En uppmaning till politiker och RF
Den svenska idrotten har under lång tid byggt sin framgång på ideellt ledarskap och en stark breddidrott. För att vara ett litet land vinner Sverige ofta medaljer i internationella tävlingar och våra 20 000 idrottsföreningar skapar en folkhälsa i världsklass.
Samtidigt visar forskning att svensk idrott under lång tid blivit allt mer beroende av kommersiella intäkter. För en lokal förening kan det handla om att arrangera ett löpartävling eller en skidtävling och toppklubbar inom hockey och fotboll kan inte verka utan intäkter och tjänster från TV, biljetter och sponsorer.

Vår forskning vid Handelshögskolan i Stockholm visar att svensk idrotts framtid varken stavas Åshöjdens BK eller Manchester United. I Sverige är istället dagens moderna idrottsföreningar, förbund eller ligor hybrider där nyckeln ligger i att kombinera den ideella logikens engagemang och hjärta med den kommersiella logikens innovationskraft och snabbhet.
Mot den bakgrunden blir vi oroliga när Riksidrottsförbundet så tydligt aviserat att regeringens stödpaket primärt ska gå till den ideella idrotten. I en intervju med Sveriges Television den 24 mars säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att “alla inte kommer att kunna kompenseras fullt ut. Man får göra det med utgångspunkten att så långt det är möjligt skydda den ideella idrottsrörelsen.”
Att skydda den ideella idrotten är viktigt. De eldsjälar som finns runt om i landet gör ett otroligt arbete. Det Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet dock missar är att ett för ensidigt fokus på den ideella idrotten riskerar att sätta ekosystemets motorer i konkurs. Runt om i Sverige finns det otaliga exempel på arrangemang och föreningar som är grundläggande för den regionala och lokala idrotten. Utan Vasaloppet i Mora skulle finansieringen av många idrottsföreningar i Dalarna utarmas. Detsamma gäller starka föreningar runt om i landet. Utan IFK Kristianstad skulle handbollen i östra Skåne riskera att tyna bort och utan Luleå Hockey skulle innovationsklimatet inom såväl dam och herrhockey minska radikalt.
Vårt budskap är därför enkelt - låt inte svensk idrott bli en polariserad arena där man väljer ideell idrott eller kommersiell samarrangerad idrott. Båda behövs. Styrkan ligger i hybriden. Om regeringens krispaket på 500 miljoner kronor fördelas enligt gammal beprövad bidragsprincip till den ideella idrotten ser vi tre stora risker:
1. Likviditetskrisen
Framförallt inom fotbollen är nu likviditet ett akut problem. Fotbollsklubbar som funnits i mer än 100 år riskerar nu att gå i konkurs inom de närmsta veckorna. Precis som i näringslivet kan man inte rädda alla klubbar (och ska kanske inte göra det), men det vore oerhört allvarligt om en nationalklenod som Allsvenskan i fotboll inte överlever. Likviditetskrisen berör också många andra kritiska områden. Inom svensk idrott är de flesta idrotter beroende av överskott från arrangemang så som Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon eller O-Ringen i orientering. Att inte säkra likviditeten för dessa motorer riskerar att påverka svensk idrott väldigt negativt.
2. Förtroendekrisen
Svensk idrott har under lång tid deklarera vikten av enighet. “En för alla, alla för en” har varit en svensk paradgren. Under de senaste åren ser vi också en positiv trend där många idrotter och arrangemang har utvecklat sina organisationer. Att ta samhällsansvar och att bli en attraktiv mötes- och arbetsplats är nödvändigt för såväl den lilla som den stora föreningen. Det vi nu ser i form av ökad polarisering och spänningar är därför oroande. Om det rent ideella vinner en utklassningsseger över idrottens mer kommersiella motorer finns en risk att lagspelet går förlorat. En sådan förtroendekris och splittring skulle inte bara påverka idrottens interna ekosystem utan även riskera relationen till externa aktörer som stat, kommun eller kommersiella partners.
3. Utvecklingskrisen
Om idrottens motorer går i konkurs ser vi även en djup och långsiktig utvecklingskris. Detta kommer att påverka elitidrott, breddidrott och barn- och ungdomsidrott. Sveriges chanser att vinna medaljer i internationella mästerskap kommer att drastiskt minska och detta kommer i sin tur att påverka intresset för att se och börja med idrott och därmed minska folkhälsan.
Vi riskerar att elitidrotten inte kan skapa de förebilder som medborgarna känner stolthet och samhörighet med, och som barn och unga har som sina idoler.
Vi ser idag också att stora länder så som USA och Kina satsar enorma kommersiella belopp för att vinna guldmedaljer. Nya anläggningar byggs, de bästa tränarna rekryteras och den senaste forskningen används för att skapa innovativa träningssystem. För ett litet land som Sverige krävs en annan väg.
- Vi behöver kombinera det bästa från det ideella och det kommersiella.
- Vi behöver hybrider i världsklass där många aktörer samverkar.
Framgången med SM-veckan de senaste åren är ett väldigt bra exempel. Här samlas såväl mindre som större idrotter och detta hade inte gått att ordna utan en hybridsamverkan mellan lokala och regionala motorer i samspel med Riksidrottsförbundet, kommuner, kommersiella partners och Sveriges Television.
Det nya normalläget – både och, inte antingen eller
I tider av kris är det lätt att bli känslosam och drabbas av tunnelseende. Det är lätt att gå tillbaka till gamla sanningar istället för att ta beslut baserat på senaste forskning.
När Coronakrisen är över är det många länder som redan pratar om ett nytt normalläge.
Affärsmodeller, träningsmetoder och finansieringssystem kommer att omprövas i grunden. För många kan detta bli en smärtsam process. Man blir dinosaurien som hade sin storhetstid i dåtiden på samma sätt som videobutiken på hörnet nu blivit ersatt av SVT Play, Netflix eller HBO.
Framtiden ligger varken i Åshöjdens BK eller Manchester United. Framtiden ligger i hybriden mellan dem.
Den kommer att behöva en noga avvägd balans utifrån varje idrotts specifika förutsättningar. Låt oss därför kombinera det bästa av idrottssveriges praktik med akademins faktabaserade systematik.
Därför är vår uppmaning till såväl politiken som Riksidrottsförbundet att ta hela idrottssveriges intressen i beaktande kring krisstödets fördelning. Idrottens motorer påverkar inte bara sig själva. De lyfter och utvecklar sina omgivningar på lokal, regional och nationell nivå. Förstör inte visionen ”Svensk idrott – världens bästa” genom att låta motorerna hacka.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.