Så byggs en dynasti

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Slutspelsdags igen, med en självklar favorit. Bara att titta på de senaste tabellplaceringarna: 9-7-4-3-2-1-1-1-1. Medaljer de senaste fem säsongerna: Silver-silver-guld-guld-silver. Vi skelleftebor är makalöst stolta över vårt AIK.
Klubbchefen Pea Israelsson är mån om både tradition och framtid. Foto: Bo Fuhrman

 

I ishockeytemplet, Skellefteå Kraft Arena, däremot, råder en cool stämning. Ingen talar om nytt guld. Faktiskt.

Häromdagen var jag där och tog en kopp kaffe med Skellefteå AIK:s kanslipersonal. Klubbchefen Pea Israelsson var lika cool som vanligt. Mannen har upplevt himmel och helvete.

Det omöjliga skedde

Han vet att precis allt kan hända i ett slutspel – och ofta gör det.

Som Växjös guld förra våren. Inte en chans att några skelleftebor trodde att smålänningarna skulle putta Kung Skellefteå från tronen.

Men sådan är idrotten.

Därför; Skellefteå tar inget för givet. 

Oförglömligt

Själv har jag varit med länge i ishockeyfamiljen, sedan mitten av 60-talet. Vet att ingenting är omöjligt i ishockeyns värld. Exemplen är många och min största upplevelse i den vägen är OS-finalen i Lake Placid 1980 (mitt första av sju vinter-OS).

Då amerikanska laget bestod av amatörer och collegespelare och hade en snittålder på 21 år. Mot dem stod ryska segermaskinen, den oslagbara, som några veckor tidigare krossat amerikanerna i en för-OS-match: 10-3.

I brist på annan OS-underhållning bokade jag en pressbiljett och i finalentrén fick jag anbudet att sälja biljetten för en tusenlapp. Mycket på den tiden. Men jag valde rätt; såg matchen tillsammans med legendariske Ulf Jansson och upplevde 1900-talets största ishockeyskräll.

En oförglömlig upplevelse som jag tar med mig i graven. Jo, jag har kvar biljetten – men var?

Om Skellefteå AIK tar tredje guldet i sjätte finalen är det en mindre bragd, men jämför inte med collegespelarnas himmelska triumf. Inte för en sekund!

En enda stor familj

Däremot beundrar jag Skellefteå AIK:s fingertoppskänsla – både vad gäller ungdomlig utveckling och köp av färdiga spelare. 

OK, Skellefteå är en underbar stad med härliga människor, man jag kan förstå om spelarimporterna, åtminstone inledningsvis, ställer sig frågan: Var har jag hamnat? Vad är det för kall, snörik stad?

Men även i det avseendet är Skellefteå speciellt. Här finns varma hjärtan. Hela klubben är en enda stor familj, där alla är uppskattade; inte bara den aktive, men också medföljande, fru och kanske knattar.

Alla tar hand om alla och jag tror att detta också skapar en tryggare spelare. Men även bättre.

När familjen mår prima mår den aktive också suveränt och växer på isen. Det är ingen nyhet.

Osynliga slitvargar

Samtidigt finns i klubben åtskilliga viktiga, osynliga slitvargar, som ofta jobbar gratis eller för en matkupong i Kraftrestaurangen.

Ett exempel; Ulf Gunnarsson, hans pappa har tillhört klubbens styrelse tidigare, är mannen som sköter det mesta när det gäller inkvarteringsbiten.

Om uppgifterna stämmer har klubben idag 52 hyreslägenheter som spelare/ledare och yngre spelare får tillgång till. 

Jo, jag hade en trea som klubben behövde. Även om det inte blev någon uthyrning den här gången.

Ingen klagar, högt

På 80-talet benämndes Skellefteå som idrottsstaden nr 1 i Sverige. Med toppishockey, fotbollslag i serien under allsvenskan, basket-, handboll- och volleybollag  i högsta serier. 

Individuella äss som tennisens Joakim Nyström och lyftare av världsklass. Som jag minns i all hast.

Då fick de övriga sporterna draghjälp av ishockeyn att sprida pr kring kommunen. Sedan dess har den ekonomiska verkligheten blivit tuffare.

Idag får ishockeyn de stora sponsorslantarna och övriga idrotter kommer i skamvrån när det gäller stöttning.

Tråkigt, men så länge Skellefteå AIK kan slåss om ishockeyguld så är det egentligen ingen som klagar. Med hög röst.

Det blir tredje guldet på fyra år

Samtidigt visar Skellefteås uppstickande på ishockeyhimlen att ingenting är omöjligt. Så länge det finns ledarkämpar som Pea Israelsson, Pär Nordlund, Gunnar Eriksson, Jan Erixon, Lasse Marklund med flera.

Rutinerade grabbar som vet att lagarbetet är viktigast i alla lägen och där en förlust, faktiskt, kan vara nyttig ibland.

Nej, de säger inte så, men jag tror mig veta att även yrkesspelare slumrar till ibland – även om Skellefteå sällan förlorar på dålig inställning.

Att Skellefteå plötsligt skulle vika ner sig i guldkampen har jag svårt tro. Ingenting talar emot att det inte ska bli tredje guldet på fyra år

Tvärtom. Skellefteå vinner.

Bo Fuhrman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.