Fotbollens budskap: "Vi kan och vill ta ansvar"
I nästan ett år har fotbollens representanter tjatat både på regering och folkhälsomyndigheten, och framhållit att klubbarna klarar att pliktskyldigt släppa in så många åskådare som man i förväg fått tillåtelse för. De både kan och vill ta ansvar, de klararatt ta emot publik på ett ordnat sätt. De har också betonat hur många föreningar går på knäna och riskerar ekonomiskt förfall. På fredagen möttes parterna igen – utan att de kom ett steg längre, mer än att det ska bli ett nytt möte...
I den öppningsplan för återgång till spel inför publik anger Svensk Elitfotboll också att det är självklart att smittläget i Sverige som skapar reglerna. Men de betonar att under vissa premisser är det möjligt att ta emot upp till 15 procent av arenornas kapacitet på sittplats, med ett maxtak på 3000 åskådare på de stora arenorna.
– De 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan är professionella och de kan välkomna publiken åter på ett tryggt och säkert sätt, påpekar Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.
Många klubbar hotade
Hans chef, generalsekreteraren Mats Enquist, sa efter mötet:
– För oss är det akut sedan länge. Nu förstår jag att FHM har ett knepigt läge med tanke på det tuffa smittoläget i landet. Men vi tycker att vi har säkra och smarta lösningar. Vi hoppas att de förstår hur vi ser på det.
Det var vad han och kollegorna betonade. Igen.
Egentligen är det konstigt att ingen klubb har packat ihop. De har varit utan publikentréer och delvis sponsorintäkter under ett år. De har sparat och gnidit, och inte minst via stödbidrag har de kunnat hålla ihop verksamheten.
Men nu börjar många klubbar att närma sig den yttersta smärtgränsen. Seriepremiären i många serier om en månad måste bara ske inför åskådare och intäkter.
Fotbollens syfte inför fredagens möte var att ta reda på om publik kan tillåtas redan till starten av säsongen 2021.
I veckan blev det motsägelsefulla besked när idrottsminister Amanda Lind plötsligt meddelade att publiken var välkommen till premiären i april om inte smittoläget förvärrades.
- Det hon sa kan vi konstatera var övertolkat, konstaterade fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand.
Statsepidemiolog Anders Tegnell var också snabb att avfärda de förhoppningarna.
Därmed var man tillbaka på ruta ett. Så fredagens möte blev mer ett nytt tillfälle för fotbollen att försöka vinna förtroende. Att på nytt visa upp dokumenten med det utformade regelverk för hur rörelsen ska aktsamt och med stor respekt ta ansvar för en flexibel logistik den dagen då om och när ett ett visst antal åskådare tillåts se matcher från läktarna.
"Använd inte generella regler"
- Vår förhoppning är att FHM ska använda sig av det vi kan göra i stället för att man ska använda sig av generella och svepande regler som täcker allt och alla. Då blir det inte rätt för någon till slut. Sedan är frågan om de rent juridiskt kan utforma regler som är lite mer flexibla, betonade Mats Enquist i en kommentar.
Under säsongen 2020 spelades fyra matcher med publik upp till 300 åskådare, Falkenbergs FF – Djurgårdens IF i Allsvenskan samt Västerås SK – Trelleborgs FF, IK Brage – Västerås SK och Umeå FC – GIF Sundsvall i Superettan. I samtliga fall gick det bra att undvika köbildning och att hålla avstånd inne på arenan, och det registrerades inte heller någon ökad smittspridning i lokalsamhället efter matchen.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar