Företagen backar upp STCC-kungen

Han var 10 år när han sålde sitt första sponsorpaket och fick 500 kronor och två provkartonger med korv. I dag är han Sveriges mest vinstrike racingförare, omsätter 3 miljoner kronor per år och när han vill testa rally, som omväxling till STCC, tog det drygt tre veckor att få med sig några bolag i en speciell satsning. Därför står Richard Göransson på startrampen i Svenska Rallyt.

Möt 37-årige Richard Göransson, ett kontrollfreak, en kung inom banracingens STCC och nu rallyförare.

- Jag glömmer aldrig den där gången. Pappa skjutsade mig till Sibyllas huvudkontor utanför Örebro, men sedan fick jag klara mig själv. På en välkomsttavla stod mitt namn, och sedan var det bara att kliva in till direktören. Jag kom ut med ett löfte om 500 kr och dessutom fick jag två provkartonger med korv.

"Tog min handskrivna brev"

Richard Göransson skrattar högt när han berättar. Han är stolt över det minnet och han uppskattar att pappa valde att göra på det viset.

- Där och då lärde jag mig vad handlar om inom motorsport. Allt är upp till en själv, helt enkelt.

Pappan hade tidigt sagt till sin 10-årige son att för att tävla krävdes också sponsorer.

- Jag gjorde några handskrivna presentationer och sökte först upp kompisar till pappa. Sedan kom det där Sibylla-besöket.

- Hästkraft? Inte en aning!

Han var 10 år när han började tävla i go kart.

- Jag är född i ett garage. Pappa var och är bilmekaniker. Men jag har aldrig varit särskilt förtjust i att meka utan jag älskar att köra, att bli ett med bilen och att tänja på gränserna.

- Det där tekniska har jag tvingats att lära mig. Annars… Ja, jag har till exempel inte en aning om hur många hästkrafter det finns i min egen bil.

Men när en tävling nalkas är han en desto mer fokuserad och krävande. Ett kontrollfreak, helt enkelt.

- Jag hatar att förlora. Och den saken är klar, vinnaren är den som gör minst antal fel, både i depån och på banan.

- Att snacka om tur eller otur existerar inte för mig. Det är bara ett sätt skydda sig själv. En framgång är ett kvitto på att alla förberedelser är rätt gjorda.

Ingen slår det här facit

Han har tagit 34 segrar på åtta år i STCC.

Han vinner var tredje lopp.

Han har en plats på pallen i sex av tio lopp.

Han har fyra titlar på de här åren.

Han är suverän och något av banracingens Ingemar Stenmark.

Toppar löneligan

Richard Göransson har i takt med framgångarna nått en ledande position i löneligan. Richard Göransson Marketing RGM AB omsatte över 3 miljoner kronor 2010. Då inkluderar han lönen från sitt team, Westcoast Racing, ersättning från privata sponsorer, prispengar (där dock STCC inte har kunnat hålla nivå alla år) och olika bonusar.

- Vi är väl sex man som är anställda på årsbasis av olika team för att köra i STCC. Jag, Fredrik Ekblom, Robert Dahlgren, Patrik Ohlsson, Richard Rydell, Ted Björk. Ja, kanske har jag glömt någon, men det är ungefär en fjärdedel av startfältet varje år som är helproffs.

Konjunkturen, dvs farten inom näringslivet styr mycket inom motorsport. När Richard Göransson i höstas fick för sig att han skulle göra en satsning på att köra rally dröjde det inte länge förrän en tanke förvandlades till en realitet.

Bara stora Stockholmsföretag

Egentligen hade han kunnat ta det lugnt nu i vinter, men lusten att testa något nytt tog överhanden.

- Jag gjorde ett prospekt, det första sedan 2001 när jag körde formel Ford i England, och besökte några företag. På en månad var det klart.

Han tog bilen från huset på landsbygden utanför Örebro och valde ut några Stockholmsföretag.

Samlade in 2 sponsormiljoner

- Ens namn är känt lite varstans och man är välkommen. 2 miljoner behövdes för att skaffa bil, team och kunna köra sex rallyn. Det gick snabbt. Inte ett enda av företagen omsätter under 100 miljoner kronor, Nisses Plåt är alltså inte med och det finns resurser.

Han är förväntansfull inför Svenska Rallyt. Asfalt och bana, grusväg och snö, det spelar ingen roll, det går fort när han kommer farande.

Han pratar inte placeringar eftersom han har respekt för betydligt mera erfarna skogsåkare, men den där bestämda blicken och fixeringen dominerar hans beteende. Han har något på gång.

Gillar ökad konkurrens i STCC

Därpå nalkas STCC 2011. Richard Göransson har skrivit på ett nytt tre-årskontrakt med Westcoast Raing och han ser fram emot en ökad konkurrens.

- Det triggar mig. I somras var inte det egentliga målet att vinna STCC-titeln, för mig handlade det mer om att bli historisk. Ingen hade vunnit två år i rad. Ingen har heller vunnit tre år i rad, myser han och låter förstå att han är motiverad inför årets tävling.

Inför Svenska Rallyt vet konkurrenterna inte riktigt var de har Richard Göransson. Han kan bli historisk igen.

Thomas Ejderhov

Fakta

Richard Göransson
Familj: gift med Sofia, 2-årig dotter, bor utanför Örebro.
Född: 8 augusti 1978
Yrke: Racerförare
Aktuell som: startar i Svenska Rallyt i en Mitsubishi Lancer Evolution X i stall Eljas Motorsport.
Gillar: den här typen av annorlunda satsningar och har tidigare gjort inhopp i långlopp på Nürburgring och kört enduroklassikern Gotland Grand National. ”Jag har alltid sagt att man som racerförare har nytta av att tävla mycket och ofta. Satsningen på Svenska Rallyt kommer att stärka mig ytterligare som förare”.
Karriär: Började med gokart som 10-åring. Fortsatt med Formel Ford och vann SM 1996 och blev tvåa i NM. Vann EM i Formel Ford 2001 i England innan han 2003 återvände till STCC.
STCC-karriär: 2003: Femma för West Coast Racing/BMW 2004: STCC-mästare för West Coast Racing/BMW 2005: STCC-mästare för West Coast Racing/BMW 2006: Tvåa för Flash Engineering 2007: Trea för Flash Engineering 2008: STCC-mästare för tredje gången, den här gången med Flash Engineering 2009: Fyra i STCC för WestCoast Racing. 2010: STCC-mästare igen.

Svenska Rallyt
Aktuellt: årets första VM-rallyt med många toppförare på plats. Som framför allt sjufaldige världsmästaren Sebastian Loeb.
TV-bevakning: flera kanaler sänder, bl a SVT. Från torsdag till söndag sänds halvtimmeslånga sammandrag. Det beskrivs som den största tv-sändningen någonsin i rallyt
Start: på Travbanan i Karlstad i kväll, torsdag, kl 20.00

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.