Beslut efter långt och schysst arbete
I helgen beslutade svensk ishockeys högsta beslutande organ, Förbundsmötet, att införa en direkt upp- och nedflyttning mellan serierna på förbundsnivå inom herrishockeyn. Ett beslut som blev kulmen på en diskussion som har pågått länge och grundats via mycket arbete och omfattande utredning.

Det började egentligen med ett resonemang mellan Hockeyallsvenskans (HA) förre ordförande Christian Rasmussen, SHL-ordföranden Anders Källström och mig. Inte minst HA uttryckte behovet av att se över kvalmodellen för att inte ”stänga seriesystemet” när SHL:s medieavtal med C-More nått en ny nivå.
Alltså redan då en diskussion om att säkra att lag kan avancera uppåt i systemet även om de ekonomiska skillnaderna ökar. Där började vi tillsammans skissa på en utredning av hur detta skulle kunna se ut.
En fråga som krävde jobb
Parallellt med våra samtal med ligorna skrev sex HA-klubbar ett öppet brev till förbundet där klubbarna bland annat skriver: ”Vi kommer inte stillasittande se hur svensk ishockey går mot en riktning som på ekonomiska och sportsliga grunder i princip helt stänger möjligheten för klubbar att kunna nå SHL underifrån samt därmed omöjliggör vår (och andra klubbars) nuvarande verksamhet …”
Brevet var en kraftfull signal om att vi behöver göra något.
Vi som förbund kände därför ett stort ansvar att ta taktpinnen i den rådande situationen. Möjligheten att gå upp och därmed risken att åka ur är fundamental i den svenska seriemodellen.
Det är det som syresätter hela systemet.
I januari 2018 berättade vi att en serieutredning skulle genomföras. Direktiven för utredningen, liksom hela processen, godkändes av de berörda ligorna SHL, HA och Hockeyettan (HE). Det är ett viktigt konstaterande att vi tillsammans la fast processen.
Utredare och referensgrupper
Ola Lundberg utsågs till utredare och till sig kopplade han både en referensgrupp med alla ligors ordförande – Håkan Svensson, HA, Ronnie Glysing, HE, och Anders Källström, SHL tillsammans med SIF:s vice ordförande Peter Forsberg – och en expertgrupp med ligornas VD/GS – Stephan Guiance, HA, Jörgen Lindgren, SHL, Tommy Boustedt GS på SIF och Ronnie Glysing VD HE.
Grupperna utsågs för att nära kunna följa arbetet och ge Ola Lundberg input under utredningens gång. ”Ensamutredare förvisso, men ensam har jag inte varit” sa Ola Lundberg när han presenterade sin utredning.
Ola Lundberg träffade samtliga klubbar i SHL och HA. Dessutom ligaorganisationerna, några HE-klubbar, domare och två supporterklubbar. Ingen har fått en så bra bild av vad berörda anser i seriefrågan som Ola Lundberg.
Det var också grunden till att han kunde lägga ett så balanserat och väl avvägt förslag. Serieutredningen presenterades den 23 november 2018 inför ett stort pressuppbåd. Inte mindre än sju kanaler sände presskonferensen live.
Därefter inleddes remissperioden där berörda klubbar och ligor liksom distrikten fick lämna synpunkter på utredningen. Ett antal svar inkom. Därmed var också den breda ”tycka till – perioden” slut. Nu hade alla klubbar, ligor och distrikt fått säga sitt.
Nu blev det förbundsstyrelsens uppdrag att förbereda ärendet inför beslut vid Förbundsmötet den 15 juni.
Vid ordförandekonferensen i april lämnade styrelsen en lägesrapport och man kan konstatera ett par saker efter remissrunda och ordförandekonferens: ett samstämmigt stöd för en modell med direkt upp- och nedflyttning. Det fanns inte någon grund att följa Olas förslag när det gällde HE. Givetvis finns olika delar i det som gäller direkt upp- och nedflyttning.
• För SHL var det ett stort steg att acceptera direkt upp- och nedflyttning.
• HA och Hockeyettan ville att ytterligare ett lag ska kunna gå upp.
Vi har olika ansvar
Det hör till sakens natur att de olika intressenterna driver sina hjärtefrågor, men vi som förbund och styrelsen i förbundet har till uppdrag att se till helheten och vad som är bäst för svensk ishockey.
Så till den senaste tidens beslut och vägen till beslutet. Fram till lördagens förbundsmötesbeslut, som blev att införa en garanti för att ett lag alltid ska kunna avancera och åka ur serierna på förbundsnivån, har vi noterat en flora av olika åsikter och utspel kopplade till den här frågan.
Det står såklart var och en fritt att uttrycka sina åsikter. Men att påstå att vi som förbund inte skött arbetet på ett demokratiskt sätt tycker jag är oschysst.
De som känner mig vet vad demokrati och delaktighet betyder för mig som person. Jag vill vara tydlig med en sak: vi som förbund har sett till att processen gått till på det sätt som vi gemensamt gjorde upp med alla berörda från början.
Jag vill ändå ge en kommentar till debatten om antalet lag som flyttas upp. Som den siffernisse jag är har jag studerat antalet lag som gått upp varje år till SHL respektive HA de senaste tio åren.
Om man bortser från effekten av att SHL utökades till 14 lag för fem säsonger sedan, så har i praktiken ett lag gått upp till SHL respektive HA de senaste tio åren. Ska man vara noggrann är siffran egentligen 1.2 respektive 1.1. Det har handlat om noll, oftast ett och någon gång två lag.
Upp till ligorna
Min slutsats av det är att antalet lag som flyttas upp i praktiken inte förändras. Det vi gör är att vi säkerställer att vi i en situation med allt större skillnader i kommersiella intäkter garanterar att ett lag alltid går upp.
Vi säkerställer helt enkelt att systemet syresätts. Däremot lämnar vi till varje liga att tillsammans med förbundet utarbeta hur, dvs vilken modell som ska avgöra vilket lag som ska avancera och åka ur.
Vill man ha ett slutspel, en rak serie eller någon annan variant så är vi öppna för vad ligorna själva anser är det bästa för just dem. Jag är övertygad om att det beslut som togs i helgen är bra för svensk ishockey – både nu och på längre sikt.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.