Intensiv granskning av arenaboomen

SvT-sporten har gjort en intensiv granskning av Arenaboomen i ett flertal reportage, där Idrottens Affärers Dan Persson har varit återkommande kommentator. I hans blogg och i kategorin Arena kan du läsa alla artiklar, med alla villkor och förutsättningar runt arenabyggandet.

Se också alla länkar till SvT:s rapportering i slutet av den här texten.

Det är stor pengar i rullning. Bara i Stockholm byggs två arenor för 6 miljarder kronor, men på flera platser i landet har anläggningar för ett par hundra hundra miljoner kronor, och på vissa ställen mer, fått växa upp.

Alltid med en grupp med anhägnare och en grupp med kritiker.

Kommunerna satsar mera

Mitt i den mest intensiva debatten om det vettiga i satsningarna kommer rapporten om att kommunernas stöd till idrotten ökade i år i 67 kommuner. 24 procent av 278 kommuner svarade på Riksidrottsförbundets (RF) enkät och resultatet visade att endast 6 procent av kommunerna som sänkte stödet.

"Det kommunala stödet består inte bara av kontanta bidrag. I de flesta kommuner är stödet i form av idrottsanläggningar ännu viktigare", skriver RF i ett pressmeddelande.

Men övertygelsen om att vägen till framgång är att bygga nytt och stort utgör en bjär kontrast mot larmrapporterna.

Tvingas lämna den flotta anläggningen

Fenomenet gäller också i våra grannländer. I norska Stabaek finns det en magnifik arena som svenskarna har sneglat lite avundsjukt mot.

Men nu kan inte elitklubben stanna kvar där.

- Det visade sig att de kalkyler som man använde som grund för hur många sponsorer, pengar, publik, konserter och evenemang man skulle ha, och hur mycket man skulle tjäna, var för optmistiska, säger Stabaekledaren Ingebrigt Steen Jensen till SVT Sport.

Om Stabaek flyttar till sin gamla arena måste den renoveras för minst 50 miljoner kronor. Men det blir ändå billigare att spela där jämfört med den flotta arenan.

Nytt Scandinavium för 2 miljarder

Arenakriget i Stockholm med två nybyggen är en del av debatten. En annan gäller Göteborg där de tre stora arenorna gör en sammanlagd förlust på närmare 100 miljoner kronor per år.

I ”Evenemangsstaden Göteborg” finns också frågor. Rapporten om kostnaderna kommer mitt i funderingarna runt ett nytt Scandinavium, där kostnadskalkylen börjat närma sig 2 miljarder kronor.

- Göteborg kan inte vara enda stad i landet som skattefinansierar nya arenor. En förutsättning för projektet är privat kapital, tycker jag. Kommunen kan stå för annat, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till GP och då avser han mark och tycker samtidigt att ”någon annan” kan stå för driften.

Gamla Ullevi läcker

En projektgrupp ska presentera ett förslag till nya Scandinavium om ungefär ett år. Arenan ska byggas i samma område som dagens Scandinavium och är tänkt att också kompletteras med butiker, hotell, restauranger etc

- Vi är överens om att våra arenor tillför andra värden till stan. Och det är okej att de går med förlust så länge vi vet med hur mycket. Ullevi och Scandinavium håller ju sig ändå inom budget, konstaterar Jonas Ransgård.

Gamla Ullevi  står för det största underskottet och ett årligt minus blir alltid större än prognosen.

Här finner du mer läsning

Klicka dig in på Arena eller se Dan Perssons krönikor så hittar du ännu mera läsning. Här är ytterligare några länkar:

Lars-Åke Lagrell till mottattack

Arenakrig i Stockholm

En oro även bland ansvariga

Kommunerna arga inför alla krav

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-31 11:53

1. Motsägelsefull debatt

Det finns en stor form av motsägelser i debastten av arenor. Det konstateras att det finns inga arenor av det här slaget som kan drivas med vinst, men samtidigt sägs från flera håll att det vore bättre att arenor byggs med privat kapital istället för med kommunala skattepengar. Men om arenor av det här slaget går med förlust, hur ska man kunna tro att det finns privat kapital som vill bygga och driva dem? Det är bara kommuner som kan driva arenor med förlust, för att sedan (ofta i glädjekalkyler) motivera arenan i ökade skatteintäkter, turistekonomisk effekt och liknande. En privat aktör har inga såna gungor och karuseller, den har inga kringintäkter och effekter som väger upp förlusten. Den privata arenan måste gå med vinst, punkt slut.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.