Sundsvall allsvenskans vinnare

Publikligan i allsvenskan toppas av - Hammarby, nej, faktiskt inte, utan GIF Sundsvall. Ingen klubb har ökat antalet åskådare så mycket som just Sundsvall. Men det är klart att Hammarby också är en vinnare, liksom IFK Norrköping.
13 omgångar in i allsvenskan kan Roger Franzén, Sundsvalls tränare, vara relativt nöjd. Hans lag ligger ovanför strecken och lockar fler åskådare till Norrporten Arena. Foto Therese Ny, TT

 

Ökningen i allsvenskan efter 13 omgångar är så stor som 36 procent. Snittet ligger på 9 721 åskådare och totalt har över 1 miljon åskådare sett de 104 matcherna.

Hammarbys snitt - 25 636 åskådare!

Men förtjänsten ligger stor del hos en klubb. Hammarby är outstanding. Snittet om 25 636 personer på Tele2 Arena innebär en ökning med drygt 25 procent jämfört med i fjol, men då spelade laget också i Superettan.

Men två klubbar har faktiskt en ännu bättre procentuell höjning. I Norrköping har östgötarna upptäckt sitt lag igen och snittet har ökat med 33,6 procent  (till 7 864)  och i Sundsvall är allra bäst av alla klubbar med plus 39,4 procent (4 999).

Men det är faktiskt bara fyra klubbar som har tappat sedan i fjol, Helsingborg, Örebro, Falkenbergs FF och Åtvidaberg. Störst tapp har Helsingborg och Falkenberg – båda tvingas redovisa över 15 procent färre åskådare.

Mot 2 miljon åskådare

Allsvenskan tar nu sikte mot att passera 2 miljoner åskdåare under 2015.

- Alla storstadslagen är inblandade i toppstriden och det bidrar till publikökningen. Förutom Hammarby är fyra lag i särklass och det är Malmö FF, AIK, Djurgården och IFK Göteborg, säger SvT:s expert, Thomas Wernersson.

- Mest oroväckande är publiktappet på Olympia. Arenan byggs om under året men det förklarar ändå inte publikminskningen där.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.