Intensiv granskning av arenaboomen

SvT-sporten har gjort en intensiv granskning av Arenaboomen i ett flertal reportage, där Idrottens Affärers Dan Persson har varit återkommande kommentator. I hans blogg och i kategorin Arena kan du läsa alla artiklar, med alla villkor och förutsättningar runt arenabyggandet.

Se också alla länkar till SvT:s rapportering i slutet av den här texten.

Det är stor pengar i rullning. Bara i Stockholm byggs två arenor för 6 miljarder kronor, men på flera platser i landet har anläggningar för ett par hundra hundra miljoner kronor, och på vissa ställen mer, fått växa upp.

Alltid med en grupp med anhägnare och en grupp med kritiker.

Kommunerna satsar mera

Mitt i den mest intensiva debatten om det vettiga i satsningarna kommer rapporten om att kommunernas stöd till idrotten ökade i år i 67 kommuner. 24 procent av 278 kommuner svarade på Riksidrottsförbundets (RF) enkät och resultatet visade att endast 6 procent av kommunerna som sänkte stödet.

"Det kommunala stödet består inte bara av kontanta bidrag. I de flesta kommuner är stödet i form av idrottsanläggningar ännu viktigare", skriver RF i ett pressmeddelande.

Men övertygelsen om att vägen till framgång är att bygga nytt och stort utgör en bjär kontrast mot larmrapporterna.

Tvingas lämna den flotta anläggningen

Fenomenet gäller också i våra grannländer. I norska Stabaek finns det en magnifik arena som svenskarna har sneglat lite avundsjukt mot.

Men nu kan inte elitklubben stanna kvar där.

- Det visade sig att de kalkyler som man använde som grund för hur många sponsorer, pengar, publik, konserter och evenemang man skulle ha, och hur mycket man skulle tjäna, var för optmistiska, säger Stabaekledaren Ingebrigt Steen Jensen till SVT Sport.

Om Stabaek flyttar till sin gamla arena måste den renoveras för minst 50 miljoner kronor. Men det blir ändå billigare att spela där jämfört med den flotta arenan.

Nytt Scandinavium för 2 miljarder

Arenakriget i Stockholm med två nybyggen är en del av debatten. En annan gäller Göteborg där de tre stora arenorna gör en sammanlagd förlust på närmare 100 miljoner kronor per år.

I ”Evenemangsstaden Göteborg” finns också frågor. Rapporten om kostnaderna kommer mitt i funderingarna runt ett nytt Scandinavium, där kostnadskalkylen börjat närma sig 2 miljarder kronor.

- Göteborg kan inte vara enda stad i landet som skattefinansierar nya arenor. En förutsättning för projektet är privat kapital, tycker jag. Kommunen kan stå för annat, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till GP och då avser han mark och tycker samtidigt att ”någon annan” kan stå för driften.

Gamla Ullevi läcker

En projektgrupp ska presentera ett förslag till nya Scandinavium om ungefär ett år. Arenan ska byggas i samma område som dagens Scandinavium och är tänkt att också kompletteras med butiker, hotell, restauranger etc

- Vi är överens om att våra arenor tillför andra värden till stan. Och det är okej att de går med förlust så länge vi vet med hur mycket. Ullevi och Scandinavium håller ju sig ändå inom budget, konstaterar Jonas Ransgård.

Gamla Ullevi  står för det största underskottet och ett årligt minus blir alltid större än prognosen.

Här finner du mer läsning

Klicka dig in på Arena eller se Dan Perssons krönikor så hittar du ännu mera läsning. Här är ytterligare några länkar:

Lars-Åke Lagrell till mottattack

Arenakrig i Stockholm

En oro även bland ansvariga

Kommunerna arga inför alla krav

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-31 10:53

1. Motsägelsefull debatt

Det finns en stor form av motsägelser i debastten av arenor. Det konstateras att det finns inga arenor av det här slaget som kan drivas med vinst, men samtidigt sägs från flera håll att det vore bättre att arenor byggs med privat kapital istället för med kommunala skattepengar. Men om arenor av det här slaget går med förlust, hur ska man kunna tro att det finns privat kapital som vill bygga och driva dem? Det är bara kommuner som kan driva arenor med förlust, för att sedan (ofta i glädjekalkyler) motivera arenan i ökade skatteintäkter, turistekonomisk effekt och liknande. En privat aktör har inga såna gungor och karuseller, den har inga kringintäkter och effekter som väger upp förlusten. Den privata arenan måste gå med vinst, punkt slut.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.