Då skapades nya kreativa idéer
En av idrottens svagaste länkar i dag är den intäktsmodell som ligger till grund för många föreningar och förbunds verksamhet. Pandemin har med tydlighet visat behovet av att hitta nya och hållbara finansieringslösningar för att trygga verksamheten och långsiktigt bidra till att stärka folkhälsan.
Idrotten har drabbats hårt av Corona - både ekonomiskt och i verksamhet. För att kunna ge stöd och beskriva hur idrottsrörelsen påverkats har Riksidrottsförbundet genomfört en analys och scenarioplanering och sedan fortsatt följa utvecklingen och effekterna av pandemin.
Analysen visade tydligt och i ett tidigt skede att effekten av att planerade evenemang, tävlingar, cuper och matcher inte kunde genomföras drabbade föreningar och förbund hårt. Inte minst ekonomiskt, då arrangemangen är en stor och avgörande intäktskälla för deras verksamheter.
Staten har genom sitt kompensationsstöd gett möjligheter att lindra de ekonomiskt negativa effekterna. Att de även väljer att satsa på återstartstöd visar på en förståelse att effekterna av stängd verksamhet finns kvar under en längre tid. Att arbetet med att nyrekrytera och återrekrytera aktiva och föreningsengagerade, samt fortsätta utveckla idrottens verksamhet i linje med Strategi 2025, är ett gigantiskt jobb vi har framför oss.
Ny finansiering
En förhoppning är att idrottsföreningar och förbund ser över det som pandemin visat är en av idrottens svagaste länkar, intäktsmodellen. I dag bygger en stor del av föreningars och förbunds ekonomi på fysiska evenemang där människor ska mötas. För föreningarnas handlar det ofta om en ren förflyttning av pengar mellan föreningar och aktiva där deltagaravgifter och sidointäkter vid evenemangen bär föreningens hela ekonomi.
Att hitta nya finansieringsmöjligheter för idrottslig verksamhet när pandemin satt stopp för inarbetade intäktskanaler, är en viktig parameter för klubbar och föreningars möjlighet att bedriva aktiviteter och därmed i förlängningen skapa samhällsnytta och bidra till folkhälsan.
Föreningar och förbund bör söka nya och mera hållbara intäktsmodeller. Skapa innovativa metoder som är anpassade för rådande pandemi, andra eventuella utmaningar och samhällets naturliga utveckling.
Att långsiktigt garantera kompensation- och ekonomiskt stöd för föreningar och förbund är viktigt. Det skapar förutsättningar för att våga prova, testa och utveckla nya sätt att generera intäkter och finansiering av verksamheten och kan vara en avgörande faktor för idrottens utveckling framåt.
Skapar en idérikedom
RF-SISU Jämtland-Härjedalen har under 2021 tillsammans med Region Jämtland Härjedalen haft en särskild satsning för att hjälpa och stötta idrottsföreningar som velat prova en ny intäktsmetod och/eller omarbeta en befintlig aktivitet som i vanliga fall är en stor inkomstkälla. Det har till exempel handlat om att hitta nya eller andra tekniska, digitala eller mekaniska lösningar eller material som skapar distanserade aktiviteter men ändå intäkter.
Idérikedomen i ansökningarna som lämnats in är kreativa och varierande. Allt från försäljning av stolpar i elljusspår, till avancerad ny teknik som är ett led i att utveckla curlingspelare. Förhoppningsvis kan det komma goda exempel ur detta samarbete som andra kan inspireras och ta del av.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar