Fotboll och handboll vill bidra även här

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.
Två entusiaster. Thomas Björn får ansvaret för hållbarhetsarbetet i VM i handboll 2023. Caroline Waldheim jobbade sedan tidigare med Svenska Fotbollförbundet men fick ett utökat ansvarsområde från 1 september, där hållbarhetsarbetet nu kommer in som en naturlig del.
- Vi ser att det är ett viktigt område även inom idrotten och fotbollen i synnerhet nu, säger Caroline Waldheim, som har en gedigen bakgrund inom både idrotten och politiken. Hon har bland annat varit politiskt sakkunnig åt idrottsministern och chef för Socialdemokraternas organisationsavdelning. 
Fotboll spelade hon själv i Rockneby IK utanför Kalmar och utan egentlig Göteborgsanknytning blev hon senare ett stort fan av Blåvitt, IFK Göteborg.
- Jag har alltid älskat fotboll och i synnerhet Blåvitt, säger hon.

ekonomisk och klimatrelaterad hållbarhet

Hållbarhetsbegreppet är ganska vitt. Hur tänker ni jobba? 
- Vi har inte definierat begreppet själva, men vi utgår från social, ekonomisk och klimatrelaterad hållbarhet. Vi har givetvis också tittat på FNs globala mål där vi framförallt fokuserar på: god hälsa och välbefinnande, jämställdhet, minskad ojämlikhet och att bekämpa klimatförändringarna. 
Några egna mål för arbetet har förbundet ännu inte satt upp, de kommer, försäkrar Caroline Waldheim. Att skapa en socialt trygg miljö för unga där de trivs och vill vara kvar har alltid varit en av förbundets målsättningar och en viktig del av en hållbar fotboll.
Ute i klubbarna ser hållbarhetsarbetet idag väldigt olika ut. En del elitklubbar gör redan mycket, andra mindre klubbar med mindre resurser kanske ännu inget alls. Hon tänker sig att förbundet ska bidra med att öka kunskapsnivån inom detta område ute i klubbarna genom bland annat utbildningsinsatser.

VM-turnering 2023

Thomas Björn får ansvaret för hållbarhetsarbetet i VM i handboll 2023 herrar, den 11-29 januari 2023. VM arrangeras inom ramen för Handbolls-VM Sverige 2023 AB som är en del av Svenska Handbollförbundet – som står bakom ansökan. Göteborg, Malmö, Kristianstad, Jönköping och Stockholm är värdstäder. Finalen spelas på Tele2 Arena i Stockholm.
Sverige delar VM-värdskapet med Polen under VM för herrar och därefter med Danmark och Norge under damernas VM i december 2023. 
Precis som Caroline Waldheim håller Thomas stenhårt på Blåvitt, IFK Göteborg. Han lämnade sin moderförening Västra Frölunda IF 1978 för fyra år i Blåvitts äldre pojklag, juniorlag och till slut en ung B-trupp under Gunder Bengtssons ledning. 
- Efter tiden på Kamratgården finns Blåvitt förstås i mitt hjärta – trots snart 40 år i Stockholm, säger Thomas Björn.

Samarbete med värdstäderna

Han berättar att utgångspunkten för arbetet är EM 2020 på hemmaplan.
- Under EM 2020 genomförde EM-organisationen bland annat ett vattenprojekt med Tetra Pak. Det europeiska handbollsförbundet blev imponerat och för VM-organisationen är det en självklarhet att ta över stafettpinnen.
- Vi gör det tillsammans med värdstäderna inom fyra områden av hållbarhet: Ekologisk, social, ekonomisk och ledarskap. Detta fogar vi samman i begreppet Fair Play – allt ska gå schysst och rätt till. Vi kommer att certifiera evenemanget och parallellt fokusera på ett par aktiviteter inom respektive område, såsom Hand the Ball och skolturneringen Lilla VM inom social hållbarhet samt minskat matsvinn och ett vattenprojekt inom ekologisk hållbarhet. 

Hållbarhet allt viktigare i idrotten

Thomas Björn har drivit hållbarhetsarbete inom idrotten i egen verksamhet på uppdrag av främst Svenska Golfförbundet sedan 2015.
- Arbetet med hållbarhet sprider sig inom idrotten, både förbundens ordinarie verksamhet och deras nationella samt internationella evenemang. Det är glädjande att handbollen kliver fram och visar vägen i ett så stort internationellt evenemang som VM – och att få vara med på den resan, säger Thomas Björn.
 
Thomas Westlind
 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.