Kommunikation är skillnaden i motvinden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Många av oss hade trott och hoppats att vi efter sommaren skulle kunna bygga verksamhet igen och reparera de skador som Covid-19 orsakat. 

Tyvärr ökade smittspridningen åter och beslutsfattarna är fortsatt osäkra och villrådiga. Hanteringen de senaste månaderna framstår som mycket inkonsekvent när köpcentrum och nattklubbar varit fulla med folk, samtidigt som inte idrotten, van att hantera folkmängder och logistik runt arrangemang, inte fått sin ärliga chans.

Sponsring är som ett pussel där klubben sponsorn och inte minst supporter ska känna sig som vinnare.

Det är anmärkningsvärt, men få saker är så icke-belönande som att tycka synd om sig själv. Tiden som skapats i utrymmet av uteblivna arrangemang har av många föreningar utnyttjats väl genom att flytta fram positionerna på vissa områden medan andra klubbar pratar mest om stöd. En klassisk devis är att vinnarna skapar sina försprång i lågkonjunktur. 

Aktiva klubbar vinner

När vi väl är ute ur tunneln har spelplanen ändrats och spelpjäser flyttats. Framtiden kommer att skifta beroende på hur man har agerat i tunneln. Det blir inte synbart omgående, men över tid blir det tydligt vilka som erövrat mark och vilka som tappat.

Många rättighetsinnehavare inser att de måste agera när sponsorerna inte får sedvanlig valuta tillbaka på investeringarna. En annorlunda marknad skapas, en marknad som också medför möjligheter. I ett av mina företag har vi träffat 80-90 idrottsklubbar efter sommaren, då flera har kontaktat oss på jakt efter att skapa nya värden för sina partners. 

Två mycket vägvinnande områden just nu är proaktiv kommunikation och ökade möjlighet till direkt affärsnytta. Fotbollsklubbarnas säljansvariga står inför den svåraste utmaningen någonsin när de ska sälja produkter till företagen inför den kommande säsongen. 

Berätta om samhällsinsatser

De klubbar som kommer klar utmaningen bäst och blir starkast är de som lyckas göra sina partners medvetna om att klubben är så mycket mer än ett elitlag för seniorer. Sponsorerna följer media och påverkas, när en klubb som ber om och tar emot bidrag och sedan använder pengarna till värvningar av nya spelare när degradering hotar. Det sänder helt fel signaler eftersom verkligheten är den att mindre intäkter istället går ut över klubbens resurser till ungdomsarbetet och det som allt mer förknippas med sponsorintäkter, nämligen samhällsinsatser. Om inte klubbarna inte förstår vikten av det går de miste ett mycket viktiga värden. För vad får vi för samhälle om vi inte säkerställer ungdomsidrotten där också bl a många nysvenskar slussas in?

Jag var nyligen på SEF:s och Malmö FF:s CSR-seminarium ”Tillsammans Skapar Vi Vinnande Lag” som till stor del bygger på SEF-rapporten ”Fotbollsplanen Mitt i Byn”. Den mycket skarpe nationalekonomen, Ingvar Nilsson, som ledde konferensen, informerade, och gav mängder av ekonomiska exempel, om hur svenska idrottsklubbar, gör en enorm nytta i samhället. Och det finns förutsättningar för att göra så mycket mer, men då måste näringslivet också skjuta till större medel. För att nå dit krävs att klubbarna blir bättre på att kontinuerligt kommunicera det betydelsefulla arbetet. 

Enligt Sponsrings- och analysföretaget Pack Trains senaste rapport ”Sponsring i Sverige” är det viktigaste valet av rättighet/klubb att sponsra och investera i Allmänhetens associationer till rättigheten. Alltså det är viktigare för sponsorn vad allmänheten anser om rättigheten än vad de redan frälsta tycker. Sponsorerna vill koppla ihop sina egna varumärken med klubbar som uppfattas göra insatser i samhället. Kort sagt, partners är idag mer villiga att belöna hållbara och långsiktiga insatser i samhället än att värva en ny forward. 

Förena sponsorer och fans

 Vaför tar inte fler klubbar tillfället, i digitaliseringens ålder, att föra samman dessa målgrupper. 

Kan inte en klubb hjälpa sina supportrar att spara pengar i privatekonomi genom att vara lojal mot sponsorerna –  Att fans kan tjäna ihop till säsongskortet genom att få rabatter och förmåner via klubben.

Svåra tider tvingar fram nya idéer och mod att implementera dessa, det är det fina med det jobbiga. Sponsorerna och supportrarna finns där, men ta dom inte för givet, sluta aldrig ge tillbaka och var medvetna om att dom värderar annat än bara mål och vunna matcher. Det är nu ett bra läge att utveckla spelsystemet även på sportkontoret. 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillsammans med maken Patrik valde Carolina Klyft att bli en partner i satsningen på en träningscamp och konferensgård i Järvsö.

Det står henne och övriga delägare dyrt. M Camp Järvsö Holding AB är försatt i konkurs – med 33 miljoner i skulder.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

19:e upplagan av Tour de Ski var inte bara en sportslig, utan också en ekonomisk fullträff, för Norges Therese Johaug, 36 år. 

Hon fick med sig hem över 1,2 miljoner i prispengar, totalseger i cupen, samt delseger i ytterligare  en cup,  klättring (jämför bergspriset i Tour de France), samt  ersättning från fyra enskilda etapper. 

En annan pålitlig idrottsstjärna är Ludvig Åberg som också redovisar plussiffror.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.