Ytterligare en klubb vägrar att spela

Striden i Hockeyettan fortsätter med oförminskad intensitet. På fredagen meddelade Sundsvall att laget vägrar att möta Boden i Björknäshallen under söndagen. I direkt strid med Svenska Ishockeyförbundets direktiv till lagen i Hockeyettan.

Ordföranden Magnus Svensson hänvisar till det omstridda avtalet med ligaorganisationen, och är också beredd  på konsekvenser; att förbundets tävlingsnämnd tar beslut om en 0-5 förlust för Sundsvall. Vid uteblivande har sex lag tidigare bestraffats med denna åtgärd.

 

 

I Boden är kommunalrådet Claes Nordmark (s) mycket kritisk.

-När en av våra föreningar utsätts av något som liknar kartellbildning i syfte att sätta Boden Hockey i konkurs så måste vi i kommunen visa ett aktivt stöd, säger Nordmark.

I lördagens match mot Östersund, som till skillnad från Sundsvall, inte ansluter sig till bojkotten,  kommer kommunen att stödja sitt lag med 50 kronor per åskådare, upp till 75 000 kronor.

-Vi brukar ”köpa matcher”, precis som företag gör. Ni väljer vi att gå in med extra pengar, det känns extra viktigt nu när Boden tappat flera hemmamatcher på grund av bojkotten. 

-Det är en stor sorg och frustration när ens lag utsätts för orättvisor, som till och med är olagliga, framhåller Claes Nordmark i Norrbottens-Kuriren.

Hans avslutning är en mardröm för hockey-Sverige.

-Om Boden eller Karlskrona skulle gå i konkurs, så vore det en sällan skådad skandal i idrotts-Sverige.

I närtid väntas Svea Hovrätt ha tagit ställning BodenS överklagan av den skiljedom där Boden Hockey var förlorande part. Föreningen fälldes för avtalsbrott och tvingades lämna förhandlingarna med juristnota på 1.3 miljoner.

Skiljedomen är en del i denna konflikt, RIN-domen som ogiltigförklarar Ishockeyförbundets paragraf 6:1 är en del. 

I RIN-domen garanteras avtalsfrihet och föreningsdemokrati  med stöd av EU-konventionen.

I Mörrum har ordföranden Anders Gustavsson sin bild klar.

-Vad vi bevittnar är en kollektiv flathet i alla led. I förbundet och i Hockeyettans ledning. Be mig inte formulera en lösning. Byta ordförande i Hockeyettan, ja det är en utväg men jag har respekt för allt ideellt arbete som läggs ned i ledningen, säger Anders Gustavsson.

Hockeytänkaren  Anders Mäki, tidigare klubbdirektör i Linköpings HC och nu konsult och flitig debattör med egen blogg uttrycker i Sportbladet stora farhågor för Hockeyettans framtida varumärke.

Finns det verkligen företag som vill förknippas med denna organisation, fylld av konflikter och till och med uppmaningar till bojkott? Anders Mäki lämnar frågan öppen men avslutar med :

-Ibland saknar man Rikard Fagerlund, då var det raka rör och tydlighet!

Rikard Fagerlund  (1937-2009) var ordförande i Ishockeyförbundet 1983-2002.

Det är bara att instämma med Anders Mäki. För er som inte minns, Rikard drog aldrig ärenden i långbänk. Den konflikt som nu förlamar Hockeyettan och som inleddes 2018, och som nu väntar på  domslut från Svea Hovrätt, är en skam för hockey-Sverige.

 Det hade Rikard Fagerlund aldrig tillåtit. Hans lidelse för hockeysporten var alltför stor för att vilja ta del av vad som nu sker inför öppen ridå.                       

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.