129 mästare ska koras i 27 sporter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SM-veckan med vinteridrotter i Skellefteå, med start i dag och slut måndag 26 mars, blir en idrottsfest utöver det vanliga.

129 svenska mästare ska koras i 27 sporter.

Ola Strömberg, ordförande i Skellefteå Skidklubb, har anledning att vara förhoppningsfull inför SM-tävlingarna som inleds med herrarnas 30 km och damernas 15 km på onsdag. Foto: Bo Fuhrman

– Hur mycket det ekonomiska utfallet blir hänger mycket på väder och vind. Men vi hoppas på ett hyfsat netto, säger Ola Strömberg, ordförande i Skellefteå Skidklubb – som har ansvar för skidarrangemangen.

SM-veckan i Skellefteå är den 17:e sedan starten 2009 (sommar och vinter) och den nionde vinterveckan i ordningen.

SVT sänder live i sex dagar, från niodraget på morgonen till sex-sju på kvällen.

Skellefteå kallades tidigare för Idrottsstaden och denna vecka är påståendet ingen överdrift. Dels SM-veckan, men också Skellefteå AIK:s kvartsfinaler i ishockey (möter Färjestad hemma onsdag och söndag).

Vitbergsområdet, på norr i stan, kommer att besökas av 60 000–70 000 åskådare, minst.

Olympiska stjärnor

Lägg därtill att även skelleftebyarna Bygdsiljum och Klutmark också är arrangörer. De alpina tävlingarna (SM i slalom, parallellslalom och storslalom) avgörs i Tärnaby.

– En fest utöver det vanliga. Vi är stolta över att våra olympiska skidstjärnor alla kommer till Skellefteå, säger Strömberg.

Hemmaklubben, som var i svensktoppen på 80-talet kommer däremot att spela en blygsam sportslig roll, även om långtradaren Marcus Ottosson aldrig får räknas bort.

Den 11 november 2015 tilldelades Skellefteå arrangemanget. Sedan dess har det jobbats för att skapa bästa SM-veckan någonsin.

– Ingenting har sparats på. Dessutom är Skellefteå känt som en förstklassig arrangörsstad. Det ska vi vara i fortsättningen också, säger Strömberg.

SM-mössorna blev succé i fjol och de kostar denna gång 295 kronor.

Gratis entré

– Då är det gratis entré till alla evenemang, meddelar Strömberg.

Endast kortbetalning eller swish gäller. Entrén till stadionkrossen är 150 kr, skidor, danssport, rallysprint, rallycross, crosscart och taekwondo 100 kronor och övriga 50. Barn under 18 år har gratis entré.

När det gäller medarrangörer är samtliga större företag i Skellefteå inblandade. Skellefteå Kraft och Boliden de tyngsta.

Sponsorpaketen kostar 3 000, 15 000 och 100 000 kronor.

OS-medaljörer så som Charlotte Kalla (längdskidor), Sebastian Samuelsson (skidskytten som ställer upp i längd-SM), André Myhrer, Frida Hansdotter (alpint) och lag Edin (curling) är tillsammans med Sandra Näslund, (skicross), Jennie Lee Burmansson (freeskiing slopestyle), Niklas Mattsson (snowboard slopestyle, big air) Joacim Nymann (cykeltrial), Sandra Lönn (styrkelyft), Gustav Kranstberg (casting), Elin Johansson (taekwondo) och Anton Marklund (rallycross) bara några av de 3 000 deltagare som mäter sina krafter.

Hoppas på hyfsat netto

– Naturligtvis hoppas skidklubben på ett hyfsat ekonomiskt netto. Några hundra tusen, som ökar våra möjligheter att satsa på framtidens skidåkare. Vi har många spännande talanger som satsar, säger Strömberg, som inte är rädd för udda uppdrag.

Han ska ratta kameraskotern som tv-mannen färdas på runt terrängen …

Den stora folkfesten med underhållning, prisutdelningar och kultur förläggs till Möjligheternas Torg, oasen i mitten av stan. Där bland annat Skellefteås ishockeymästare hyllats vid några guldtillfällen.

Mer än 7 000 på invigningen

– I Söderhamn var det omkring 7 000 på invigningen. Vi hoppas på ännu fler, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare.

Att det ska finnas mattält för besökare är viktigt.

– Likaså barnaktiviteter. Vi bygger upp ett barnland på Vitberget. Det här ska bli ett mästerskap för alla åldrar.

Skellefteå står välrustat för mästerskapen – som blir den största Vinterveckan hittills. 9 000 sålda entrémössor redan nu talar allt för att det även blir publikrekord.

– Vädret? Det kan man aldrig bestämma över, men rapporterna ser lovande ut, säger Strömberg.

Kring två plus till minus tre på dagtid hela veckan. Bättre kan det knappats bli!
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.