Ett oförglömligt möte med påven
Vad gör en hockeyordförande i Vatikanen? Varför vill påven träffa och ta hockeynationernas ledare i hand? Ja, de frågorna har många ställt sig efter att vi delegater vid det internationella ishockeyförbundets (IIHF) kongress i Rom avslutade mötet med ett besök i Vatikanen.

Vid en första anblick kan det såklart framstå som att det i alla delar är en milsvidd skillnad mellan katolska kyrkan och ishockeyidrotten. Men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Särskilt inte om man kliver ett steg tillbaka och, utöver det som sker på isen, betraktar ishockeyns roll och betydelse i samhället. Det handlar om allt från att ge mening i vardagen för många och att bygga gränsöverskridande relationer till att bidra till en bättre folkhälsa.'
Påvens budskap till hockeyn
“As you support the development of this sport worldwide, you are encouraging young and old, men and women, to bring out the best of themselves and to promote friendly relationships on the ice”, var ett av påve Fracis budskap till den samlade världsishockeyn.
Påvebesöket hamnade mycket i fokus i sociala medier och rapporteringen efteråt. Men till saken hör att vi strax innan avslutat en lyckad kongress där stora och viktiga beslut för ishockeyns framtid fattats. Några exempel:
• Stort kommersiellt avtal klubbat. Samarbetsavtalet med Infront förlängdes i tio år till och med 2033. Infront har länge varit en samarbetspartner till IIHF och under den kommande tioårsperioden ger avtalet hela 505.000 schweizerfranc, alltså omkring 5 miljader kronor. En helt enig kongress klubbade igenom avtalet med röstsiffrorna 113-0 och med vetskapen att nivån på avtalet är väsentligen högre än nuvarande. Nästa höst väljer vi en ny internationell styrelse och en ny ordförande efter René Fasel som hållit i klubban sedan 1994. För den nya ordföranden och den nya styrelsen blir det en väsentlig uppgift att tackla de ökade resurserna på rätt sätt. Givetvis behöver vi solidariskt bygga ishockeyn i hela världen. Samtidigt talar siffrorna sitt tydliga språk. Det är rättigheterna för herrarnas A-VM, och i viss mån B-VM, som bygger det kommersiella värdet. Med det sagt ser vi i Sverige de som givet att vi som år efter år spelar på högsta nivån i herr-VM får ta del av kakan. Som jag skrivit här i en tidigare krönika är ett VM-guld kortsiktigt en minusaffär. Det är såklart helt oacceptabelt. Inte minst nu när de kommersiella intäkterna för mästerskapet ökar så kraftigt.
VM i Sverige 2025
• Hockeyfamiljen växer. Den internationella ishockeyfamiljen växer och vid kongressen kunde vi hälsa Algeriet, Colombia, Iran, Libanon och Uzbekistan välkomna som nya medlemsnationer.
• Danmark officiell medarrangör vid herr-VM 2025. Vid kongressen under VM i Slovakien i våras tilldelades vi i Sverige att arrangera herr-VM 2025. Det blir också finalen på resan med internationella evenemang här i Sverige. En resa som också innehåller U18-VM för damer 2021, U20-VM för herrar 2022 och förbundets 100-årsfirande 2022. Som vi offentliggjort tidigare har avsikten varit att ha Danmark som medarrangör 2025, och det är nu formellt klubbat i och med kongressen i Rom. Det innebär att vi kommer att spela Tre Kronor-gruppen och finalspelet i Sverige medan den andra gruppen med Danmark spelas i Danmark. Med det här beslutet i ryggen kommer vi nu efter årsskiftet att kunna inleda arbetet med att finna arrangörsstäder för världsmästerskapet. Ett världsmästerskap vi ska göra till en riktig hockeyfest.
Med andra ord var den internationella hockeykongressen så mycket mer än besöket i Vatikanen. Men samtidigt måste jag erkänna att det var något alldeles speciellt att träffa påven.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.