Den lilla invandrarpojken blev proffs

Det här är invandrarpojken som hade en sådan talang för fotboll att han blev proffs. Och det i sin tur betyder att lilla Sund IF plötsligt får 100 000 kronor i ersättning. Och snart kommer ytterligare omkring 100 000 tack vare Linus Hallenius.

Ledarna i division III-klubben Sund IF tror knappt det är sant. Den då 12-åriga flyktingpojken är proffs i holländska ligan. Den lilla killen har blivit 19 år och är numera en yrkesspelare.

"Trivdes i klubben"

- Det var roligt att klubben får pengar. Det var bra i Sund, väldigt bra, säger Adnan Šećerović och minns tillbaka.

Adnan Šećerović var inte mer än 12 år när han kom till Sverige och Sundsvall som flykting från Bosnien. Familjen placerades i Sundsbruk.

När Adnan väl upptäckte fotbollsplanerna var han där nästan dagligen. Thomas Edenström tränade Sunds pojkar födda 1991 och han kommer ihåg Adnan.

"Han var så liten"

- Vi fick ett samtal från Migrationsverket som hade berättade att de hade en kille som ville spela fotboll. De tyckte att han skulle vänta lite eftersom han bara varit här någon vecka, men han ville till varje pris komma och träna på en gång,

- Jag var liten när jag var där, men jag kommer ihåg allihop och vilka jag spelade med och jag hade det väldigt bra, jag trivdes mycket bra, säger Adnan Šećerović.

Han visade talang direkt och ledarna upptäckte att han hade en större begåvning än många andra spelare.

- Han var oerhört duktig. Man såg direkt att det skulle bli något av honom. Vi gick från att knappt vinna någon match till att vinna det mest från det han kom till oss, berättar Edenström för Sundsvalls Tidning.

Familjen fick inget uppehållstillstånd

- Han hade en väldigt bra blick för spelet och spelade fram till mycket mål. Han var lite liten, men väldigt, väldigt duktig och man förstod att det skulle bli en duktig fotbollsspelare av honom, säger Tommy Ankarmark, en annan ledare.

Om fotbollen innebar lycka var det värre vid sidan av planen. Hans familj fick inte uppehållstillstånd i Sverige och tvingades via Tyskland att återvända till Bosnien.

Adnan Šećerović minns de där åren med ett leende och skrattar när han hör sina pojklagstränares omdömen.

- Sverige är ett bra land och jag gillade det väldigt mycket, Sverige kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta.

Längtar till Bundesliga

Adnan började spela hemma i Slaven Zivince och snart hörde ledare från Ajax av sig. De vill att han skulle börja träna i klubbens ungdomsakademi. Han flyttade till Holland, valde i stället Roda men är just nu utlånad till NEC Nijmegen.

- Det fungerar väldigt bra i Holland, det går bra. Jag har kontrakt i 3,5 år till och det känns bra. Jag behöver inte tänka så mycket utan kan träna och spela fotboll och bli bättre, berättar Adnan I ST.

Hans dröm är att spela i tyska Bundesliga och någon återkomst i Sverige lär det knappas bli tal om.

I Sund IF fick man vetskap om Adnans karriär och lyckades på det viset framföra sin rätt till proffsersättning. Som om inte det vore nog har nu Linus Hallenius blivit proffs i Italien. Linus började också karriären i Sund IF. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.