Fotbollens budskap: "Vi kan och vill ta ansvar"

I nästan ett år har fotbollens representanter tjatat både på regering och folkhälsomyndigheten, och framhållit att klubbarna klarar att pliktskyldigt släppa in så många åskådare som man i förväg fått tillåtelse för. De både kan och vill ta ansvar, de klararatt ta emot publik på ett ordnat sätt. De har också betonat hur många föreningar går på knäna och riskerar ekonomiskt förfall. På fredagen möttes parterna igen – utan att de kom ett steg längre, mer än att det ska bli ett nytt möte... 

I den öppningsplan för återgång till spel inför publik anger Svensk Elitfotboll också att det är självklart att smittläget i Sverige som skapar reglerna. Men de betonar att under vissa premisser är det möjligt att ta emot upp till 15 procent av arenornas kapacitet på sittplats, med ett maxtak på 3000 åskådare på de stora arenorna.

– De 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan är professionella och de kan välkomna publiken åter på ett tryggt och säkert sätt, påpekar Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Många klubbar hotade

Hans chef, generalsekreteraren Mats Enquist, sa efter mötet:

– För oss är det akut sedan länge. Nu förstår jag att FHM har ett knepigt läge med tanke på det tuffa smittoläget i landet. Men vi tycker att vi har säkra och smarta lösningar. Vi hoppas att de förstår hur vi ser på det.

Det var vad han och kollegorna betonade. Igen.

Egentligen är det konstigt att ingen klubb har packat ihop. De har varit utan publikentréer och delvis sponsorintäkter under ett år. De har sparat och gnidit, och inte minst via stödbidrag har de kunnat hålla ihop verksamheten. 

Men nu börjar många klubbar att närma sig den yttersta smärtgränsen. Seriepremiären i många serier om en månad måste bara ske inför åskådare och intäkter.

Fotbollens syfte inför fredagens möte var att ta reda på om publik kan tillåtas redan till starten av säsongen 2021.

I veckan blev det motsägelsefulla besked när idrottsminister Amanda Lind plötsligt meddelade att publiken var välkommen till premiären i april om inte smittoläget förvärrades. 

- Det hon sa kan vi konstatera var övertolkat, konstaterade fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand.

Statsepidemiolog Anders Tegnell var också snabb att avfärda de förhoppningarna.

Därmed var man tillbaka på ruta ett. Så fredagens möte blev mer ett nytt tillfälle för fotbollen att försöka vinna förtroende. Att på nytt visa upp dokumenten med det utformade regelverk för hur rörelsen ska aktsamt och med stor respekt ta ansvar för en flexibel logistik den dagen då om och när ett ett visst antal åskådare tillåts se matcher från läktarna.

"Använd inte generella regler"

- Vår förhoppning är att FHM ska använda sig av det vi kan göra i stället för att man ska använda sig av generella och svepande regler som täcker allt och alla. Då blir det inte rätt för någon till slut. Sedan är frågan om de rent juridiskt kan utforma regler som är lite mer flexibla, betonade Mats Enquist i en kommentar.

Under säsongen 2020 spelades fyra matcher med publik upp till 300 åskådare, Falkenbergs FF – Djurgårdens IF i Allsvenskan samt Västerås SK – Trelleborgs FF, IK Brage – Västerås SK och Umeå FC – GIF Sundsvall i Superettan. I samtliga fall gick det bra att undvika köbildning och att hålla avstånd inne på arenan, och det registrerades inte heller någon ökad smittspridning i lokalsamhället efter matchen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.