Vi bör bli mer amerikanska

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Behöver inte vi svenskar bli lite mer amerikanska i vårt sätt att sälja begreppet idrottsturism? Det undrar IA:s krönikör Johan Göransson.

Foto: CC; Fotomontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer

I min yrkesroll inspireras jag ofta av USA, inte minst när det gäller försäljning och att maximera intäkterna. För en tid sedan hade jag förmånen att besöka West Palm Beach Sports Confederation i Florida och titta på hur de arbetar med idrottsturism. Vad skiljer oss och vad gör oss lika?

Vad är skillnaden?

En sak som slog mig då – och som har slagit mig under alla år som jag har jobbat med frågan – är hur lite våra städer i Sverige arbetar med näringslivet. Det är ju ändå näringslivet som är en av de stora vinnarna på idrottsturism. Om företagen arbetar på rätt sätt har de mycket att tjäna på att vi drar hit idrottsturisterna. Jag tänker på det som vi i Sverige brukar kalla den turistekonomiska faktorn.

 

Varför ”säljer” vi då inte mer på det i våra besöksorganisationer? Och varför väntar så många på att kommunen/staten eller någon annan offentlig verksamhet ska ta det första initiativet till det där idrottsevenemanget eller den där tävlingen? Trenden i Sverige just nu är att alla kommuner ska göra en egen evenemangsstrategi för att kunna öka komptensen internt i kommunen. I USA, eller för att citera Scott Glinski marketing manager west palm sports confederation, är det företagen eller ”businessen” som är grejen. Där skulle inte en tävling arrangeras för att väga upp ett politiskt beslut eller något liknande. Det pratas betydligt mycket mer om ”impact ” eller revenue” än om det folkhälsoekonomiska bokslutet eller om interndebitering inom kommunen.

Rätt eller fel lägger jag ingen värdering i. Däremot tycker jag nog att vi måste skapa våra vägar framåt i städerna genom att öka samverkan mellan de privata aktörerna och offentligt stödda organisationer som föreningar, förbund och kommunen.

Samtal och plattformar behövs

Vi måste skapa samtal och plattformar där näringslivet drar upp riktlinjerna och få med företagen i de offentliga satsningar som görs i våra regioner och städer. Just där och bara där kan våra gemensamma intressen mötas. Hur kan vi maximera försäljningen? Vad kan vi erbjuda? Vad ska säljas före, under och efter evenemanget, lägret eller konferensen?

Idag när jag besöker andra kommuner märker jag att det fortfarande ofta är ”vattentäta skott” mellan näringen, det offentliga och det ideella. Och om något inte blir som planerat skyller man ofta på varandra så om vi inte vill bli ifrånsprungna är det dags att öka säljet tillsammans och se till varandras bästa. Vi måste försöka få till samtal med varandra och inte bara prata enskilt som vi ofta gör just nu.

Nedan delar jag med mig av en intervju som jag gjorde med en kollega i Florida och hur han såg på Sport tourism och ”försäljning” kopplat till det.

Johan Göransson

Se filmen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.