Vill ungdomarna komma tillbaka till idrotten?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En undersökning från Riksidrottsförbundet (RF) visar att inomhusidrotter tappat mer än 20 procent av sina deltagartillfällen under 2020. Coronapandemin har slagit hårt mot idrotten. Endast barn har kunnat träna frekvent och vi upplever återväxten i de äldre målgrupperna som ett mycket stort problem. De ungdomar vi verkligen behöver vara oroliga för är de i yngre tonåren.

RF undersökning, som publicerades i maj 2021, grundar sig delvis på aktivitetsstödet (LOK). Där kan man bl.a.se att gymnastik, kampsport och innebandy alla tappat mer än 30 procent av sina deltagartillfällen fram till och med våren 2021 jämfört med 2019 i Jämtland-Härjedalen. Det överlägset största tappet i vårt distrikt vad gäller deltagartillfällen uppvisar Parasport och skyttesporten med - 89 procent.

Skrämmande många försvunna

I Jämtland-Härjedalen signalerar också många idrotter att man har stora problem att få ledare till sina lag när man nu skall starta upp sin verksamhet. Men det finns faktiskt också vinnare i denna pandemi. Konståkningen har ökat sina aktiviteter med 30 procent och bandyn har ökat med hela 56 procent.

Om man ser till idrotten i Sverige som helhet är siffrorna skrämmande. I åldersgruppen 7–12 år är minskningen 16 procent, 13–16 år 14 procent, 17–20 år 21 procent och i åldersgruppen 21–25 år är siffran hela 38 procent! Dessa siffror stämmer väl med den minskning vi också kan se i Jämtland Härjedalen.

59 procent av specialidrottsförbunden svarade ja på att de har tappat medlemmar i åldrarna 13–25 år. Mest tydligt är det bland pojkar. Man framhåller också att dessa ungdomar är en viktig rekryteringsbas både för vår elit- och breddverksamhet. I slutänden finns det också risk att underlaget för våra kommande landslag tunnas ut. Eftersom ungdomarna i denna åldersgrupp har tappat kontakt med idrotten får det konsekvenser inte bara ur ett idrottsligt perspektiv utan också ur ett folkhälsoperspektiv.

RF och regeringen har kommit i gång med ett återstartsstöd till specialidrottsförbunden och föreningar. Det kan i längden hjälpa förbunden och föreningarna rida ut de ekonomiska tappen de fått utstå. Stödet kan också underlätta i arbetet med att rekrytera ungdomar och ledare. Viktigt är att stödet verkligen når fram till våra föreningar och inte stannar långt uppe i idrottshierarkin.

Mycket jobb som tar tid

Pengarna kan investeras i att sänka priser på utbildningar, bedriva uppsökande verksamhet och prova-på-aktiviteter. Men det kommer ta tid innan idrotten återhämtar sig från pandemin. Stödet får inte bara bli en dagslända. Vi måste jobba långsiktigt.

Att nu få tillbaka ungdomarna är inte bara en utmaning för idrotten utan för hela samhället. Nu måste alla goda krafter sluta sig samman och hjälpas åt. Vi måste ta det här på allvar. Barn och ungdomar måste få en aktiv fritid, vilket idrotten kan bidra till. Att få tillbaka ungdomar är inte bara en utmaning för idrotten utan för hela samhället. Det kan kopplas till folkhälsoperspektivet.

Och till sist - Du som har barn och ungdomar inom idrotten, skall du inte själv bli ledare? Alla behövs om vi skall kunna få tillbaka de barn och ungdomar som idrotten förlorat under pandemin.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.