Idrotten måste ha tid att tänka
Det fanns ett ursprungligt förslag om att sänka andelen till 34 procent och ge plats för riskkapital och större möjlligheter till bolagisering. Men inte ens bland de största förespråkarna, som exempelvis fotbollen, var alla elitklubbar anhängare till förslaget, klubbar som saknar pengar men uppenbarligen inte investerare.
- Notera att fotbollen aldrig har i någon beslutande församling föreslagit 34-procentsalternativet. Hockeyn nappade på det förslag som kom från RF:s egen beredningsgrupp, Juridiska Kommittén, men vi röstade aldrig med hockeyn, påpekar fotbollsförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell.
"Vi synade korten"
- Skälet är enkelt. Dels hade ett sådant beslut låst oss från alla andra framtidsmöjligheter och dels hade vi inte något sådant förslag förankrat inom fotbollen. Vi har hela tiden talat om var besluten ska fattas, inget annat.
Fotbollen har haft en bolagiseringsgrupp som i ett remissyttrande var positiv Juridiska Kommitténs förslag och det blev till fotbollens ställningstagande.
- Det var kanske en miss som jag i så fall får ta på mig - tillsammans med Bosse Johansson från SEF och Susanne Erlandsson från EFD, men när vi aldrig fick syna korten och fick veta att RS inte skulle följa kommitténs förslag ... så återgick vi snabbt till den linje som vi hade hållit, förklarar Lagrell.
- Om vi hade fått ett 34-procentsförslag, och funnit detta bra, skulle vi ha varit nödsakade att ta någon form av underhandskontakt med våra uppdragsgivare. Det hade inte varit några problem och vi skulle ha fått ett beslut. Men det behövde vi aldrig göra.
Ett symbolvärde
Att förslaget därmed var dömt till undergång stod klart på förhand och när Lars-Åke Lagrell och Lars Liljegren, ordförande i Fotbollförbundet respektive Fäktförbundet, dagarna innan kom överens om ett förslag om en utredning till nästa RIM, om två år, så sjönk ärendet till fryspunkten.
Följaktligen försvann motionen redan i omröstningen och det behövdes ingen votering.
- Frågan har ett stort symbolvärde för idrottsrörelsen. Under diskussionen pekade många på idrottens ställning i förhållande till renodlad kommersiell verksamhet, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.
Medlemskontrollerade!
- En sänkning av 51-procentsgränsen uppfattades som ett principiellt avsteg från vår utgångspunkt - medlemskontrollerade ideella föreningar.
Dagens regel, som står inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar, innebär att en förenings medlemmar måste inneha 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag och därmed rösträttsmajoritet. Ingen enskild ägare, vare sig en privatperson eller ett företag, får köpa upp idrottsaktiebolaget helt och hållet.
Nu gäller Lagrells och Liljegrens linje:
”att RF-stämman uppdrar till Riksidrottsstyrelsen att tillsätta en kompetent utredningsgrupp som inför RF-stämman 2013 ska framlägga en ny svensk idrottsmodell som har möjlighet att konkurrera på både landslags- och klubbsidan och i både små och stora idrotter. Arbetet bör ske i bred dialog med politiska företrädare bl.a. för att säkerställa, att statens, landstingens och kommunernas stöd inte kommer de nya bolagen, utan föreningsmajoritet, till del”.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
HG (inte verifierad)
ons, 2011-06-01 16:55
1. Skilj på ideell föreningsverksamhet och underhållningsindustri
Det stora misstaget som begås är att RF och dess specialförbund med en dåres envishet försöker hålla ihop alla idrottsformer under samma tak. Till vilken nytta sker det och vill verkligen föreningarna ha det så? Det första som behöver göras är att skilja ut de föreningar, som tillhör underhållningsindustrin. Med det avses föreningar, som har yrkesmässigt anställda spelare, tränare m.m. De kan besluta hur de vill om aktier, procentsatser och annat. Ingen skulle bry sig? RF bör sedan bestå av organisationer med huvudinriktningen "en sund själ i en sund kropp". RF behöver också omstruktureras på andra sätt för att fler ska få vara med och för att fungera på ett effektivt sätt. RF kommer inte längre ha kontroll över allt och det är bra.