Ungdomarna måste få påverka mera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under en generation har förutsättningarna för att utöva olika idrotter förändrats radikalt. Gränslandet mellan klassiska sommar- och vinteridrotter är i dag oändligt, eller kanske rättare sagt obefintligt. Det är inte längre årstidsväxlingar som reglerar möjligheterna att utöva aktiviteter på olika underlag. 

Det arrangeras hockeyskolor runt midsommar, fotbollsträningar under jullovet. Vinteridrottare letar sig till glaciärer för att både förlänga och tidigarelägga säsongen. Vinteridrott året runt och sommardito. Andra idrotter har sedan tidigare kört 365 dagar om året.

Utvecklingen har den inriktningen. Avsiktligt och oundvikligt? Det blir jakande svar på båda punkterna. Det ligger i människans natur att hela tiden förkovra sig och bli bättre. Men beteendet förstärker ensidighet, tyvärr redan från tidig ålder och det är inte ungdomar som driver den utvecklingen.  

Tärande eller närande? 

Men var går gränsen för när träningen blir tärande i stället för närande? Fysiskt är det mätbart, men psykiskt famlar vi i blindo och i stället förundras vi över att det är allt fler elitidrottare som lider av psykisk ohälsa. Avslutar sina karriärer i förtid, lägger ned idrotten som i initialt gav lust, glädje och energi.

Idrotten är Sveriges största folkrörelse, föreningar skapar förutsättningar för att människor ska aktivera sig, utöva sin hobby, träna för ett livslångt välbefinnande, eller förkovra sig mot en elitkarriär. Den ideella kraften i föreningslivet är stark och en ovärderlig resurs för samhället, inte bara inom idrott. 

Kultur är ett annat område som samlar, sysselsätter och aktiverar. Likheterna är många och ur ett samhällsperspektiv kompletterar de båda inriktningarna varandra på ett väl fungerande sätt.  Aktiviteter med kompisar, vänner eller arbetslaget, som bygger gemenskap. Vägleder oss i demokratiska värderingar och är en bidragande komponent att göra oss till goda medmänniskor. 

Föreningarna är motorn, drivmedlet är lust och glädje, allt styrs av engagerade ledare.

Mindre idrottande - en fördel?

Traditionsenligt arbetar vi oförtrutet vidare, vuxenvärlden motionera som aldrig förr, ungdomsidrotten är stark, även om vi under senare år allt oftare får rapporter om minskad fysisks aktivitet i nya generationer. Inom en av våra större idrotter har det inom vissa geografiska områden varit en stagnation på nyrekrytering under en 20-årsperiod. 

Kanske till fördel för andra sporter vilket är positivt i jämförelse med alternativet, att allt fler hamnar utanför föreningsaktivitet och gemenskap. Invånarantalet ökar, men procentuellt är det allt färre som hittar till idrotten. Vilket är beklagligt ur ett långsiktigt folkhälsoperspektiv.

Inom de traditionella idrotterna växer det fram nya grenar och discipliner. Många specialförbund anammar nya influenser. Svenska skidförbundet har växt från en handfull vinterrelaterade aktiviteter till att i dag ha tvåsiffrigt i antal grenar. Föreningar utvecklar, utbildar och breddar sina verksamheter för att välkomna nya generationer skidåkare som ser skidsport ur ett annat perspektiv än tidigare generationer. 

Det finns även förbund som ser nya varianter av en idrott som ett hot. En konkurrent som roffar åt sig utövare och tänkbara nyrekryteringar till den traditionella verksamheten. Ett synsätt som känns både trångt, förlegat och destruktivt. Idrotten ska inte konkurrera med sig själv. Det är inte där som tävling ska bedrivas.

Lyssna till de yngre!

Vi lever i en föränderlig värld, utvecklingen går fort. Traditioner och normer styr vilka val vi gör och med vilka glasögon vi väljer att se vår omgivning. Handlingar i dag, bidrar till vilket samhälle och vilka medmänniskor vi möter i framtiden. Att välkomna nya verksamheter och influenser är ett steg i utvecklingen. Inkluderande är positivt, exkluderande negativt. 

Drivkraften hos barn- och unga är en nyckel till ett fortsatt starkt föreningsliv.

Att synliggöra vad de unga idag dras mot och vart de befinner sig, ofta i det digitala rummet, är en sak. Vi måste nu våga inkludera dem för att inte de ska exkludera oss, nu och i framtiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.