Då skapades nya kreativa idéer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En av idrottens svagaste länkar i dag är den intäktsmodell som ligger till grund för många föreningar och förbunds verksamhet. Pandemin har med tydlighet visat behovet av att hitta nya och hållbara finansieringslösningar för att trygga verksamheten och långsiktigt bidra till att stärka folkhälsan. 

Idrotten har drabbats hårt av Corona - både ekonomiskt och i verksamhet. För att kunna ge stöd och beskriva hur idrottsrörelsen påverkats har Riksidrottsförbundet genomfört en analys och scenarioplanering och sedan fortsatt följa utvecklingen och effekterna av pandemin. 

Analysen visade tydligt och i ett tidigt skede att effekten av att planerade evenemang, tävlingar, cuper och matcher inte kunde genomföras drabbade föreningar och förbund hårt. Inte minst ekonomiskt, då arrangemangen är en stor och avgörande intäktskälla för deras verksamheter.

 

Staten har genom sitt kompensationsstöd gett möjligheter att lindra de ekonomiskt negativa effekterna. Att de även väljer att satsa på återstartstöd visar på en förståelse att effekterna av stängd verksamhet finns kvar under en längre tid. Att arbetet med att nyrekrytera och återrekrytera aktiva och föreningsengagerade, samt fortsätta utveckla idrottens verksamhet i linje med Strategi 2025, är ett gigantiskt jobb vi har framför oss.

Ny finansiering

En förhoppning är att idrottsföreningar och förbund ser över det som pandemin visat är en av idrottens svagaste länkar, intäktsmodellen. I dag bygger en stor del av föreningars och förbunds ekonomi på fysiska evenemang där människor ska mötas. För föreningarnas handlar det ofta om en ren förflyttning av pengar mellan föreningar och aktiva där deltagaravgifter och sidointäkter vid evenemangen bär föreningens hela ekonomi.

Att hitta nya finansieringsmöjligheter för idrottslig verksamhet när pandemin satt stopp för inarbetade intäktskanaler, är en viktig parameter för klubbar och föreningars möjlighet att bedriva aktiviteter och därmed i förlängningen skapa samhällsnytta och bidra till folkhälsan. 

Föreningar och förbund bör söka nya och mera hållbara intäktsmodeller.  Skapa innovativa metoder som är anpassade för rådande pandemi, andra eventuella utmaningar och samhällets naturliga utveckling. 

Att långsiktigt garantera kompensation- och ekonomiskt stöd för föreningar och förbund är viktigt. Det skapar förutsättningar för att våga prova, testa och utveckla nya sätt att generera intäkter och finansiering av verksamheten och kan vara en avgörande faktor för idrottens utveckling framåt.

Skapar en idérikedom

RF-SISU Jämtland-Härjedalen har under 2021 tillsammans med Region Jämtland Härjedalen haft en särskild satsning för att hjälpa och stötta idrottsföreningar som velat prova en ny intäktsmetod och/eller omarbeta en befintlig aktivitet som i vanliga fall är en stor inkomstkälla. Det har till exempel handlat om att hitta nya eller andra tekniska, digitala eller mekaniska lösningar eller material som skapar distanserade aktiviteter men ändå intäkter. 

Idérikedomen i ansökningarna som lämnats in är kreativa och varierande. Allt från försäljning av stolpar i elljusspår, till avancerad ny teknik som är ett led i att utveckla curlingspelare. Förhoppningsvis kan det komma goda exempel ur detta samarbete som andra kan inspireras och ta del av.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.

I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster,  den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.