Fotboll och handboll vill bidra även här

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.
Två entusiaster. Thomas Björn får ansvaret för hållbarhetsarbetet i VM i handboll 2023. Caroline Waldheim jobbade sedan tidigare med Svenska Fotbollförbundet men fick ett utökat ansvarsområde från 1 september, där hållbarhetsarbetet nu kommer in som en naturlig del.
- Vi ser att det är ett viktigt område även inom idrotten och fotbollen i synnerhet nu, säger Caroline Waldheim, som har en gedigen bakgrund inom både idrotten och politiken. Hon har bland annat varit politiskt sakkunnig åt idrottsministern och chef för Socialdemokraternas organisationsavdelning. 
Fotboll spelade hon själv i Rockneby IK utanför Kalmar och utan egentlig Göteborgsanknytning blev hon senare ett stort fan av Blåvitt, IFK Göteborg.
- Jag har alltid älskat fotboll och i synnerhet Blåvitt, säger hon.

ekonomisk och klimatrelaterad hållbarhet

Hållbarhetsbegreppet är ganska vitt. Hur tänker ni jobba? 
- Vi har inte definierat begreppet själva, men vi utgår från social, ekonomisk och klimatrelaterad hållbarhet. Vi har givetvis också tittat på FNs globala mål där vi framförallt fokuserar på: god hälsa och välbefinnande, jämställdhet, minskad ojämlikhet och att bekämpa klimatförändringarna. 
Några egna mål för arbetet har förbundet ännu inte satt upp, de kommer, försäkrar Caroline Waldheim. Att skapa en socialt trygg miljö för unga där de trivs och vill vara kvar har alltid varit en av förbundets målsättningar och en viktig del av en hållbar fotboll.
Ute i klubbarna ser hållbarhetsarbetet idag väldigt olika ut. En del elitklubbar gör redan mycket, andra mindre klubbar med mindre resurser kanske ännu inget alls. Hon tänker sig att förbundet ska bidra med att öka kunskapsnivån inom detta område ute i klubbarna genom bland annat utbildningsinsatser.

VM-turnering 2023

Thomas Björn får ansvaret för hållbarhetsarbetet i VM i handboll 2023 herrar, den 11-29 januari 2023. VM arrangeras inom ramen för Handbolls-VM Sverige 2023 AB som är en del av Svenska Handbollförbundet – som står bakom ansökan. Göteborg, Malmö, Kristianstad, Jönköping och Stockholm är värdstäder. Finalen spelas på Tele2 Arena i Stockholm.
Sverige delar VM-värdskapet med Polen under VM för herrar och därefter med Danmark och Norge under damernas VM i december 2023. 
Precis som Caroline Waldheim håller Thomas stenhårt på Blåvitt, IFK Göteborg. Han lämnade sin moderförening Västra Frölunda IF 1978 för fyra år i Blåvitts äldre pojklag, juniorlag och till slut en ung B-trupp under Gunder Bengtssons ledning. 
- Efter tiden på Kamratgården finns Blåvitt förstås i mitt hjärta – trots snart 40 år i Stockholm, säger Thomas Björn.

Samarbete med värdstäderna

Han berättar att utgångspunkten för arbetet är EM 2020 på hemmaplan.
- Under EM 2020 genomförde EM-organisationen bland annat ett vattenprojekt med Tetra Pak. Det europeiska handbollsförbundet blev imponerat och för VM-organisationen är det en självklarhet att ta över stafettpinnen.
- Vi gör det tillsammans med värdstäderna inom fyra områden av hållbarhet: Ekologisk, social, ekonomisk och ledarskap. Detta fogar vi samman i begreppet Fair Play – allt ska gå schysst och rätt till. Vi kommer att certifiera evenemanget och parallellt fokusera på ett par aktiviteter inom respektive område, såsom Hand the Ball och skolturneringen Lilla VM inom social hållbarhet samt minskat matsvinn och ett vattenprojekt inom ekologisk hållbarhet. 

Hållbarhet allt viktigare i idrotten

Thomas Björn har drivit hållbarhetsarbete inom idrotten i egen verksamhet på uppdrag av främst Svenska Golfförbundet sedan 2015.
- Arbetet med hållbarhet sprider sig inom idrotten, både förbundens ordinarie verksamhet och deras nationella samt internationella evenemang. Det är glädjande att handbollen kliver fram och visar vägen i ett så stort internationellt evenemang som VM – och att få vara med på den resan, säger Thomas Björn.
 
Thomas Westlind
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.