Så kan din klubb utvecklas digitalt
De digitala sponsorrättigheterna har stor potential att utvecklas mycket mera i Sverige. Här finns det så mycket att vinna. Några nyckelfrågor måste klubbar, förbund och inte minst sponsorer angripa. Det krävs inte bara kunskap utan också mod och ett sådant grundarbete ger en upptäckt av värdet och den slutliga behållningen.
Idrotten behöver göra hemläxan för att intäkter.
Men varför har inte rättigheter omfamnat den digitala arenan fullt ut tidigare?
För nästan tio år sedan pratade Lesa Ukman, sponsorguru från IEG i Chicago, om att branschen var inne i ett paradigmskifte eftersom de sociala medierna – där vi följer och engagerar oss i våra intressen – passar perfekt för aktiva rättigheter och sponsorer.
Famlar runt det digitala
I branschundersökningar angående rättigheter kommer ofta digital rättighetsutveckling upp som det viktigaste utvecklingsområdet. Insikten om att detta är framtiden finns där, men vi upplever att många famlar kring hur man ska utveckla sina rättigheter och aktivera sina sponsorer digitalt för att lyckas.
Jag tror detta beror på tre saker:
1. Kunskapen från både sponsorer och rättigheter kring hur vi ska använda digitala tillgångar är låg. Fortfarande diskuteras det hur man kan trycka in loggor i Facebook-flödet.
2. Prissättningen är svår. Vi vet vad vi tar betalt för en skylt eftersom vi sålt skyltar i decennier, men hur ska vi prissätta detta område?
3. Vad är effekten? Enligt Rättighetsbyråns och Upplevelseinstitutets undersökningar har endast en av fem sponsorer bra verktyg för att följa upp sin sponsring. Detta får även effekter för de digitala rättigheterna. Vet vi inte hur vi ska följa effekterna av ett samarbete är det svårt att bevisa att det skapar ett värde.
idealiskt komplement
Jag tror inte att en digitalisering av sponsoraktiveringar ska ta över från fysiska aktiveringar eller kundmöten, men det finns stor potential i att komplettera vårt befintliga erbjudande och arbetssätt med det digitala möjligheterna.
Så hur ska det gå till? Min bild är att vi kommer långt om vi låter arbetet genomsyras av dessa tre nycklar:
1. Strategi. Att sätta en strategi för hur vi ska utveckla digitala sponsorerbjudande behöver inte ta lång tid eller vara svårt, men det behöver göras. Innan sommaren delade Real Madrid med sig på ett generöst sätt under ett webbinarium hur deras strategi för digitala medier såg ut nu i Corona-tider. Den vilade på dessa tre pelare som alla aktiviteter sedan skulle utgå ifrån: engagera oss med våra fans, aktivera våra partners och socialt ansvarstagande.
2. Utbildning. Eftersom området är så föränderligt krävs konstant kompetensutveckling. Min bild är att många idrottsorganisationer tyvärr inte prioriterar den frågan fullt ut när det gäller just marknadsfrågor.
3. Benchmark. Vad gör de ledande klubbarna och evenemangen i Sverige och internationellt? Här kan vi lära oss massor. Real Madrid pratade om att Corona-krisen fått dem att ännu tydligare reflektera över vilken roll klubben hade i samhället och vad den betydde för människor (och hur det sen användes i deras digitala kommunikation med målgruppen).
Nu är det pefekta tillfället
Det perspektivet är så viktigt och minst lika relevant för en mindre klubb i Sverige. På den lokala marknaden betyder ett lag oerhört mycket och det blir så tydligt i dessa tider. Att förstå att en klubb är så mycket mer än matcher och resultat tror jag är första steget på en (kommersiell) framgångsresa.
Ekonomiprofessorn Kjell A. Nordström talade i sitt sommarprat om att den kris vi är inne i är en tidsmaskin till 2030. I allt det tragiska som denna kris för med sig är det viktigt att ta denna tidsmaskin och omfamna möjligheterna innan någon annan har sprungit om. Sponsorer, medarbetare och supporters är troligen mer mottagliga nu än någonsin tidigare. Välkommen till 2030!
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar