SHL klarade pandemin bättre än grannarna
Carlos Esterling och Mikael Bergsten från Ernst & Young har gjort en studie som visar att SHL-klubbarna lyckades parera pandemins utmaningar bättre än klubbarna i den finska högsta ligan. Mycket tack vare mer lukrativa TV- och sponsoravtal. De har också funnit att SHL-klubbarnas egna kapital uppgår till 454,8 miljoner.

SHL-klubbarnas sammanlagda omsättning landade på 160 miljoner euro, att jämföra med de finska lagens 69 miljoner. Den genomsnittliga omsättningen per klubb låg i Sverige på 11 miljoner, medan de finska klubbarna i Liiga inte ens nådde upp i hälften, 5 miljoner euro.
I Sverige sjönk nettoomsättningen med 30 procent jämfört med säsongen innan, samtidigt som nedgången i Finland skrevs till 38 procent.
Bemästrat utmaningar
Det är alltid svårt att göra raka jämförelser med andra länder och ligor, men på det stora hela får man säga att de svenska klubbarna lyckades hantera pandemins utmaningar mer fördelaktigt.
Därtill ökade det totala egna kapitalet i SHL med 27,4 miljoner kronor, och uppgår nu till 454,8 miljoner kronor. Det innebär att flera av klubbarna står väl rustade inför nästkommande års nya licenskrav
Vi har i två parallella studier har vi analyserat de finska och svenska elitklubbarnas ekonomi. Då framkom att SHL-lagen tappade drygt 2 miljoner euros under föregående säsong, medan de finska klubbarna tillsammans gick miste om inte mindre än 8 miljoner.
2019/2020 stod publikintäkter för 20 procent av SHL-klubbarnas nettoomsättning, men i år har publikintäkterna minskat med 335 miljoner kronor. Publikintäkter är detta år den minsta intäktskällan för klubbarna. Förutom detta har även servering, kiosk och souvenirer minskat med 144,7 miljoner kronor.
Beroende av tv-avtal
Den största delen av klubbarnas nettoomsättning utgörs av intäkter från rättighetsersättningar, som TV- och sponsoravtal. Rättighetsersättningarna står för 47 procent av den totala nettoomsättningen och uppgår till 603,6 miljoner kronor.
Den uteblivna publiken har varit, och är, ett hårt slag för elitidrott i hela Norden, och för första gången på två år minskade SHL-klubbarna sin omsättning. Och även om de försökt parera pandemins följder genom exempelvis sänkningar av personalkostnader, som är den överlägset största kostnadsposten, är de i stort sett beroende av lukrativa sponsor- och TV-avtal.
Och föregående säsong var det just dessa avtal som höll flera klubbar flytande. Det är bara att jämföra med hur det såg ut för lagen i Liiga
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.