Djurgården skrämdes av kostnaderna

Djurgården övervägde länge att bygga en egen arena - men valde till slut att bli hyresgäst på Tele2 arena när klubben lämnade från Stockholms stadion. Det fanns inget alternativ, enligt ordföranden Lars-Erik Sjöberg.
Lars-Erik Sjöberg tycker att flytten till Tele2 Arena har blivit lyckad och försvarar beslutet att inte hitta på en egen lösning. Foto: Robin Haldert, TT Nyheter

 

- När vi tittade på det så kom vi fram till att det i dagsläget inte skulle fungera ekonomiskt för Djurgården fotboll, säger Sjöberg.

Östermalms IP, Storängsbotten, Akalla, Hjulsta och Järvafältet var några av platserna som kom upp till förslag när Djurgården för några år sedan diskuterade en nya arena - ”Djurgårdsarenan” på Östermalms IP eller Storängsbotten till en kostnad på mellan 500 - 600 miljoner kronor. En arena för 20 000 åskådare diskuterades.

Fanns inget alternativ

Som bekant slutade det med att DIF hyr in sig på Tele2 Arena som kostat 2,7 miljarder kronor. Ett än så länge riktigt beslut. Vissa uppgifter hävdar nu att Tele2 kommer att göra över 100 miljoner i förlust per år. Stockholms stads bild är att det ''bara'' kommer att sluta med 300 miljoner kronor minus för första fem åren.

- Vi tittade på det för tre år sedan och kom fram till att det vid det tillfället inte fungerade för Djurgården att bygga eller driva en egen arena. Det är mycket som spelar in. Läget och investeringskostnaderna. Vilka andra arenor finns i närheten? Vilket utbud av evenemang finns det? 15 fotbollsmatcher i allsvenskan plus lite cupmatcher bär inte en arena, det måste in andra intäkter också, säger Lars-Erik Sjöberg och påpekar:

- Frågan är inte aktuell för Djurgården idag. Vi är hyresgäster på Tele2 i ett antal år och vi har en option om att förlänga där ifall vi vill. Vi skulle kunna vara hyresgäster där väldigt länge om vi skulle vilja.

Viktigast att ha driftansvar

Hur ser du på att bygga en egen arena i förhållande till att hyra in sig som ni gör nu?

- Alla föreningar vill nog gärna ha en egen arena om det går. Om vi ska bygga/drifta en själv så får man titta på många olika förutsättningar. Några av dem är till exempel vilka ytterligare intäkter du får från andra kommersiella hyresgäster för lokaler som byggs tillsammans med arenan, kan du dela arenan med annan fotbollsförening, eller kanske med något Djurgårdslag inom en annan idrott?

- Det viktigaste är kanske inte att bygga och äga en arena utan att ha driftansvar och kontroll över arenan. Incitamentet är ju att öka intäkterna från alla håll och kanter, och det är en viktig bit.  Några inom fotbollen och flera inom hockeyn har byggt egna arenor med ekonomisk framgång, det är ju också betydligt vanligare internationellt. På lång sikt så tror jag att det är viktigt att vi inom Djurgården kontrollerar vår egen arena även om det inte är en aktuell fråga för oss idag.

"Globen är djurgårdsland"

Hur recenserar du er flytt till Tele2 arena hittills?

- Vi har haft en fantastisk start på vår nya hemmaarena med nästan 16 000 i publiksnitt på de åtta matcher vi har spelat där och de allra flesta har verkligen känt att det är en Djurgårdensarena vid våra matcher. Tillsammans med djurgårdshockeyn så känns det som Globen-området har blivit djurgårdsland när vi har våra matcher. Den nya arenan har skapat helt nya möjligheter för Djurgården och alla våra supportrar att få en bättre total fotbollsupplevelse och vi hoppas att det ska bära frukt både sportsligt och ekonomiskt framöver.

- Äntligen kan vi också erbjuda alla djurgårdare att få en bra plats att se fotboll på med moderna faciliteter. Arenans kapacitet och utformande gör också att vi kan hålla bra priser på biljetterna till olika supportergrupper.

Mårthen Bergman

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

På fredagen slår Henrik Stenson sitt första slag på kritiserade omsusade LIV-touren.

Vid torsdagens pressträff undkom han inte frågor runt sitt beslut som fick sådana konsekvenser. Han petades som kapten i Ryder Cup och han tappade en av sina största sponsorer och det senaste - att han förlorar förtroendeuppdraget på en stor svensk golfbana.

– Såklart jag är besviken, säger han själv.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.