Den oemotståndliga lockelsen
Allt fler lockas. Det är nytt, det kittlar, det ifrågasätter konditionen och styrkan hos var och en.
De nya hinderbaneloppen framstår allt mera som en mycket stark konkurrent till idrotten som den vi är vana vid.
Så här har man ju aldrig gjort förut.
Jo, möjligen på de tuffa hinderbanorna i det militära.
70 000 deltagare
Men nu ska vi vanliga dödliga försöka. Och det gör vi, allt fler av oss, i tusentals, deltagarantalet bara växer.
Tough Viking är ytterligheten.
Från det första loppet 2013 på Djurgården med ungefär 3 500 deltagare till 23 race med över 70 000 deltagare bara under det senaste året i Sverige, Norge, Finland och Frankrike.
Hindren är konstruerade i samarbete med det svenska elitförbandet Kustjägarna. Det är klart som tusan att många känner sig manade att testa sig själva och att det uppstår en spänning som idrotten inte riktigt kan matcha.
Hårt reglemente
Det räcker med att titta i reglementet: ”Åldersgränsen för att delta i Tough Viking är 18 år”.
”Deltagaren är medveten om att Tough Viking är en stor fysisk ansträngning under 8-15 km inkluderat 20-40 hinder. Notera att detta är betydligt mer utmanande än att springa 8-15 km på platt mark utan utmanande hinder”.
Eller:
”Alla deltagare måste vara simkunniga och kunna simma minst 50 meter i djupt vatten och kallt vatten. Elektrifierade hinder rekommenderas inte för deltagare med hjärtproblem eller gravida. Hinder som har ljuseffekter rekommenderas inte för deltagare som har epilepsi”.
Banan skiftar beroende på plats och årstid. Men tänk dig hinder i alla tänkbara bemärkelser, eld, vatten, el, höjder, tunnlar, lera, ja, vad som är möjligt att hitta på – och lite till.
Idén från USA
David Klint, 40 år, är mannen bakom allt detta och numera också det aktiebolag som driver verksamheten.
Det har blivit en affärsidé som utvecklas stadigt.
Hur uppkom idén?
- I och med att många redan sprungit vanliga lopp tidigare ville de ha något nytt, säger David Klint, grundaren.
Han fick idén efter en resa till USA där han själv deltog i en tävling av annorlunda slag. Med ett stort idrottsintresse och inspiration från den hinderbanan valde han att 2013 skapa ett eget lopp här hemma.
- Vår målgrupp är huvudsakligen 22-45-åringar. Endast fem procent av deltagarna är över 46 år, säger David Klint.
Kämpa på egna villkor
Den traditionella idrotten har problem och tappar både utövare och föreningar. Svårast att locka är 20-45-åringarna och de är som är störst i nya tävlingsloppen.
Tough Viking är, ungefär som alla gym, där människor köper en tjänst av företagen och konsumerar den på egna villkor. Människor slipper ansvar och förpliktelser. Det blir en stor skillnad på att vara konsument och kunna ställa krav på leverantören, än att vara medlem i en förening med vissa krav och förpliktelser. Som att få frågan eller uppmaningen att engagera sig i en styrelse.
Människor vill i alla större utsträckning fokusera på sig själva och sitt eget bästa vid träning, men också ha friheten att göra det när man vill och när det passar.
Marina Ström
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.