SHL klarade pandemin bättre än grannarna
Carlos Esterling och Mikael Bergsten från Ernst & Young har gjort en studie som visar att SHL-klubbarna lyckades parera pandemins utmaningar bättre än klubbarna i den finska högsta ligan. Mycket tack vare mer lukrativa TV- och sponsoravtal. De har också funnit att SHL-klubbarnas egna kapital uppgår till 454,8 miljoner.

SHL-klubbarnas sammanlagda omsättning landade på 160 miljoner euro, att jämföra med de finska lagens 69 miljoner. Den genomsnittliga omsättningen per klubb låg i Sverige på 11 miljoner, medan de finska klubbarna i Liiga inte ens nådde upp i hälften, 5 miljoner euro.
I Sverige sjönk nettoomsättningen med 30 procent jämfört med säsongen innan, samtidigt som nedgången i Finland skrevs till 38 procent.
Bemästrat utmaningar
Det är alltid svårt att göra raka jämförelser med andra länder och ligor, men på det stora hela får man säga att de svenska klubbarna lyckades hantera pandemins utmaningar mer fördelaktigt.
Därtill ökade det totala egna kapitalet i SHL med 27,4 miljoner kronor, och uppgår nu till 454,8 miljoner kronor. Det innebär att flera av klubbarna står väl rustade inför nästkommande års nya licenskrav
Vi har i två parallella studier har vi analyserat de finska och svenska elitklubbarnas ekonomi. Då framkom att SHL-lagen tappade drygt 2 miljoner euros under föregående säsong, medan de finska klubbarna tillsammans gick miste om inte mindre än 8 miljoner.
2019/2020 stod publikintäkter för 20 procent av SHL-klubbarnas nettoomsättning, men i år har publikintäkterna minskat med 335 miljoner kronor. Publikintäkter är detta år den minsta intäktskällan för klubbarna. Förutom detta har även servering, kiosk och souvenirer minskat med 144,7 miljoner kronor.
Beroende av tv-avtal
Den största delen av klubbarnas nettoomsättning utgörs av intäkter från rättighetsersättningar, som TV- och sponsoravtal. Rättighetsersättningarna står för 47 procent av den totala nettoomsättningen och uppgår till 603,6 miljoner kronor.
Den uteblivna publiken har varit, och är, ett hårt slag för elitidrott i hela Norden, och för första gången på två år minskade SHL-klubbarna sin omsättning. Och även om de försökt parera pandemins följder genom exempelvis sänkningar av personalkostnader, som är den överlägset största kostnadsposten, är de i stort sett beroende av lukrativa sponsor- och TV-avtal.
Och föregående säsong var det just dessa avtal som höll flera klubbar flytande. Det är bara att jämföra med hur det såg ut för lagen i Liiga
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Riksidrottsmötet genomför flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö, bl a via nytt bestraffningsreglemente, ändringar i stadgar, förstärkta insatser för uppföljning och utvärdering vid händelser. Tid och kraft ska också ägnas utbildning.
- Idrottsrörelsen ska vara en plats där alla känner sig välkomna och trygga, säger Marie Hedberg Här ska alla känner sig välkomna och trygga, säger Marie ledamot i Riksidrottsstyrelsen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.