Idrottsplatsens unika betydelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsanläggningar i trygg och säker miljö är en förutsättning för att kunna bedriva såväl motions- som elitidrott. Stora som små evenemang synliggör dessa miljöer, där goda medmänniskor utvecklas och världsstjärnor frodas.

Vi har en vintersäsong bakom oss som genomsyrats av flera stora event som skapat debatt och ställt idrottens politiska inblandning och ställningstagande på sin spets. OS i Peking kommer vi att minnas ur flera olika aspekter. Rätt eller fel att arrangera tävlingar av den digniteten i ett land som Kina, får vara osagt här, men idrotten var i medialt fokus under några veckor och det är behövligt.

Betydelsen av nya hjältar

För oss som arbetar med idrott dagligen är stora mästerskap en höjdpunkt och vi ser också vikten av att nya hjältar och idoler för ungdomar runt om i världen får ta plats på stjärnhimlen. Dessa förebilder är viktiga, intresset hos barn och ungdomar väcks, drömmen att bli en ny Nils van der Poel, Sara Hector, eller Jonna Sundling levandegörs. 

Intresset är skapat, skridskoovalen, slalombacken eller längdspåret hägrar och då är det av största vikt att det finns föreningar och anläggningar som kan ta emot denna tillströmning av unga som vill testa, prova på, träna och umgås. Unga personer som har utvecklat ett intresse för fysiks aktivitet i dess olika former. Där vi vet att samhället långsiktigt gör en enorm vinst i hälsa och välmående, vare sig det blir världsstjärnor, eller som majoriteten, motionsidrottare i förlängningen.

Anläggningar en grundsten för idrotten

Lilla, men viktiga idrottsplatsen

De stora anläggningarna i Peking med omnejd var arena för världens främsta idrottare. Utanför mitt fönster ligger den lilla fotbollsplanen, som vintertid blir en hockeyarena. Gångvägen med elljus som leder till längdspåret och i fjärran lyser lamporna i slalombacken. 

Idrottsanläggningarna är en grundsten till det svenska idrottsundret, mängden motionärer i de stora motionsloppen, lagen i ungdomscupen i fotboll eller den spontana turneringen mellan två kvarterslag som kör femkamp i friidrott.

Därför är med sorg i blicken jag i dag ser i vilken riktning det svenska samhället på många platser växer fram. Det byggs nya bostadsområden med skolor, fritidshem, vägar, viadukter och broar, men utrymmet för den lilla fotbollsplanen finns inte med. Kortsiktigheten i att prioritera bort närheten till fritidsaktiviteter till förmån för ett extra hus är ett samhälleligt självmål av gigantiska mått. 

Vakna, samhällsbyggare 

Närheten till att utöva fysisk aktivitet är en grundläggande rättighet för såväl ung-som gammal, där beslutsfattare har en skyldighethet att alltid göra plats för dessa områden vid expansion. Vi kan inte prata utveckling om inte samhällsbyggarna krokar arm med idrotten. Avveckling blir då ett mer passande uttryck.

Stora evenemang engagerar och entusiasmerar i såväl det lilla som stora. Klubbmästerskapet för föreningen, svenska mästerskapet en nationell angelägenhet för såväl bredd som elit. Internationella tävlingar sätter en nation och arrangör på världskartan.

I Sverige är vi väldigt duktiga på att skapa och göra bra tävlingsarrangemang. Extra roligt är det när ett lyckat premiärevent i en mindre anläggning ger eko i hela Europa. Europacupen i alpint klassificeras av deltagarna som årets bästa tävling alla kategorier, både vad gäller sportsliga förutsättningar, inramning och trivsel. 

Starkt engagemang, kunskap och samarbetet var grunden för lyckade tävlingar, men fundamentet till succén var utan tvekan anläggningen. En anläggning som också är en viktig pusselbit i bygdens utveckling och attraktiviteten för inflyttare som söker livskvalitet.

Grattis till det, Almåsa Alpina! En liten backe med stor potential, mitt i Jämtländska landsbygden. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.