Då skapades nya kreativa idéer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En av idrottens svagaste länkar i dag är den intäktsmodell som ligger till grund för många föreningar och förbunds verksamhet. Pandemin har med tydlighet visat behovet av att hitta nya och hållbara finansieringslösningar för att trygga verksamheten och långsiktigt bidra till att stärka folkhälsan. 

Idrotten har drabbats hårt av Corona - både ekonomiskt och i verksamhet. För att kunna ge stöd och beskriva hur idrottsrörelsen påverkats har Riksidrottsförbundet genomfört en analys och scenarioplanering och sedan fortsatt följa utvecklingen och effekterna av pandemin. 

Analysen visade tydligt och i ett tidigt skede att effekten av att planerade evenemang, tävlingar, cuper och matcher inte kunde genomföras drabbade föreningar och förbund hårt. Inte minst ekonomiskt, då arrangemangen är en stor och avgörande intäktskälla för deras verksamheter.

 

Staten har genom sitt kompensationsstöd gett möjligheter att lindra de ekonomiskt negativa effekterna. Att de även väljer att satsa på återstartstöd visar på en förståelse att effekterna av stängd verksamhet finns kvar under en längre tid. Att arbetet med att nyrekrytera och återrekrytera aktiva och föreningsengagerade, samt fortsätta utveckla idrottens verksamhet i linje med Strategi 2025, är ett gigantiskt jobb vi har framför oss.

Ny finansiering

En förhoppning är att idrottsföreningar och förbund ser över det som pandemin visat är en av idrottens svagaste länkar, intäktsmodellen. I dag bygger en stor del av föreningars och förbunds ekonomi på fysiska evenemang där människor ska mötas. För föreningarnas handlar det ofta om en ren förflyttning av pengar mellan föreningar och aktiva där deltagaravgifter och sidointäkter vid evenemangen bär föreningens hela ekonomi.

Att hitta nya finansieringsmöjligheter för idrottslig verksamhet när pandemin satt stopp för inarbetade intäktskanaler, är en viktig parameter för klubbar och föreningars möjlighet att bedriva aktiviteter och därmed i förlängningen skapa samhällsnytta och bidra till folkhälsan. 

Föreningar och förbund bör söka nya och mera hållbara intäktsmodeller.  Skapa innovativa metoder som är anpassade för rådande pandemi, andra eventuella utmaningar och samhällets naturliga utveckling. 

Att långsiktigt garantera kompensation- och ekonomiskt stöd för föreningar och förbund är viktigt. Det skapar förutsättningar för att våga prova, testa och utveckla nya sätt att generera intäkter och finansiering av verksamheten och kan vara en avgörande faktor för idrottens utveckling framåt.

Skapar en idérikedom

RF-SISU Jämtland-Härjedalen har under 2021 tillsammans med Region Jämtland Härjedalen haft en särskild satsning för att hjälpa och stötta idrottsföreningar som velat prova en ny intäktsmetod och/eller omarbeta en befintlig aktivitet som i vanliga fall är en stor inkomstkälla. Det har till exempel handlat om att hitta nya eller andra tekniska, digitala eller mekaniska lösningar eller material som skapar distanserade aktiviteter men ändå intäkter. 

Idérikedomen i ansökningarna som lämnats in är kreativa och varierande. Allt från försäljning av stolpar i elljusspår, till avancerad ny teknik som är ett led i att utveckla curlingspelare. Förhoppningsvis kan det komma goda exempel ur detta samarbete som andra kan inspireras och ta del av.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.