket-, handboll- och volleybollag  i högsta serier. 

Individuella äss som tennisens Joakim Nyström och lyftare av världsklass. Som jag minns i all hast.

Då fick de övriga sporterna draghjälp av ishockeyn att sprida pr kring kommunen. Sedan dess har den ekonomiska verkligheten blivit tuffare.

Idag får ishockeyn de stora sponsorslantarna och övriga idrotter kommer i skamvrån när det gäller stöttning.

Tråkigt, men så länge Skellefteå AIK kan slåss om ishockeyguld så är det egentligen ingen som klagar. Med hög röst.

Det blir tredje guldet på fyra år

Samtidigt visar Skellefteås uppstickande på ishockeyhimlen att ingenting är omöjligt. Så länge det finns ledarkämpar som Pea Israelsson, Pär Nordlund, Gunnar Eriksson, Jan Erixon, Lasse Marklund med flera.

Rutinerade grabbar som vet att lagarbetet är viktigast i alla lägen och där en förlust, faktiskt, kan vara nyttig ibland.

Nej, de säger inte så, men jag tror mig veta att även yrkesspelare slumrar till ibland – även om Skellefteå sällan förlorar på dålig inställning.

Att Skellefteå plötsligt skulle vika ner sig i guldkampen har jag svårt tro. Ingenting talar emot att det inte ska bli tredje guldet på fyra år

Tvärtom. Skellefteå vinner.

Bo Fuhrman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.