Idrottsplatsens unika betydelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsanläggningar i trygg och säker miljö är en förutsättning för att kunna bedriva såväl motions- som elitidrott. Stora som små evenemang synliggör dessa miljöer, där goda medmänniskor utvecklas och världsstjärnor frodas.

Vi har en vintersäsong bakom oss som genomsyrats av flera stora event som skapat debatt och ställt idrottens politiska inblandning och ställningstagande på sin spets. OS i Peking kommer vi att minnas ur flera olika aspekter. Rätt eller fel att arrangera tävlingar av den digniteten i ett land som Kina, får vara osagt här, men idrotten var i medialt fokus under några veckor och det är behövligt.

Betydelsen av nya hjältar

För oss som arbetar med idrott dagligen är stora mästerskap en höjdpunkt och vi ser också vikten av att nya hjältar och idoler för ungdomar runt om i världen får ta plats på stjärnhimlen. Dessa förebilder är viktiga, intresset hos barn och ungdomar väcks, drömmen att bli en ny Nils van der Poel, Sara Hector, eller Jonna Sundling levandegörs. 

Intresset är skapat, skridskoovalen, slalombacken eller längdspåret hägrar och då är det av största vikt att det finns föreningar och anläggningar som kan ta emot denna tillströmning av unga som vill testa, prova på, träna och umgås. Unga personer som har utvecklat ett intresse för fysiks aktivitet i dess olika former. Där vi vet att samhället långsiktigt gör en enorm vinst i hälsa och välmående, vare sig det blir världsstjärnor, eller som majoriteten, motionsidrottare i förlängningen.

Anläggningar en grundsten för idrotten

Lilla, men viktiga idrottsplatsen

De stora anläggningarna i Peking med omnejd var arena för världens främsta idrottare. Utanför mitt fönster ligger den lilla fotbollsplanen, som vintertid blir en hockeyarena. Gångvägen med elljus som leder till längdspåret och i fjärran lyser lamporna i slalombacken. 

Idrottsanläggningarna är en grundsten till det svenska idrottsundret, mängden motionärer i de stora motionsloppen, lagen i ungdomscupen i fotboll eller den spontana turneringen mellan två kvarterslag som kör femkamp i friidrott.

Därför är med sorg i blicken jag i dag ser i vilken riktning det svenska samhället på många platser växer fram. Det byggs nya bostadsområden med skolor, fritidshem, vägar, viadukter och broar, men utrymmet för den lilla fotbollsplanen finns inte med. Kortsiktigheten i att prioritera bort närheten till fritidsaktiviteter till förmån för ett extra hus är ett samhälleligt självmål av gigantiska mått. 

Vakna, samhällsbyggare 

Närheten till att utöva fysisk aktivitet är en grundläggande rättighet för såväl ung-som gammal, där beslutsfattare har en skyldighethet att alltid göra plats för dessa områden vid expansion. Vi kan inte prata utveckling om inte samhällsbyggarna krokar arm med idrotten. Avveckling blir då ett mer passande uttryck.

Stora evenemang engagerar och entusiasmerar i såväl det lilla som stora. Klubbmästerskapet för föreningen, svenska mästerskapet en nationell angelägenhet för såväl bredd som elit. Internationella tävlingar sätter en nation och arrangör på världskartan.

I Sverige är vi väldigt duktiga på att skapa och göra bra tävlingsarrangemang. Extra roligt är det när ett lyckat premiärevent i en mindre anläggning ger eko i hela Europa. Europacupen i alpint klassificeras av deltagarna som årets bästa tävling alla kategorier, både vad gäller sportsliga förutsättningar, inramning och trivsel. 

Starkt engagemang, kunskap och samarbetet var grunden för lyckade tävlingar, men fundamentet till succén var utan tvekan anläggningen. En anläggning som också är en viktig pusselbit i bygdens utveckling och attraktiviteten för inflyttare som söker livskvalitet.

Grattis till det, Almåsa Alpina! En liten backe med stor potential, mitt i Jämtländska landsbygden. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.