MFF värt nästan lika mycket som övriga klubbar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inte undra på… De allsvenska förutsättningarna och skillnaderna blir mycket tydliga inför det faktum att vid årsskiftet 2021/22  hade Malmö FF 62,9 miljoner kronor mindre i eget kapital än det sammanlagda egna kapitalet i alla övriga allsvenska klubbar.

Det visar en studie av Carlos Esterling och Mikael Bergsten från E&Y.  

Så markant är skillnaden i fotbolls-Sverige där MFF nu förfogar över ett eget kapital på 618,2 miljoner kronor.

Eget kapital speglar klubbens finansiella ställning och visar totala tillgångar minus totala skulder. Eget kapital består av tidigare års upparbetade vinster och förluster, externa kapitaltillskott och uppskrivningar av tillgångar (vanligtvis arenor).

Övriga allsvenska klubbar ligger långt efter MFF. 2021 var glappet ner till laget med näst högst eget kapital 460,7 miljoner kronor. Jämfört med 2020 ökade glappet med 316,4 miljoner kronor. 

Norrköping framträdande

2020 hade Malmö FF 69,0 miljoner kronor mindre i eget kapital än alla de andra klubbarna tillsammans. 2021 hade Malmö FF 62,9 miljoner kronor mindre i eget kapital än det sammanlagda egna kapitalet i övriga allsvenska klubbar.

Allsvenskans särklassigt rikaste klubb är MFF och lär så vara ett antal år framåt. På andra plats kommer åter IFK Norrköping med 157,5 miljoner kronor. Djurgårdens IF följer därefter på tredje plats med ett eget kapital på 125,1 miljoner kronor. 

Sedan är det ett glapp på 42,9 miljoner kronor till fjärdeplatsen som innehas av Hammarby IF med ett eget kapital på 82,2 miljoner kronor. Faktum är att topp- tre- placeringarna är oförändrade från föregående år. Östersund FK står för den största minskningen av eget kapital. Deras egna kapital minskade från minus 3,3 miljoner kronor till minus 10,1 miljoner kronor, eftersom de gjorde ett negativt resultat på minus18,4 miljoner kronor. Den största ökningen står Malmö FF för. De går från ett eget kapital på 464,3 miljoner kronor till 618,2 miljoner kronor. Denna ökning förklaras av Malmö FF:s positiva resultat på 153,9 miljoner kronor.

Den klubb som har lägst eget kapital är Östersunds FK med minus 10,1 miljoner kronor.

Omöjligt att utmana?

Malmö FF hade årets högsta resultat bland klubbarna i Allsvenskan med 153,9 miljoner kronor. Klubben gjorde ett betydligt bättre resultat än föregående år då de visade upp ett negativt resultat på 48,5 miljoner kronor. På andra plats kommer IF Elfsborg med ett resultat på 35,9 miljoner kronor. 

Malmö FF är fortfarande den i särklass rikaste klubben i Allsvenskan. Det är svårt att se att någon klubb ska kunna utmana Malmö FF om denna titel under kommande år då de ligger så långt före ekonomiskt sett.

Hur stort eget kapital bör en klubb ha för att betraktas som finansiellt stabil? Svenska Fotbollförbundet kräver att klubbarna har ett positivt eget kapital per 31 december. Om en klubb inte klarar detta måste en handlingsplan vara Licensnämnden till handa senast den 31 mars följande år. Men detta är kanske inte tillräckligt. 

Klubbarna bör eventuellt överväga att ha ett lägsta krav på eget kapital eller soliditet i likhet med SHL (Svenska Hockeyligan). Ett sådant krav skulle göra det möjligt att i ett tidigare skede upptäcka negativa trender hos klubbar som går dåligt ekonomiskt. 

Som jämförelse kan nämnas att SHL från 2022 har ett kapitalkrav på 2 procent av omsättningen. SHL:s kapitalkrav är en gräns som samtliga klubbar i Allsvenskan klarar av. Ett procentuellt krav på eget kapital skulle dock kunna bli svårt att hantera för mindre klubbar som precis har gått upp i Allsvenskan. Ett förslag är därför att i stället sätta en nedre gräns för klubbarnas soliditet.

Detta är soliditet

Soliditet definieras som den andel av den totala balansomslutningen som utgörs av eget kapital, det vill säga hur mycket av bolagets tillgångar som är finansierade via tidigare upparbetade vinster och externt insatt kapital i form av aktier. Resterande del av tillgångarna är därmed finansierade via kortfristiga eller långfristiga skulder. 

I många idrottsklubbar består dock en stor del av balansräkningen även av avsättningar för framtida pensionsutfästelser. Dessa ligger ofta säkrade i en kapitalförsäkring med motsvarande belopp på tillgångssidan. En sund rekommendation för företag generellt brukar vara att ha en soliditet runt 30 procent. 

Trots att en idrottsklubb inte är som ett vanligt företag bör klubbarna anamma vissa förhållningssätt från näringslivet. Genom att sträva efter en hög soliditet minskar klubbarnas risk att på kort tid försättas i ekonomiskt svårhanterliga situationer.

Soliditeten visar ett bolags långsiktiga förmåga att klara av förluster enskilda år, utan att bolagets förmåga att återbetala externa lån och skulder påverkas. 

I aktiebolag är det huvudsakliga syftet med verksamheten vanligtvis att generera avkastning till ägarna. Soliditeten bör därför inte vara allt för hög, då ägarnas avkastningskrav ofta kan vara högre procentuellt sett jämfört med vad exempelvis ett banklån kostar i ränta per år. 

I idrottsklubbar är det lite annorlunda, eftersom de är majoritetsägda av en förening med medlemmar som inte har några avkastningskrav. Det blir dock allt vanligare med externt kapital upp till en röstandel på 49 procent i aktiebolaget. 

Resterande 51 procent måste ägas av föreningen. De externa finansiärerna kan ha någon form av långsiktigt avkastningskrav, även om det antagligen inte är det primära syftet med investeringen.

När det gäller soliditet har fem klubbar en soliditet på över 50 procent, vilket är samma siffra som föregående år. 

Högst soliditet av alla har Varbergs BoIS med 75 procent. Deras balansomslutning på 24,8 miljoner kronor är tredje lägst i Allsvenskan, men en sådan hög soliditet är ändå imponerande. Över 50 procent i soliditet har även Mjällby AIF, 61 procent, BK Häcken, 61 procent, Hammarby IF, 54 procent, och Malmö FF, 53 procent.

Malmö FF har den överlägset högsta balansomslutningen i Allsvenskan med 1 156,7 miljoner kronor. Tvåa kommer IFK Norrköping med 531,6 miljoner kronor, alltså hela 625,0 miljoner kronor lägre än Malmö FF. Mot bakgrund av detta är det väldigt imponerande att Malmö FF lyckas ha en så pass hög soliditet som 53 procent.

2021 hade 9 av 16 klubbar en soliditet på 30 procent eller högre. Degerfors IF hamnade strax under med 27 procent. AIK ökade sin soliditet med 18 procentenheter, från 29 procent 2020 till 47 procent 2021. Förhoppningsvis kan ytterligare några klubbar, till exempel Degerfors IF, uppnå en soliditet på minst 30 procent under kommande år.

Carlos Esterling och Mikael Bergsten

Fakta

Nettoomsättning för klubbarna i SEF (Svensk Elitfotboll) 2021:

1. Malmö FF, 566 644 000 kronor.

2. AIK, 155 983 000 kronor.

3. Hammarby, 155 857 000 kronor.

4. IFK Göteborg, 145 160 000 kronor.

5. Elfsborg, 138 456 000 kronor.

6. Djurgården, 123 254 000 kronor.

7. IFK Norrköping, 99 077 000 kronor.

8. Häcken, 74 199 000 kronor.

9. Kalmar FF, 58 851 000 kronor.

10. Sirius, 54 362 000 kronor.

11. Örebro, 49 177 000 kronor.

12. Mjällby, 45 438 000 kronor.

13. Östersund, 43 789 000 kronor.

14. Degerfors, 41 300 000 kronor.

15. Halmstads BK, 40 339 000 kronor.

16. Varberg, 33 211 000 kronor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.