Halv miljard i turistomsättning vid handboll-VM
Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.
Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.
Totalt såldes närmare 200 000 dagsbiljetter i de fem värdstäderna Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad och Stockholm. Hög turistandel gav över 500 miljoner kr i turistomsättning och över 260 miljoner kr i skatteintäkter.
– Vi är givetvis oerhört nöjda och stolta över utfallet. Och vi ser fler anledningar till att VM blev en sådan ekonomisk framgång, med så många besökare, säger Krister Bergström, VD för VM-bolaget och fortsätter:
– Efterdyningarna av pandemin skapade ett stort intresse för att se högklassig idrott live. Samtidigt visade föreningslivet, det vill säga handbollsklubbar, ett stort intresse för VM. Och det gjorde även näringslivet. VIP-biljetter med företagsarrangemang såldes snabbt slut och nästan 15 000 personer besökte arenornas restauranger.
Dansk uppskattning
Även strategin med ”hemmalag” i värdstäderna blev en kommersiell fullträff. Givetvis i Göteborg där Sverige spelade samtliga sina sex matcher inför i princip utsålda läktare. Men också Danmark i Malmö blev en succé, med fulla läktare på samtliga danska matcher.
Till på köpet spenderade danska supportrar mycket mer tid – och pengar – i Malmö denna gång än jämfört med EM 2020. Även då spelade Danmark sina gruppmatcher i Malmö.
Totalt gjordes cirka 196 500 publikbesök i samband med VM. Cirka 58 500 kom från den lokala värdstaden, 59 000 var svenska turister och 79 000 var turister från utlandet.
Turisterna spenderade sammanlagt cirka 503 miljoner kr under vistelsen, inklusive biljetter.
I genomsnitt spenderade en övernattande supporter 2 457 kr per dygn, exklusive matchbiljett. Det är en tredubbling jämfört med Handbolls-EM i Sverige 2020. Det preliminära finansiella resultatet av herr-VM 2023, efter skatt, uppgår till cirka 25 miljoner.
Återinvesteras
– Vinsten från VM blir en välkommen intäkt till Svenska Handbollförbundet där pengarna ska återinvesteras i svensk handboll. Framför allt ska de användas i olika utvecklingsprojekt tillsammans med våra distrikt och föreningar. Det mycket goda ekonomiska utfallet ger oss en trygghet i många år framöver, säger Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet.
För svensk handboll återstår ännu ett världsmästerskap i Sverige under 2023. Handbolls-VM för damer arrangeras i december i år och är ett samarrangemang mellan de tre stora handbollsnationerna Sverige, Danmark och Norge. Danmark är huvudnation och arrangerar fyra av de inledande grupperna. Sverige och Norge är värdar för två grupper vardera. I Sverige ska grupperna avgöras i Göteborg och Helsingborg.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden
Plötsligt har han fått en skandal i knäet.
- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå.
"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar