Då skapades nya kreativa idéer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En av idrottens svagaste länkar i dag är den intäktsmodell som ligger till grund för många föreningar och förbunds verksamhet. Pandemin har med tydlighet visat behovet av att hitta nya och hållbara finansieringslösningar för att trygga verksamheten och långsiktigt bidra till att stärka folkhälsan. 

Idrotten har drabbats hårt av Corona - både ekonomiskt och i verksamhet. För att kunna ge stöd och beskriva hur idrottsrörelsen påverkats har Riksidrottsförbundet genomfört en analys och scenarioplanering och sedan fortsatt följa utvecklingen och effekterna av pandemin. 

Analysen visade tydligt och i ett tidigt skede att effekten av att planerade evenemang, tävlingar, cuper och matcher inte kunde genomföras drabbade föreningar och förbund hårt. Inte minst ekonomiskt, då arrangemangen är en stor och avgörande intäktskälla för deras verksamheter.

 

Staten har genom sitt kompensationsstöd gett möjligheter att lindra de ekonomiskt negativa effekterna. Att de även väljer att satsa på återstartstöd visar på en förståelse att effekterna av stängd verksamhet finns kvar under en längre tid. Att arbetet med att nyrekrytera och återrekrytera aktiva och föreningsengagerade, samt fortsätta utveckla idrottens verksamhet i linje med Strategi 2025, är ett gigantiskt jobb vi har framför oss.

Ny finansiering

En förhoppning är att idrottsföreningar och förbund ser över det som pandemin visat är en av idrottens svagaste länkar, intäktsmodellen. I dag bygger en stor del av föreningars och förbunds ekonomi på fysiska evenemang där människor ska mötas. För föreningarnas handlar det ofta om en ren förflyttning av pengar mellan föreningar och aktiva där deltagaravgifter och sidointäkter vid evenemangen bär föreningens hela ekonomi.

Att hitta nya finansieringsmöjligheter för idrottslig verksamhet när pandemin satt stopp för inarbetade intäktskanaler, är en viktig parameter för klubbar och föreningars möjlighet att bedriva aktiviteter och därmed i förlängningen skapa samhällsnytta och bidra till folkhälsan. 

Föreningar och förbund bör söka nya och mera hållbara intäktsmodeller.  Skapa innovativa metoder som är anpassade för rådande pandemi, andra eventuella utmaningar och samhällets naturliga utveckling. 

Att långsiktigt garantera kompensation- och ekonomiskt stöd för föreningar och förbund är viktigt. Det skapar förutsättningar för att våga prova, testa och utveckla nya sätt att generera intäkter och finansiering av verksamheten och kan vara en avgörande faktor för idrottens utveckling framåt.

Skapar en idérikedom

RF-SISU Jämtland-Härjedalen har under 2021 tillsammans med Region Jämtland Härjedalen haft en särskild satsning för att hjälpa och stötta idrottsföreningar som velat prova en ny intäktsmetod och/eller omarbeta en befintlig aktivitet som i vanliga fall är en stor inkomstkälla. Det har till exempel handlat om att hitta nya eller andra tekniska, digitala eller mekaniska lösningar eller material som skapar distanserade aktiviteter men ändå intäkter. 

Idérikedomen i ansökningarna som lämnats in är kreativa och varierande. Allt från försäljning av stolpar i elljusspår, till avancerad ny teknik som är ett led i att utveckla curlingspelare. Förhoppningsvis kan det komma goda exempel ur detta samarbete som andra kan inspireras och ta del av.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.