Katrineholms Golfklubb siktar högre

För andra året i rad avgörs Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson på Katrineholms Golfklubbs bana Jättorp. Det är den nästa största tävlingen i landet efter Nordea Masters. Men tävlingsledaren och projektledaren Ingela Lindell siktar högre.
T.v.: Ingela Lindell i närbild. T.h.: "I den här stolen ska jag sitta och njuta av tävlingen med ett glas rosévin i näven", skojar Ingela. Foto: Göran Söderlund

 

– Varför ska vi inte kunna arrangera en tävling på Europatouren? Det spelas tävlingar där som har sämre banor än den vi har. Pengarna är förstås ett problem. Men ingenting är omöjligt, säger hon. 

Nordea Masters på Barsebäck tidigare i år hade en prissumma på 1,5 miljoner euro. Vinnaren fick 2,4 miljoner kronor.

– Europatouren på Jättorp är inte omöjligt, säger Claes Grönberg, Tournament Director på Svenska Golfförbundet. 

– Men då måste banan vara i det skick den varit de senaste åren. Och så måste ruffarna bli högre.

Från vit tee mäter Jättorp 6 340 meter.

– Längden räcker, säger Grönberg, som är på plats på Jättorp.

Tävlingen avgörs den 27-30 juli. Klubben har kontrakt på tävlingen även nästa år.

Säger aldrig aldrig 

– När vi en gång för länge sen pratade om att vi skulle kunna ha en stortävling på Jättorp sa jag aldrig. Nu säger jag inte aldrig om framtiden, säger Ingela.

156 spelare gör upp om 200 000 euro,  1 907 000 kronor. Segraren får 32 000 euro, 305 000 kronor.

Ingela, Björn af Clercker, erfaren arrangör och känd inom sponsring , och Robert Karlsson, Europaetta 2008 och uppväxt i Katrineholm, är trojkan som sett till att tävlingen på Jättorp vuxit.

– Utan Björn och framför allt Robert de vi aldrig kommit så här långt, säger Ingela, som varit tävlingsledare sedan 2002 i klubben.

Framför allt ”Robban” har öppnat dörrar och har en enorm respekt i golfvärlden. Annars hade han till exempel inte blivit vice kapten i Ryder Cup, säger hon.

Blygsam början

Tävlingar på ”riktigt” på Jättorp började 2004 med Skobes (en bilfirma i Katrineholm) Open. 36 deltagare. Prissumma: 50 000 kronor. 

– På den tiden fick vi dra hit spelarna. Nu kvalspelar 45 spelare om fem kort, säger Ingela.

Efter två år var det dags för den svenska Minitouren. Tävlingen hette Jättorp Open och hade 120 000 kronor i prispengar, 156 deltagare. Den tävlingen arrangerades i fem år.

2011 var det dags för en större tävling, Nordea Tour. Statusen höjdes och Robert Karlsson kom in i bilden på allvar. Namnet: Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson.  Första året var det 250 000 kronor i prispengar, sista året, 2015, var prispengarna 400 000 kronor.

– I oktober 2015 hörde Svenska Golfförbundet av sig och frågade om vi kunde få fram 1,6 miljoner kronor. Förbundet står för prispengarna men det kostar nästan lika mycket för oss som arrangerar. Om vi fick fram pengarna skulle vi få arrangera Challengetour-tävlingen. De skulle ha svar den sista november. Vi ringde och sa att vi inte hade pengarna.

”Vi tog en chans”

– Den 7 december tog Björn och jag tåget till Stockholm och sa till Förbundet att vi fixat pengarna. Vi hade inte alla kontrakt undertecknade men vi var optimister. Allt ordnade sig till slut.

Ett 30-tal sponsorer löste problemet. Alla sponsorer som var med från den blygsamma början är kvar utom ett företag som gjort konkurs. Plus att nya tillkommit. Katrineholms kommun är med liksom Sörmlands Sparbank. 

I fjol kom 4 000 personer för att se tävlingen. Ingela tror att det blir fler i år.

Klubben medlemmar är trogna funktionärer. 150 ställer upp. 

– Alla frågar mig om jag är nervös. Inte alls. Vi har inte behövt uppfinna hjulet en andra gång. Och vi är klara rekordtidigt, säger Ingela.

Efter tävlingen tar hon tre veckors semester. Och när Challenge Tour-finalen avgörs i Oman 1-4 november med 400 000 euro i prispengar är Ingela och Björn på plats.

– Då ska jag få spela mitt livs första Pro Am-tävling (hon har 9 i handicap). Undrar hur det kommer att gå…

Ingela är en cool cat men det är första gången under intervjun som hon ser en aning nervös ut.

 

Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.