Skälet? Alla blir vinnare!
När Centrum för idrottsevenemang höll sin årliga träff i Helsingborg var det många som blev förvånade över att det var så många deltagare.
Själv tycker jag att ännu fler borde komma till de här mötena. Ja, ännu flera borde vilja veta mera om när, var, hur man gör för att lyckas.
Troligtvis beror det på att de inte har knäckt koden för idrottsturismens betydelse för samhället.
Alla blir vinnare!
För tre år sedan fick jag vid ett tillfälle möjlighet att käka lunch med statsminister Stefan Löfven. Han behövde bara höra halva rapportering om Ironman Kalmar innan han sa:
”Bra, detta är exportvärde och ni har en exportmogen produkt, fortsätt så!”
Stora internationella evenemang som Ironman är ett exempel, men idrottsturism handlar om mycket mer än så. Det gäller också mindre evenemang eller läger och möten. De positiva effekterna är många – och det är åtskilliga som drar nytta av dem.
Jag kan påvisa några av fördelar utifrån tre olika perspektiv.
Föreningarna tjänar mångdubbelt
För föreningarna ger idrottsturismen nya möjligheter att rekrytera medlemmar. Det har jag sett flera exempel på i de projekt vi har genomfört i Kalmar genom åren.
Det ger också föreningarna en chans att tjäna pengar. Man ska se till att skapa ekonomiska modeller där det blir en vinst. Det är inte fult för en idrottsförening att tjäna stålar!
Det är roligt att vara delaktig i ett evenemang. Många föreningsmedlemmar upplever evenemanget som ”det roligaste man har gjort i sin förening det året”.
Dessutom är det en värdefull chans till kompetensutveckling.
Sålde sedan så mycket mera
Att synliggöra sitt företag via evenemang blir allt vanligare. Sponsringen omsätter idag 7 miljarder kronor per år, vilket är en ökning med 4,5 procent jämfört med föregående år. ”Största delen, drygt 70 procent, går till idrotten”, säger Madeleine Thor, som är vd på IRM.
Idrottsturism kan även ge effekter på försäljningen. En lokal cykelhandlare i Kalmar ökade sin försäljning av racercyklar från 70 cyklar år 2011 till 215 cyklar år 2015. Det är klart att ett evenemang som t ex Ironman har betydelse för staden och regionen.
Näringslivet drar också nytta av de mjuka värden som idrottslivet erbjuder, som att bidra till integration och folkhälsa.
Kommunernas fördelar
Urbaniseringen fortsätter i snabb takt och det blir allt viktigare för en plats att vara attraktiv. Att satsa på idrotten är ett viktigt redskap för att locka till sig deltagare och utövare – och för att skapa en attraktiv stad att bo och verka i.
Var tredje person är medlem i en idrottsförening (3,2 miljoner medlemmar i RF). Det vore direkt korkat att inte arbeta mot/med en sådan organisation.
Idrottsturismen bidrar också till folkhälsan. När idrotten syns blir många inspirerade och intresserade av att börja röra på sig.
Från kommunernas sida måste vi självklart fortsätta att stötta folkhälsoarbetet i mycket större utsträckning än vad vi gör idag. Det måste ske i tätt samarbete med föreningarna istället för via diverse omvägar.
Början till något större
Framgångsnycklarna för att kunna lyckas med idrottsturism är en ganska tråkig formel, nämligen den att alla delarna måste vara med och jobba tillsammans. Högt, lågt, under och över måste samarbetet ske och framför allt, det ska ske med gemensam kraft.
Det räcker inte att en kommun eller region upprättar en strategi. Den blir i många fall bara en pappersprodukt på ett destinationsbolag eller ett näringslivskontor. Man måste arbeta tillsammans med näringen och framför allt tillsammans med idrottsföreningarna.
I alla städer jag har besökt genom åren finns det eldsjälar inom olika idrotter. Sätt er tillsammans och säg ”Nu gasar vi och gör detta tillsammans”? Det spelar ingen roll om personen i fråga (oftast en eller två) pratar om cykel, fotboll eller handboll. Bara de brinner för sin idrott.
Jag vill se fler kommuner som tar steget och vågar satsa på idrottsturism.
Du kan jobba med destinationsutveckling i en kommun, kanske är verksam i en förening eller jobbar inom näringslivet – prata med människor från andra områden och titta på goda exempel. Ni kan säkert åstadkomma något på er hemmaplan. Det behöver inte vara så stort omgående, det kan bli stort på sikt. Och det ger så mycket tillbaka.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar