Intensiv granskning av arenaboomen

SvT-sporten har gjort en intensiv granskning av Arenaboomen i ett flertal reportage, där Idrottens Affärers Dan Persson har varit återkommande kommentator. I hans blogg och i kategorin Arena kan du läsa alla artiklar, med alla villkor och förutsättningar runt arenabyggandet.

Se också alla länkar till SvT:s rapportering i slutet av den här texten.

Det är stor pengar i rullning. Bara i Stockholm byggs två arenor för 6 miljarder kronor, men på flera platser i landet har anläggningar för ett par hundra hundra miljoner kronor, och på vissa ställen mer, fått växa upp.

Alltid med en grupp med anhägnare och en grupp med kritiker.

Kommunerna satsar mera

Mitt i den mest intensiva debatten om det vettiga i satsningarna kommer rapporten om att kommunernas stöd till idrotten ökade i år i 67 kommuner. 24 procent av 278 kommuner svarade på Riksidrottsförbundets (RF) enkät och resultatet visade att endast 6 procent av kommunerna som sänkte stödet.

"Det kommunala stödet består inte bara av kontanta bidrag. I de flesta kommuner är stödet i form av idrottsanläggningar ännu viktigare", skriver RF i ett pressmeddelande.

Men övertygelsen om att vägen till framgång är att bygga nytt och stort utgör en bjär kontrast mot larmrapporterna.

Tvingas lämna den flotta anläggningen

Fenomenet gäller också i våra grannländer. I norska Stabaek finns det en magnifik arena som svenskarna har sneglat lite avundsjukt mot.

Men nu kan inte elitklubben stanna kvar där.

- Det visade sig att de kalkyler som man använde som grund för hur många sponsorer, pengar, publik, konserter och evenemang man skulle ha, och hur mycket man skulle tjäna, var för optmistiska, säger Stabaekledaren Ingebrigt Steen Jensen till SVT Sport.

Om Stabaek flyttar till sin gamla arena måste den renoveras för minst 50 miljoner kronor. Men det blir ändå billigare att spela där jämfört med den flotta arenan.

Nytt Scandinavium för 2 miljarder

Arenakriget i Stockholm med två nybyggen är en del av debatten. En annan gäller Göteborg där de tre stora arenorna gör en sammanlagd förlust på närmare 100 miljoner kronor per år.

I ”Evenemangsstaden Göteborg” finns också frågor. Rapporten om kostnaderna kommer mitt i funderingarna runt ett nytt Scandinavium, där kostnadskalkylen börjat närma sig 2 miljarder kronor.

- Göteborg kan inte vara enda stad i landet som skattefinansierar nya arenor. En förutsättning för projektet är privat kapital, tycker jag. Kommunen kan stå för annat, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till GP och då avser han mark och tycker samtidigt att ”någon annan” kan stå för driften.

Gamla Ullevi läcker

En projektgrupp ska presentera ett förslag till nya Scandinavium om ungefär ett år. Arenan ska byggas i samma område som dagens Scandinavium och är tänkt att också kompletteras med butiker, hotell, restauranger etc

- Vi är överens om att våra arenor tillför andra värden till stan. Och det är okej att de går med förlust så länge vi vet med hur mycket. Ullevi och Scandinavium håller ju sig ändå inom budget, konstaterar Jonas Ransgård.

Gamla Ullevi  står för det största underskottet och ett årligt minus blir alltid större än prognosen.

Här finner du mer läsning

Klicka dig in på Arena eller se Dan Perssons krönikor så hittar du ännu mera läsning. Här är ytterligare några länkar:

Lars-Åke Lagrell till mottattack

Arenakrig i Stockholm

En oro även bland ansvariga

Kommunerna arga inför alla krav

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-31 11:53

1. Motsägelsefull debatt

Det finns en stor form av motsägelser i debastten av arenor. Det konstateras att det finns inga arenor av det här slaget som kan drivas med vinst, men samtidigt sägs från flera håll att det vore bättre att arenor byggs med privat kapital istället för med kommunala skattepengar. Men om arenor av det här slaget går med förlust, hur ska man kunna tro att det finns privat kapital som vill bygga och driva dem? Det är bara kommuner som kan driva arenor med förlust, för att sedan (ofta i glädjekalkyler) motivera arenan i ökade skatteintäkter, turistekonomisk effekt och liknande. En privat aktör har inga såna gungor och karuseller, den har inga kringintäkter och effekter som väger upp förlusten. Den privata arenan måste gå med vinst, punkt slut.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.