SHL klarade krisen förhållandevis bra
EY har för femte året analyserat den ekonomiska situationen för Svenska Hockeyligan (SHL). Den senaste säsongen var speciell, men trots uteblivet slutspel omsätter klubbarna mer än tidigare. Analysen av SHL-klubbarnas ekonomiska uthållighet visar att fem klubbar skulle ha ett negativt eget kapital efter bara åtta hemmamatcher utan publik, skriver Carlos Esterling och Mikael Bergsten, Partner på EY.

Pandemin har blivit ett hårt test av klubbarnas finansiella stabilitet. I nuläget har 10 av 14 klubbar mer än 10 miljoner kronor i eget kapital.
Övriga klubbar bör tänka på framtiden redan nu för att kunna behålla sina elitlicenser.
Ändå två nyheter
Rapporten ”Hur mår svensk elithockey?” från revisions- och rådgivningsföretaget EY analyserar SHL-klubbarnas årsredovisningar för att identifiera samband mellan klubbarnas ekonomiska förutsättningar och idrottsliga framgångar.
Årets rapport innehåller två nyheter, dels en analys av klubbarnas ekonomiska uthållighet om matcher måste spelas utan publik på grund av coronapandemin och dels en analys av klubbarnas kassalikviditet.
Kassalikviditeten visar att endast fem klubbar har en tillfredsställande kortsiktig betalningsförmåga. Analysen av klubbarnas ekonomiska uthållighet visar att det bara krävs fem hemmamatcher utan publik för att två SHL-klubbar ska uppvisa ett negativt eget kapital och att fem klubbar skulle ha ett negativt eget kapital efter åtta hemmamatcher utan publik.
- Vi kan konstatera att klubbarna har klarat krisen förhållandevis väl. Men om säsongen 2020/2021 måste spelas utan publik, kommer flera klubbar behöva alternativa intäktsströmmar, fortsatta statliga ersättningar och se över sina kostnader, .
Klubbarna omsätter mera, trots allt
Senaste SHL-säsongen var speciell på grund av coronapandemin och det var inget slutspel, men ändå omsätter klubbarna mer än räkenskapsåret innan.
SHL:s totala nettoomsättning under 2019/2020 var 1 904 miljoner kronor. Den största delen av klubbarnas nettoomsättning utgörs av intäkter från rättighetsersättningar, vilket står för 29 procent av den totala nettoomsättningen.
- Vi ser ett samband mellan ekonomiska förutsättningar och sportslig prestation om man ser till lönekostnad i förhållande till placering i SHL. Klubbarna med höga lönekostnader placerar sig ofta högt upp i serietabellen, men det finns vissa undantag. Luleå Hockey hade den åttonde högsta lönekostnaden och Skellefteå AIK den nionde. Klubbarna slutade ändå på första respektive fjärde plats i grundserien
Vi kan konstatera att klubbarna har klarat krisen förhållandevis väl. Men om säsongen 2020/2021 måste spelas utan publik, kommer flera klubbar behöva alternativa intäktsströmmar, fortsatta statliga ersättningar och se över sina kostnader.
Några klubbar hotas av problem
Några SHL-klubbar kan få svårt att klara licenskraven i framtiden
Det totala egna kapitalet i SHL ökade med 39 miljoner kronor till 427 miljoner kronor. För att mildra effekterna av pandemin slopades licenskravet på eget kapital inför säsongen 2020/2021. Om kravet på 6 miljoner kronor i eget kapital funnits kvar hade Malmö Redhawks hamnat under gränsen för andra året i rad. Svenska Ishockeyförbundet har tidigare beslutat att denna gräns ska höjas successivt under de kommande åren. Det återstår att se om kravet på eget kapital lever vidare i spåren av pandemin.
Pandemin har blivit ett hårt test av klubbarnas finansiella stabilitet. I nuläget har 10 av 14 klubbar mer än 10 miljoner kronor i eget kapital, vilket ändå är positivt, men utan publikintäkter skulle fem klubbar ha ett negativt eget kapital efter åtta hemmamatcher utan publik.
SHL gör ett positivt rörelseresultat för andra året i rad
Positivt rörelseresultat
Klubbarna gör ett positivt rörelseresultat på sammanlagt 5 miljoner kronor, men variationen mellan klubbarna är stor. Årets positiva rörelseresultat kan jämföras med 31 miljoner kronor 2018/2019. SHL:s totala kostnader under 2019/2020 var 1 899 miljoner kronor, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med föregående säsong. Klubbarna gör generellt sett ett sämre resultat än föregående år, till stor del på grund av den pågående pandemin. Det är 6 av 14 klubbar som gör ett negativt rörelseresultat, vilket innebär att nästan hälften av klubbarna har löpande kostnader som överstiger de återkommande intäkterna.
- Vi tror att ökade ersättningsnivåer, kravet på eget kapital och samhällsansvar är bra för svensk ishockey. Efter fyra år med negativa resultat lyckades klubbarna bryta trenden 2018/2019. Men pandemin kan komma att påverka klubbarnas möjligheter att fortsätta leverera positiva resultat. Vi hoppas dock att det ideella engagemanget fortsätter att frodas och att fansen bakom klubbarna sluter upp, så att vi får se en fin utveckling för svensk hockey även i framtiden, säger Carlos Esterling.
Egna kapitalet bland klubbarna
Klubbarnas egna kapital på koncernnivå 2019/2020
Färjestad BK 118,9 mkr
HV71 56,4 mkr
Skellefteå AIK 47,5 mkr
Frölunda HC 44,2 mkr
Växjö Lakers 29,9 mkr
Djurgårdens IF 29,3 mkr
Luleå Hockey 24,3 mkr
Leksand IF 22,7 mkr
Brynäs IF 16,2 mkr
Rögle BK 10,6 mkr
Linköping HC 9,6 mkr
IK Oskarshamn 7,5 mkr
Örebro HK 7,2 mkr
Malmö Redhawks 2,9 mkr
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.
Det arrangemang som svenskarna känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar