Ungdomarna måste få påverka mera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under en generation har förutsättningarna för att utöva olika idrotter förändrats radikalt. Gränslandet mellan klassiska sommar- och vinteridrotter är i dag oändligt, eller kanske rättare sagt obefintligt. Det är inte längre årstidsväxlingar som reglerar möjligheterna att utöva aktiviteter på olika underlag. 

Det arrangeras hockeyskolor runt midsommar, fotbollsträningar under jullovet. Vinteridrottare letar sig till glaciärer för att både förlänga och tidigarelägga säsongen. Vinteridrott året runt och sommardito. Andra idrotter har sedan tidigare kört 365 dagar om året.

Utvecklingen har den inriktningen. Avsiktligt och oundvikligt? Det blir jakande svar på båda punkterna. Det ligger i människans natur att hela tiden förkovra sig och bli bättre. Men beteendet förstärker ensidighet, tyvärr redan från tidig ålder och det är inte ungdomar som driver den utvecklingen.  

Tärande eller närande? 

Men var går gränsen för när träningen blir tärande i stället för närande? Fysiskt är det mätbart, men psykiskt famlar vi i blindo och i stället förundras vi över att det är allt fler elitidrottare som lider av psykisk ohälsa. Avslutar sina karriärer i förtid, lägger ned idrotten som i initialt gav lust, glädje och energi.

Idrotten är Sveriges största folkrörelse, föreningar skapar förutsättningar för att människor ska aktivera sig, utöva sin hobby, träna för ett livslångt välbefinnande, eller förkovra sig mot en elitkarriär. Den ideella kraften i föreningslivet är stark och en ovärderlig resurs för samhället, inte bara inom idrott. 

Kultur är ett annat område som samlar, sysselsätter och aktiverar. Likheterna är många och ur ett samhällsperspektiv kompletterar de båda inriktningarna varandra på ett väl fungerande sätt.  Aktiviteter med kompisar, vänner eller arbetslaget, som bygger gemenskap. Vägleder oss i demokratiska värderingar och är en bidragande komponent att göra oss till goda medmänniskor. 

Föreningarna är motorn, drivmedlet är lust och glädje, allt styrs av engagerade ledare.

Mindre idrottande - en fördel?

Traditionsenligt arbetar vi oförtrutet vidare, vuxenvärlden motionera som aldrig förr, ungdomsidrotten är stark, även om vi under senare år allt oftare får rapporter om minskad fysisks aktivitet i nya generationer. Inom en av våra större idrotter har det inom vissa geografiska områden varit en stagnation på nyrekrytering under en 20-årsperiod. 

Kanske till fördel för andra sporter vilket är positivt i jämförelse med alternativet, att allt fler hamnar utanför föreningsaktivitet och gemenskap. Invånarantalet ökar, men procentuellt är det allt färre som hittar till idrotten. Vilket är beklagligt ur ett långsiktigt folkhälsoperspektiv.

Inom de traditionella idrotterna växer det fram nya grenar och discipliner. Många specialförbund anammar nya influenser. Svenska skidförbundet har växt från en handfull vinterrelaterade aktiviteter till att i dag ha tvåsiffrigt i antal grenar. Föreningar utvecklar, utbildar och breddar sina verksamheter för att välkomna nya generationer skidåkare som ser skidsport ur ett annat perspektiv än tidigare generationer. 

Det finns även förbund som ser nya varianter av en idrott som ett hot. En konkurrent som roffar åt sig utövare och tänkbara nyrekryteringar till den traditionella verksamheten. Ett synsätt som känns både trångt, förlegat och destruktivt. Idrotten ska inte konkurrera med sig själv. Det är inte där som tävling ska bedrivas.

Lyssna till de yngre!

Vi lever i en föränderlig värld, utvecklingen går fort. Traditioner och normer styr vilka val vi gör och med vilka glasögon vi väljer att se vår omgivning. Handlingar i dag, bidrar till vilket samhälle och vilka medmänniskor vi möter i framtiden. Att välkomna nya verksamheter och influenser är ett steg i utvecklingen. Inkluderande är positivt, exkluderande negativt. 

Drivkraften hos barn- och unga är en nyckel till ett fortsatt starkt föreningsliv.

Att synliggöra vad de unga idag dras mot och vart de befinner sig, ofta i det digitala rummet, är en sak. Vi måste nu våga inkludera dem för att inte de ska exkludera oss, nu och i framtiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. 

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.