Idrottsplatsens unika betydelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsanläggningar i trygg och säker miljö är en förutsättning för att kunna bedriva såväl motions- som elitidrott. Stora som små evenemang synliggör dessa miljöer, där goda medmänniskor utvecklas och världsstjärnor frodas.

Vi har en vintersäsong bakom oss som genomsyrats av flera stora event som skapat debatt och ställt idrottens politiska inblandning och ställningstagande på sin spets. OS i Peking kommer vi att minnas ur flera olika aspekter. Rätt eller fel att arrangera tävlingar av den digniteten i ett land som Kina, får vara osagt här, men idrotten var i medialt fokus under några veckor och det är behövligt.

Betydelsen av nya hjältar

För oss som arbetar med idrott dagligen är stora mästerskap en höjdpunkt och vi ser också vikten av att nya hjältar och idoler för ungdomar runt om i världen får ta plats på stjärnhimlen. Dessa förebilder är viktiga, intresset hos barn och ungdomar väcks, drömmen att bli en ny Nils van der Poel, Sara Hector, eller Jonna Sundling levandegörs. 

Intresset är skapat, skridskoovalen, slalombacken eller längdspåret hägrar och då är det av största vikt att det finns föreningar och anläggningar som kan ta emot denna tillströmning av unga som vill testa, prova på, träna och umgås. Unga personer som har utvecklat ett intresse för fysiks aktivitet i dess olika former. Där vi vet att samhället långsiktigt gör en enorm vinst i hälsa och välmående, vare sig det blir världsstjärnor, eller som majoriteten, motionsidrottare i förlängningen.

Anläggningar en grundsten för idrotten

Lilla, men viktiga idrottsplatsen

De stora anläggningarna i Peking med omnejd var arena för världens främsta idrottare. Utanför mitt fönster ligger den lilla fotbollsplanen, som vintertid blir en hockeyarena. Gångvägen med elljus som leder till längdspåret och i fjärran lyser lamporna i slalombacken. 

Idrottsanläggningarna är en grundsten till det svenska idrottsundret, mängden motionärer i de stora motionsloppen, lagen i ungdomscupen i fotboll eller den spontana turneringen mellan två kvarterslag som kör femkamp i friidrott.

Därför är med sorg i blicken jag i dag ser i vilken riktning det svenska samhället på många platser växer fram. Det byggs nya bostadsområden med skolor, fritidshem, vägar, viadukter och broar, men utrymmet för den lilla fotbollsplanen finns inte med. Kortsiktigheten i att prioritera bort närheten till fritidsaktiviteter till förmån för ett extra hus är ett samhälleligt självmål av gigantiska mått. 

Vakna, samhällsbyggare 

Närheten till att utöva fysisk aktivitet är en grundläggande rättighet för såväl ung-som gammal, där beslutsfattare har en skyldighethet att alltid göra plats för dessa områden vid expansion. Vi kan inte prata utveckling om inte samhällsbyggarna krokar arm med idrotten. Avveckling blir då ett mer passande uttryck.

Stora evenemang engagerar och entusiasmerar i såväl det lilla som stora. Klubbmästerskapet för föreningen, svenska mästerskapet en nationell angelägenhet för såväl bredd som elit. Internationella tävlingar sätter en nation och arrangör på världskartan.

I Sverige är vi väldigt duktiga på att skapa och göra bra tävlingsarrangemang. Extra roligt är det när ett lyckat premiärevent i en mindre anläggning ger eko i hela Europa. Europacupen i alpint klassificeras av deltagarna som årets bästa tävling alla kategorier, både vad gäller sportsliga förutsättningar, inramning och trivsel. 

Starkt engagemang, kunskap och samarbetet var grunden för lyckade tävlingar, men fundamentet till succén var utan tvekan anläggningen. En anläggning som också är en viktig pusselbit i bygdens utveckling och attraktiviteten för inflyttare som söker livskvalitet.

Grattis till det, Almåsa Alpina! En liten backe med stor potential, mitt i Jämtländska landsbygden. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.