Klubbarna i SHL får nära 50 miljoner vardera
Skillnaderna i ersättningsnivåer mellan SHL och Hockeyallsvenskan är mycket stora. Spel i Hockeyallsvenskan ger klubbarna endast drygt 2 miljoner. Det nya tv-avtalet innebär att ersättningen till varje SHL-klubb blir cirka 45–50 miljoner kronor varje säsong. Mikael Bergsten och Carlos Esterling, grundare och ansvariga i Sverige för Sports Business Services på revision- och rådgivningsföretaget EY, resonerar kring konsekvenserna och skillnaderna i ekonomiska förutsättningar.

Under 2017/2018 gav spel i Hockeyallsvenskan endast drygt 2 miljoner kronor per klubb, medan spel i SHL gav 29 miljoner kronor per klubb. Det nya tv-avtalet mellan SHL och C More som gäller från 2018/2019 innebär att ersättningen till varje SHL-klubb blir cirka 45–50 miljoner kronor varje säsong.
Ekonomisk smäll att åka ur SHL
Vi ser att nedflyttning till Hockeyallsvenskan är en stor ekonomisk smäll, eftersom ersättningen till klubben minskar. Klubbens sponsor- och publikintäkter kommer sannolikt också minska. Om en klubb riskerar att behöva kvala sig kvar i ligan kanske klubben chansar genom att värva in ytterligare kvalitet i spelartruppen till högre kostnader än budgeterat. Detta risktagande kan medföra att klubbar agerar kortsiktigt, utan att ta hänsyn till de långsiktiga ekonomiska effekterna.
Alla klubbar får dock inte lika hög ersättning. SHL-klubbarna har gemensamt beslutat om att införa ett så kallat omställningsbidrag eller en fallskärm från och med 2014/2015 för att fallet ned en division ska bli något mjukare. Det innebär att en klubb som avancerar till SHL avstår 25 procent, eller max 6 miljoner kronor, av sin ersättning för kommande säsong.
Summan går i stället till den klubb som flyttas ner från SHL. Den klubben kan då i större utsträckning behålla befintlig organisation och spelartrupp under det första året efter degradering.
Ett exempel på detta är Mora IK som 2017/2018 fick 6 miljoner kronor mindre i rättighetsersättning än genomsnittet i SHL. Pengarna tilldelades i stället Leksands IF som flyttades ned från SHL till Hockeyallsvenskan.
23 miljoner mindre i intäkter vid nedflyttning
Omställningsbidraget mildrar nedflyttningar något, men det är ändå förödande för klubbar att åka ur SHL och gå miste om nästan 23 miljoner kronor i intäkter. De måste många gånger kompensera intäktsbortfallet genom att minska sina personalkostnader och göra sig av med spelare och ledare alternativt sänka deras löner.
EY har i senaste rapporten ”Hur mår svensk elithockey?” illustrerat skillnaden i nettoomsättning genom att vi hämtat data för de klubbar som avancerat till eller degraderats från SHL under de fem senaste säsongerna. I snitt har omsättningen mer än fördubblats och i absoluta tal ökat med 25 miljoner kronor under klubbens första säsong i SHL. Motsvarande minskning är 24 miljoner kronor första året efter att klubben ramlat ur högsta serien.
Skillnaderna mellan SHL och Hockeyallsvenskan får konsekvenser
Vi ser att klubbarna ökar eller tappar olika mycket i nettoomsättning beror till stor del på exempelvis hur mycket publiksnittet påverkas, hur sponsoravtal är skrivna och antalet hemmamatcher. Ersättningen från SHL är dock den enskilt största orsaken till att klubbarnas omsättning är högre i SHL än i Hockeyallsvenskan.
Att serietillhörighet i allra högsta grad avgör vilken kvalitet och omfattning klubbarna kan ha på spelartrupp och verksamhet i övrigt är därmed väldigt tydligt. De ekonomiska
förutsättningarna i Hockeyallsvenskan är inte lika bra som i SHL. Fortsätter utvecklingen med avtal i mångmiljonklass till SHL finns risken att Sveriges hösta hockeyliga indirekt blir en stängd liga.
Mest lästa just nu
Nästan 130 miljoner kronor kommer nu i coronastöd till knappt 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund
Det är gott nog och skänker tröst för januari och februari, men fortfarande saknas besked från regeringen om mars
Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas".
På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.
Trots att Sveriges kvinnliga idrottare gång på gång visar framgångsrika resultat så är forskningen på området kvinnors träning starkt eftersatt i förhållande till hur mycket forskning som bedrivs på mäns idrottande. Och just i dag,på Kvinnodagen, vill SOK förstärka resurserna.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.
För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder. Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.
Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord av mediemätningstjänsten MMS.
En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.
IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.
Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.
Skriv kommentar