Elitserien svensk idrotts roulett

Elitserien är tillbaka i en 35:e upplaga. Här styr miljonerna och det betyder att HV 71 ska vinna SM-guld och AIK ska åka ur, enligt de ekonomiska naturlagarna.

Svenska Hockeyligan AB ska verka ”för en långsiktig stark svensk elitishockey” och då avses elitserie, landslag, övriga förbundsserier och elitjuniorverksamhet.
Aktieägare i Svenska Hockeyligan AB är just de föreningar som spelar i Elitserien och denna säsong är det alltså AIK, Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Linköping, Luleå, Modo, Skellefteå, Södertälje och Timrå.

Färjestad tvingas ta av miljonerna

Alla med skiftande ekonomiska förutsättningar vilket är det som styr verksamheten i alla avseenden och då framför allt värvningar och kvaliteten på spelartrupperna.

Regerande mästarlaget HV71 hade resurser nog för att värva en stark trupp i fjol, men så kostade det också 78,9 miljoner. Näst dyraste spelartruppen hade Frölunda med 77,9 och därpå Färjestad med 71,5. I år är motsvarande siffror inte kända än så länge. Men Frölunda har tvingats till besparingar och får helt enkelt inte komma upp i samma kostnader. I motsvarande grad har Färjestad grävt djupare i plånboken för att få ett konkurrenskraftigt lag igen.

Det har skett liknande förändringar i flera klubbar. Linköping (67,3 miljoner i spelarlöner i fjol) drar i handbromsen medan klubbar som Södertälje (39,6 förra säsongen) och AIK (20,4, men så kommer de från allsvenskan) inte har något annat val än att hålla igen och försöka värva smart. Övriga klubbar ligger på ungefär samma nivå, runt 50 miljoner.

De rika - och de fattiga

Här finns de rika och de fattiga och som på så många andra håll visar det sig ofta i slutänden.

Djurgården har haft det besvärligt, men aktiebolagets nyemission öppnade möjligheter. Här investerade även styrelseledamöter och tack vare totalt 18 miljoner värvades nya spelare och då kom också framgångarna förra vintern. Djurgården kom till och med till final, om än med sportslig förlust, och i den ekonomiska redovisningen blev det också förlust.

Svenska Hockeyligan AB skulle ju kunna tänkas vara ett sällskap med tanken ”en för alla, alla för en”, men förutsättningarna är så vitt skilda mellan klubbarna. Det gemensamma framkommer när bolaget ska företräda föreningarna vid sportsliga och kommersiella intressen som främst förhandlingar inför radio- och TV-rättigheter samt huvudsponsorer. Det här leder till en omsättning på cirka 120 miljoner kronor vilket ska jämföras med klubbarnas omsättning om totalt 1,4 miljarder.

21 miljoner i underskott...

Hockeyligan har kravet på klubbarna i såväl elitserien som allsvenskan att vissa ekonomiska krav måste uppfyllas. ”Klubben måste vara ekonomiska stabil, och med det menas att den varken får vara på obestånd eller ha negativt eget kapital två år i rad” är lydelsen och frågan är vad som sker på sikt eftersom det finns problem lite varstans.

Södertälje frestar hårt på ett eget allt mera decimerat kapital, Timrå gick med mångmiljonförlust under förra säsongen medan Linköpings HC har en delvis motsägelsefull situation. Omsättningen i LHC-koncernen är dryga 180 miljoner via fyra egna bolag, och nu senast var klubben också initiativtagare till att skapa ett flygbolag för flera elitklubbar. Men utgifterna är också omfattande och LHC måste syna räkenskaperna ständigt och kritiskt.

AIK har haft några brokiga år, men lyckades mot tipsen att återkomma i elitserien. Det sker med stor entusiasm och liten plånbok. Bland konkurrenter och experter är AIK en självklar förlorare. Men egentligen tillhör flera klubbar den kategorin. 21 miljoner i totalt underskott från i fjol är en tung ryggsäck. Det gäller att sponsorer och åskådare älskar sina favoritlag. 


Fakta

Om elitseriens klubbar
Omsättning 2010/11: 1,4 miljarder kronor.
Samlat resultat: -21,3 Mkr.
6 klubbar redovisade vinst och 6 redovisade förlust.
Störst vinst: HV 71 4 miljoner
Störst förlust: Frölunda 9,8 Mkr.
Eget kapital för elitserieklubbar förra säsongen: 235 miljoner.
Lönekonstnader: (tränare och spelare): 682 miljoner.
Källa: Dagens Industri

Om Svenska Hockeyligan
Den 9 oktober 1955 bildades Svenska Serieföreningen och dess medlemmar var från början de ishockeylag som spelade i division 1 och division 2. 1957 bytte man namn till Serieföreningen Elitishockey.
1975 startade Elitserien och Serieföreningen Elitishockeys medlemmar kom därefter att bestå av de lag som kvalificerat sig för spel i Elitserien. Vid starten reducerades serien från 16 lag till 10; AIK, Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, Leksand, MODO, Skellefteå, Södertälje och Timrå. 1988 utökades Elitserien med två lag till 12 där de 8 första lagen går till slutspel.
Den 1 januari 1995 fick föreningen sitt nuvarande namn, Svenska Hockeyligan.
Vid årsmötet 2001 genomfördes en omorganisation där den ideella föreningen upplöstes och all sportslig och kommersiell verksamhet förlades i Svenska Hockeyligan AB. Anledningen till detta var bland annat för att skapa tydligare ansvarsförhållanden och effektivare administration.
Svenska Hockeyligan AB

Styrelse
Ordförande – Anders Hedin
AIK IF – Peter Mellqvist
Brynäs IF – Bo Bylund
Djurgårdens IF – Mats Larsson
Frölunda HC – Per Anders Örtendahl
Färjestad BK – Sture Emanuelsson
HV71 – Hans-Göran Frick
Linköpings HC – Christer Mård
Luleå HF – Curt Johansson
Modo Hockey – Göran Ericson
Skellefteå AIK – Pär Nordlund
Södertälje SK – Jan Bergman
Timrå IK – Christer Ericson

Kontor
Peter Gudmundson, VD
Tommy Töpel, Sport
Lena Sahlin, Säkerhet och Kommunikation
Erik Strandmark, Medierättigheter
Helene Segerholt, Ekonomi
Ulf Rönnmark, Marknad

Enkel majoritet, det vill säga 38 av 75 röster är vad som krävs för att Svenska Golfförbundet ska gå segrande ur den infekterade striden om att begränsa antalet golf-ID, ett ”tak”, ute i golf-Sverige.

Landets 21 distrikt, av vilka Skåne och Stockholm är de röststarkaste med 8 respektive 7 röster har att avge sina röster vid  SGF:s årsmöte 5-6 april.

Aldrig tidigare har ett svenskt landslag värderats så högt som det Tre Kronor som natten till torsdagen, 02 00, inleder Four Nations Cup mot Kanada i Bell Centre i Montreal.

De 23 spelarnas värde uppgår till 162 710 000 dollar eller motsvarandesvenska kronor 1,8 miljarder svenska kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.