Alla behöver en genomarbetad plan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken unik möjlighet vi har. Alla vi som direkt och indirekt arbetar med evenemang och ständigt funderar, sliter och analyserar hur vi kan skapa en starkare produkt och få fler folk till läktarna. Nu har många fått den tiden, att tänka och skapa en plan för hur vi ska göra detta bättre än vad vi någonsin gjort tidigare. För när vi kliver in i den nya framtiden efter corona behöver vi en plan och säkerligen nya, kreativa idéer. 

Vilken unik möjlighet vi har. Alla vi som direkt och indirekt arbetar med evenemang och ständigt funderar, sliter och analyserar hur vi kan skapa en starkare produkt och få fler folk till läktarna. Nu har många fått den tiden, att tänka och skapa en plan för hur vi ska göra detta bättre än vad vi någonsin gjort tidigare. För när vi kliver in i den nya framtiden efter corona behöver vi en plan och säkerligen nya, kreativa idéer. 

Efter att ha arbetat med ett 40-tal av Sveriges elitklubbar i olika sammanhang upplever jag att det som oftast saknas är en plan. En nedskriven plan för hur vi får mer publik och nöjdare publik. Ett visionärt mål om hur mycket publik vi vill ha, det finns ofta. Men planen som bygger på insikter från forskning eller undersökningar och håller en struktur som det går att följa, det är betydligt mer sällsynt.

Idrottsorganisationer är ofta spretiga organisationer med medarbetare, styrelser, kommittéer, spelare, ledare och funktionärer. I denna typ av organisationer är det helt centralt att alla har samma bild av målet, men också hur vägen dit ser ut. Vad är våra viktigaste fokusområden? Vad gör vi för åtgärder för att driva publik till våra matcher? Vad gör vi för att publiken ska bli mer nöjda? Vad gör vi för att tjäna mer pengar på vår publik? Utmanande frågor, men de behöver inte vara så svåra att svara på. 

En modell för beteendet

För att stimulera kreativiteten och skicka energin i rätt riktning behövs ofta någon form av struktur tillsammans med insikter (om sin målgrupp). Strukturen kan hämtas utifrån områden för drivkrafter och barriärer som vår publik har för att komma eller inte komma till våra evenemang. Insikter är en samling av datapunkter som vi lyckas tolka och förstå.

Jag tänkte presentera en enkel modell som vi tillsammans med Upplevelseinstitutet har arbetat fram, som bygger just på insikter från hundratals undersökningar med svenska evenemangsarrangörer. 

Det visar sig finnas tre områden för drivkrafter/barriärer (om vi lyssnar på målgruppen):

Sociala - vem går jag med? Har jag någon att gå med? Är laget/evenemanget en del av min identitet?

Sporten – hur väl känner jag till spelarna? Vilken inställning visar spelarna? Hur tackar de publiken? Hur ofta vinner laget?

Upplevelsen – hur är stämningen på läktarna? Är funktionärerna trevliga? Är parkeringen ok? Finns det tillräckligt med toaletter? Är maten god?

Alla behöver en plan

Almtuna IS är ett exempel på en klubb som strukturerat arbetat med dessa frågor. För några år sedan tog de fram konkreta åtgärdspunkter kopplat till respektive område ovan. Vad hände? Publiken ökade med 10 procent till säsongen efter, trots att det sportsliga resultatet inte blev bättre. Brynäs IF är ett annat exempel. Publiken ökade med 17 procent till säsongen 2019/2020, trots att det sportsliga resultatet inte förbättrades.

Som Björn Ulvaeus brukar säga. Det räcker inte att ta en flaska vin och tro att det ska komma till en. Man måste göra en plan och följa den. Nu är det dags att utarbeta den där planen.

Björn Stenvad

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Diverse saker bland Sven-Göran ”Svennis” Erikssons tillhörigheter har auktionerats ut. 177 objekt såldes för ungefär 1,3 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet från dagarnas auktioner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.