Idrottens gemenskap uppmuntrar studenterna
Att flytta till en ny stad för att studera är en omvälvande och utmanande händelse i livet. Kommer jag att klara studierna? Hur får jag min ekonomi att gå ihop? Var ska jag bo? Hur hittar jag vänner? Och hur skapar jag en meningsfull fritid vid sidan om plugget? För de flesta rätas många av frågetecknen snart ut till lustfyllda utropstecken. Vånda byts till glädje när man upptäcker vad det innebär att ändå klara av att stå på egna ben.
Studenter med ambitioner även inom idrotten får en synnerligen tuff tillvaro. Dubbla karriärer är krävande, skriver Jens Lindquist.
Men inte för alla och kanske inte hela tiden. För fällorna i studielivet är många och välmåendet hänger ofta i sköra trådar. En missad tenta, oförutsedda utgifter, ett uppsagt bostadskontrakt, stress, förlorade vänner, tappad kontroll över festliga frestelser i studielivets sus och dus. Känslan av ensamhet och vilsenhet kan dyka upp snabbt och övermanna glädje och gemenskap. Något som många studenter upplevde inte minst under pandemin, då studier på distans och av restriktioner inställda sociala aktiviteter medförde isolering och passivisering med i många fall ensamhet och nedstämdhet som följd.
Som ett friskvårdsrecept
Även om pandemin förhoppningsvis kan ses som en extrem och tidsbegränsad händelse så har den satt fingret på ett ändå växande problem med psykisk ohälsa bland studenter. Och det är här studentidrottens gemenskap kring motion och rekreation kommer in som en viktig pusselbit för välmående och hälsa, i livet såväl som i studierna för studenten. Fysisk aktivitet tillsammans med andra är ett friskvårdsrecept inte bara för kroppen utan också för knoppen.
Det är därför som Uppsala universitet och Uppsalas studentnationer tillsammans med Sveriges och Upplands Akademiska Idrottsförbund nu vill stärka studentidrottens roll i Uppsala genom en särskild satsning – ”Studentidrottlyftet Uppsala”.
Behovet och efterfrågan av idrott, för av och med studenter, är stort. Som nyanländ student till en studieort förväntar man sig att det vid sidan av alla andra sociala aktiviteter ska finnas ett stort utbud av sporter och idrottsarrangemang tillsammans med andra studenter. Detta gäller inte minst internationella studenter som ofta har erfarenheter från lärosäten i sitt hemland där idrotten är en stor del av universitetets verksamhet och profil. Något som till och med kan avgöra valet av studieort för den student som vill ta med sig och fortsätta ett idrottsintresse hemifrån.
Skapa gemenskap
Det handlar om allt från återkommande träningar och turneringar i traditionella idrotter som alla våra boll- och lagsporter till mer studentikost förknippade turneringar i spökboll och brännboll, men självklart också ren rekreation med fokus på friskvård och social samvaro som utflykter och skidresor.
”Studentidrottslyftet i Uppsala” handlar alltså primärt om motion och hälsa där idrott och rekreation med målet att skapa gemenskap för studenter, alumni, universitetsanställda och för alla som vill dela den studentikosa glädjen med idrott som den gemensamma nämnaren. Men även om breddverksamheten står i centrum för satsningen, så ska det självklart också ges möjlighet till elitsatsning under studietiden. Många studenter kommer till Uppsala för att studera mitt i sin idrottskarriär och söker utvecklande idrottsmiljöer för sin elitsatsning vid sidan om sina studier.
Att anpassa studiegången är en viktig pusselbit, men också stödet att finna lokala föreningar som kan erbjuda goda träningsmöjligheter.
I Sverige organiseras och drivs studentidrotten oftast av studenter i föreningsform, med eller utan stöd av lärosätet. Givet den höga genomströmningen av studenter gör det att de flesta studentidrottsföreningar har svårt att få en kontinuitet i verksamhet och organisation. Studenter kommer och går och ansvariga aktivitets- och organisationsledare byts ständigt ut och nya behöver både rekryteras och skolas in i en alltmer komplex uppgift att driva en förening.
Den kraft och det engagemang som skulle kunna läggas helhjärtat på att skapa och genomföra idrottsaktiviteter går i stället ofta till administration och föreningsdrift. I spåren av svårigheten att få en stabil kontinuitet i organisationen ser vi också att de många fina initiativen och den stora viljan som ändå finns har svårt att samordnas och synliggöras.
Svårt att hitta rätt
I Uppsala är dessa utmaningar för studentidrotten extra stora givet att verksamheten är splittrad på flera föreningar där varje nation och kår har sin egen förening och organisation. I stället för att ”bara” behöva rekrytera styrelse och aktivitetsledare till en gemensam organisation, så ska det nu göras i många. Många föreningar bedriver också samma eller liknande verksamhet och konkurrerar då om hall- och plantider samtidigt som de ofta har svårt att fylla sina aktiviteter med tillräckligt många deltagare var och en för sig. Dessutom är det svårt för den enskilde studenten att hitta rätt eller ens till aktiviteterna eftersom de inte synliggörs samordnat.
Målet med ”Studentidrottslyftet Uppsala” är därför att skapa en stabil organisering av studentidrotten som samordnar, synliggör och stimulerar aktivitet och rekreation bland såväl studenter, akademianställda som andra som vill dela den glädje och gemenskap som idrott och motion ger.
Samordningen är också en förutsättning för att växa och få fler att delta och därigenom få en meningsfull fritid och fysiskt välmående som motverkar psykiska ohälsa. Det är därför satsningen är så viktig!
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar