Vill ungdomarna komma tillbaka till idrotten?
En undersökning från Riksidrottsförbundet (RF) visar att inomhusidrotter tappat mer än 20 procent av sina deltagartillfällen under 2020. Coronapandemin har slagit hårt mot idrotten. Endast barn har kunnat träna frekvent och vi upplever återväxten i de äldre målgrupperna som ett mycket stort problem. De ungdomar vi verkligen behöver vara oroliga för är de i yngre tonåren.
RF undersökning, som publicerades i maj 2021, grundar sig delvis på aktivitetsstödet (LOK). Där kan man bl.a.se att gymnastik, kampsport och innebandy alla tappat mer än 30 procent av sina deltagartillfällen fram till och med våren 2021 jämfört med 2019 i Jämtland-Härjedalen. Det överlägset största tappet i vårt distrikt vad gäller deltagartillfällen uppvisar Parasport och skyttesporten med - 89 procent.
Skrämmande många försvunna
I Jämtland-Härjedalen signalerar också många idrotter att man har stora problem att få ledare till sina lag när man nu skall starta upp sin verksamhet. Men det finns faktiskt också vinnare i denna pandemi. Konståkningen har ökat sina aktiviteter med 30 procent och bandyn har ökat med hela 56 procent.
Om man ser till idrotten i Sverige som helhet är siffrorna skrämmande. I åldersgruppen 7–12 år är minskningen 16 procent, 13–16 år 14 procent, 17–20 år 21 procent och i åldersgruppen 21–25 år är siffran hela 38 procent! Dessa siffror stämmer väl med den minskning vi också kan se i Jämtland Härjedalen.
59 procent av specialidrottsförbunden svarade ja på att de har tappat medlemmar i åldrarna 13–25 år. Mest tydligt är det bland pojkar. Man framhåller också att dessa ungdomar är en viktig rekryteringsbas både för vår elit- och breddverksamhet. I slutänden finns det också risk att underlaget för våra kommande landslag tunnas ut. Eftersom ungdomarna i denna åldersgrupp har tappat kontakt med idrotten får det konsekvenser inte bara ur ett idrottsligt perspektiv utan också ur ett folkhälsoperspektiv.
RF och regeringen har kommit i gång med ett återstartsstöd till specialidrottsförbunden och föreningar. Det kan i längden hjälpa förbunden och föreningarna rida ut de ekonomiska tappen de fått utstå. Stödet kan också underlätta i arbetet med att rekrytera ungdomar och ledare. Viktigt är att stödet verkligen når fram till våra föreningar och inte stannar långt uppe i idrottshierarkin.
Mycket jobb som tar tid
Pengarna kan investeras i att sänka priser på utbildningar, bedriva uppsökande verksamhet och prova-på-aktiviteter. Men det kommer ta tid innan idrotten återhämtar sig från pandemin. Stödet får inte bara bli en dagslända. Vi måste jobba långsiktigt.
Att nu få tillbaka ungdomarna är inte bara en utmaning för idrotten utan för hela samhället. Nu måste alla goda krafter sluta sig samman och hjälpas åt. Vi måste ta det här på allvar. Barn och ungdomar måste få en aktiv fritid, vilket idrotten kan bidra till. Att få tillbaka ungdomar är inte bara en utmaning för idrotten utan för hela samhället. Det kan kopplas till folkhälsoperspektivet.
Och till sist - Du som har barn och ungdomar inom idrotten, skall du inte själv bli ledare? Alla behövs om vi skall kunna få tillbaka de barn och ungdomar som idrotten förlorat under pandemin.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar