Då skapades nya kreativa idéer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En av idrottens svagaste länkar i dag är den intäktsmodell som ligger till grund för många föreningar och förbunds verksamhet. Pandemin har med tydlighet visat behovet av att hitta nya och hållbara finansieringslösningar för att trygga verksamheten och långsiktigt bidra till att stärka folkhälsan. 

Idrotten har drabbats hårt av Corona - både ekonomiskt och i verksamhet. För att kunna ge stöd och beskriva hur idrottsrörelsen påverkats har Riksidrottsförbundet genomfört en analys och scenarioplanering och sedan fortsatt följa utvecklingen och effekterna av pandemin. 

Analysen visade tydligt och i ett tidigt skede att effekten av att planerade evenemang, tävlingar, cuper och matcher inte kunde genomföras drabbade föreningar och förbund hårt. Inte minst ekonomiskt, då arrangemangen är en stor och avgörande intäktskälla för deras verksamheter.

 

Staten har genom sitt kompensationsstöd gett möjligheter att lindra de ekonomiskt negativa effekterna. Att de även väljer att satsa på återstartstöd visar på en förståelse att effekterna av stängd verksamhet finns kvar under en längre tid. Att arbetet med att nyrekrytera och återrekrytera aktiva och föreningsengagerade, samt fortsätta utveckla idrottens verksamhet i linje med Strategi 2025, är ett gigantiskt jobb vi har framför oss.

Ny finansiering

En förhoppning är att idrottsföreningar och förbund ser över det som pandemin visat är en av idrottens svagaste länkar, intäktsmodellen. I dag bygger en stor del av föreningars och förbunds ekonomi på fysiska evenemang där människor ska mötas. För föreningarnas handlar det ofta om en ren förflyttning av pengar mellan föreningar och aktiva där deltagaravgifter och sidointäkter vid evenemangen bär föreningens hela ekonomi.

Att hitta nya finansieringsmöjligheter för idrottslig verksamhet när pandemin satt stopp för inarbetade intäktskanaler, är en viktig parameter för klubbar och föreningars möjlighet att bedriva aktiviteter och därmed i förlängningen skapa samhällsnytta och bidra till folkhälsan. 

Föreningar och förbund bör söka nya och mera hållbara intäktsmodeller.  Skapa innovativa metoder som är anpassade för rådande pandemi, andra eventuella utmaningar och samhällets naturliga utveckling. 

Att långsiktigt garantera kompensation- och ekonomiskt stöd för föreningar och förbund är viktigt. Det skapar förutsättningar för att våga prova, testa och utveckla nya sätt att generera intäkter och finansiering av verksamheten och kan vara en avgörande faktor för idrottens utveckling framåt.

Skapar en idérikedom

RF-SISU Jämtland-Härjedalen har under 2021 tillsammans med Region Jämtland Härjedalen haft en särskild satsning för att hjälpa och stötta idrottsföreningar som velat prova en ny intäktsmetod och/eller omarbeta en befintlig aktivitet som i vanliga fall är en stor inkomstkälla. Det har till exempel handlat om att hitta nya eller andra tekniska, digitala eller mekaniska lösningar eller material som skapar distanserade aktiviteter men ändå intäkter. 

Idérikedomen i ansökningarna som lämnats in är kreativa och varierande. Allt från försäljning av stolpar i elljusspår, till avancerad ny teknik som är ett led i att utveckla curlingspelare. Förhoppningsvis kan det komma goda exempel ur detta samarbete som andra kan inspireras och ta del av.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.