Den oemotståndliga lockelsen

Det är till synes oöverstigliga klätterhinder, det är el, det är vatten, det är på gränsen till det mesta och det är framför allt ett hot både mot traditionell idrott och föreningar.
Tänk dig själv där uppe på hindret - eller varför inte där nere...

 

Allt fler lockas. Det är nytt, det kittlar, det ifrågasätter konditionen och styrkan hos var och en.

De nya hinderbaneloppen framstår allt mera som en mycket stark konkurrent till idrotten som den vi är vana vid.

Så här har man ju aldrig gjort förut.

Jo, möjligen på de tuffa hinderbanorna i det militära.

70 000 deltagare

Men nu ska vi vanliga dödliga försöka. Och det gör vi, allt fler av oss, i tusentals, deltagarantalet bara växer.

Tough Viking är ytterligheten.

Från det första loppet 2013 på Djurgården med ungefär 3 500 deltagare till 23 race med över 70 000 deltagare bara under det senaste året i Sverige, Norge, Finland och Frankrike.

Hindren är konstruerade i samarbete med det svenska elitförbandet Kustjägarna. Det är klart som tusan att många känner sig manade att testa sig själva och att det uppstår en spänning som idrotten inte riktigt kan matcha.

Hårt reglemente

Det räcker med att titta i reglementet: ”Åldersgränsen för att delta i Tough Viking är 18 år”.

”Deltagaren är medveten om att Tough Viking är en stor fysisk ansträngning under 8-15 km inkluderat 20-40 hinder. Notera att detta är betydligt mer utmanande än att springa 8-15 km på platt mark utan utmanande hinder”.

Eller: 

”Alla deltagare måste vara simkunniga och kunna simma minst 50 meter i djupt vatten och kallt vatten. Elektrifierade hinder rekommenderas inte för deltagare med hjärtproblem eller gravida. Hinder som har ljuseffekter rekommenderas inte för deltagare som har epilepsi”.

Banan skiftar beroende på plats och årstid. Men tänk dig hinder i alla tänkbara bemärkelser, eld, vatten, el, höjder, tunnlar, lera, ja, vad som är möjligt att hitta på – och lite till.

Idén från USA

David Klint, 40 år, är mannen bakom allt detta och numera också det aktiebolag som driver verksamheten.

Det har blivit en affärsidé som utvecklas stadigt.

Hur uppkom idén?

- I och med att många redan sprungit vanliga lopp tidigare ville de ha något nytt, säger David Klint, grundaren.

Han fick idén efter en resa till USA där han själv deltog i en tävling av annorlunda slag. Med ett stort idrottsintresse och inspiration från den hinderbanan valde han att 2013 skapa ett eget lopp här hemma. 

- Vår målgrupp är huvudsakligen 22-45-åringar. Endast fem procent av deltagarna är över 46 år, säger David Klint.

Kämpa på egna villkor

Den traditionella idrotten har problem och tappar både utövare och föreningar. Svårast att locka är 20-45-åringarna och de är som är störst i nya tävlingsloppen. 

Tough Viking är, ungefär som alla gym, där människor köper en tjänst av företagen och konsumerar den på egna villkor. Människor slipper ansvar och förpliktelser. Det blir en stor skillnad på att vara konsument och kunna ställa krav på leverantören, än att vara medlem i en förening med vissa krav och förpliktelser. Som att få frågan eller uppmaningen att engagera sig i en styrelse.

Människor vill i alla större utsträckning fokusera på sig själva och sitt eget bästa vid träning, men också ha friheten att göra det när man vill och när det passar. 

Marina Ström 





SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.