Krönikor

Två beslut startade diskussionerna

Krönika: Under den senaste tiden har diskussioner pågått inom idrotten, och debatter i media, om det har uppstått en splittring inom svensk idrottsrörelse. Den utlösande faktorn till diskussionen var Riksidrottsmötet 2021, där två beslut präglade mötet. Det första var motionen om att minska andelen av statsbidragen som gick till central verksamhet inom RF till förmån för ökade bidrag till specialidrottsförbunden. Det andra var beslutet att sätta ett tak på bidragen till ett enskilt specialidrottsförbund (läs fotbollförbundet) på 10 procent, skriver Håkan Leeman.

” Vi är starkare än på många år”

Krönika: På många sätt blev 2021  ett riktigt uruselt år. Vi fick börja året med kraftiga restriktioner, och när dessa äntligen minskade och i stort sett togs bort kom nästa pandemivåg och restriktionerna var tillbaka. Visst har idrottsrörelsen i allmänhet, våra motorsporter inkluderat, drabbats av pandemins effekter. 

Men vi har faktiskt klarat oss bra mycket bättre än de flesta andra idrotter, och kan se fram emot ett 2022 med gott mod, framhåller Håkan Leeman, ordförande, Svenska Motorsportförbundet

Morgon 4: Så kan elitidrotten bli bättre

Krönika: Många av oss har just följt OS, och kunnat konstatera att de svenska framgångarna varit relativt få. Visst fick vi med oss ett antal medaljer, men är verkligen 9 medaljer av de dryga 1000 som delades ut ett bra resultat? Är vi nöjda med plats 23 i medaljligan? Ska vi ställa det på sin spets så kan man undra om Sverige har den elit som vi förtjänar relaterat till den stora mängd som ägnar sig åt idrott och som är intresserade av idrott.

Varför har elitidrotten stagnerat?, frågar Håkan Leeman

Gäller att Inte vara för mycket ”svensk”

Krönika: Vid Internationella Motorcykelförbundet (FIM) kongress var första punkt på agendan dag två val till styrelsen. Sex personer var nominerade till tre platser. Tystnaden i TV-studion i Genève under den digitala röstningen var tryckande innan resultatet av omröstningen visades på skärmen. Tre personer hade fått mer än 60 procent av rösterna, och ingen andra omgång var nödvändig. Jag var i detta ögonblick invald i styrelsen för ett stort internationellt förbund! skriver Håkan Leeman.

Därför protesterar förbunden mot RF

Krönika: Svemo, ishockeyförbundet och ytterligare nio förbund har i en motion till Riksidrottsmötet i maj 2021 krävt en kraftig ökning av stödet till specialidrottsförbunden på bekostnad av bidragen till RF och dess egen organisation. I en uppmärksammad krönika på hockeyförbundets hemsida vill förbundets ordförande, Anders Larsson, att RF åter sätter idrotten i fokus. I en intervju med Dagens Nyheter för någon vecka sedan har jag själv sagt i stort sett samma sak.

Björn Eriksson (ordförande i RF) bemöter kritiken med motfrågan om vad idrott egentligen är.  

Råttet är mågat, slagord i enad motion

Krönika: Under ett antal år har utvecklingen inom svensk idrottsrörelse gått mot ökad administration och ökad centralisering. Många är vi som de senaste åren ansett att vi måste tillbaka till ett fokus på att bedriva idrott, inte lösa samhällsproblem. Genom att göra det vi är bra på, idrott, bidrar vi ändå till folkhälsa, välbefinnande, integration och andra samhällsutmaningar, skriver  Håkan Leeman

Idrotten skadas inte bara ekonomiskt

Krönika: I dagsläget sitter folk på RF och granskar de ansökningar om kompensation som föreningar, evenemang och serieverksamhet ansökt om. Behandling och beslut ligger i linje med den process som fördelade det tidigare kompensationsstödet för kvartal 2. 

Den tyngsta principen i fördelningen är att kompensation ska utbetalas för direkt ekonomisk skada orsakad av Corona-pandemin. Gott så, och de flesta inklusive mig själv var väldigt nöjda med hur processen sköttes vid den förra fördelningen, skriver Håkan Leeman

Om idrotten bröt sig loss från statligt ägande

Krönika: Efter mer än ett halvår i Corona-pandemins skugga, kan det vara på sin plats att göra en avstämning av krisen kopplat till idrotten. Tyvärr blir det inte en positiv bild som jag tvingas måla upp. Främst kopplat till politikernas brist på förståelse och kunskap om idrotten som bransch och som folkrörelse. 

Är det något som Corona med stor tydlighet visat, är att vi vare sig uppskattas för våra insatser, vår vilja och förmåga att följa regelverk eller att vi kan luta oss mot staten i kristider. Men låt oss börja med RF och idrottens hantering av pandemin, skriver Håkan Leeman

Konsten att utnyttja digitala kraften

Krönika: Under de senaste tre månader har jag hört uttrycket ”When life hands you lemons, make lemonade” till leda. Frasen handlar givetvis om att vända något negativt till något positivt, och även om jag är trött på uttrycket så står jag fullt bakom inställningen, skriver Håkan Leeman.

I kriser växer idrotten

Krönika: Idrotten brukar ju alltid vara en tillflykt vid kriser, men kan denna gång inte leverera på sedvanligt sätt. Andningshålet har ändå funnits i och med att träning fortfarande är tillåtet, och till och med uppmuntras av Folkhälsomyndigheten

Jag hade förmånen att ingå i referensgruppen för de 500 stödmiljonerna till idrotten. Nu återstår RF:s  konkreta fördelningsarbete och reaktionerna när det statliga extra stödet ska fördelas, och vad det i sin tur kommer att leda till. Några kärnfrågor blir viktiga i det svåra fördelningsarbetet: när idrott ställs mot idrott, när stad ställs mot landsbygd, när elit ställs mot bredd och, när utövaridrotter ställs mot publikidrotter, skriver Håkan Leman 

Varför växer inte andra förbund?

Krönika: Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) kan åter redovisa ett ökat medlemsantalet, nu med nära 4 procent, vilket innebär totalt mer än 168 000 medlemmar, fördelat på cirka 25 olika idrotter. 

Men – hur kan en idrott som är relativt sett dyr att utöva, som väsnas, som lika mycket är en livsstil som en idrott och som knappt finns i de stora städerna växa?, skriver Håkan Leeman

Oenighet runt utvecklingsprojekt

Krönika: Riksidrottsförbundet (RF) och systerorganisationen Sisu Idrottsutbildarnas (Sisu) uppgift är att leda, stödja och företräda svensk idrott. Det är givetvis en svår uppgift att samla 72 specialidrottsförbunden. I många fall handlar det om att se de nyttan framför enskilda idrotters krav och önskningar, skriver Håkan Leeman.

Tystnad och inga avgaser i morgondagens racing

Krönika: Under lång tid har motorsport varit utsatt för kritik för framför allt ljud och utsläpp av växthusgaser. I vissa fall har det nästan gränsat till förföljelse, där begrepp som ljuddagar och ljudmätningsstandarder har begränsat möjligheterna att utöva sporten. 

Många ser därför elektriska fordon som en räddning för motorsporten. Utsläpp av växthusgaser och decibel försvinner, utan att effekterna på motorerna reduceras i nämnvärd grad. Låter nästan för bra för att vara sant, skriver Håkan Leeman.

Varför har motorsport så få sponsorer?

Krönika: Motorsport har många fördelar för sponsorer, men i Sverige är företagen minst sagt svårflörtade vad gäller aktiva sponsorskap knutet till motorsport på central nivå. Förutom branschföretag och ”närmast sörjande” är nationella sponsorer få och på en relativt sett låg nivå sett till insats och engagemang, skriver Håkan Leeman

Kvinnor lockas allt mer till motorsport

Svensk motorsport vill vara en idrott för alla. För alla åldrar, för stadsmänniskor och landsbygdsbor, för motionärer och elit – och inte minst för både män och kvinnor, på olika sätt såväl nationellt, regionalt som lokalt, ambitionen är att öppna upp sporten, men det är lång väg att gå och det är också en väg som inte är helt utan hinder. Precis som i vårt framgångsrika arbete med hållbarhet, säkerhet och utbildning, så finns det många fördomar kring sporten och dess lämplighet för båda könen, skriver Håkan Leeman,

En ny era för motorsporten

Om någon för tio år sedan hade sagt att lösningen på några av miljöproblemen skulle vara att köra mer motocross och enduro, hade nog den personen klassats som mindre tillräknelig. Men hur otroligt det än kan låta är detta numera bevisat och vedertaget. När motorcyklar ”kör sönder” marken och ”stör” naturen, skapar detta en bättre miljö för flora och fauna och säkerställer en biologisk mångfald.

Snöskoter framgångsrik som få andra sporter

I Sverige finns mer än 170 000 snöskotrar registrerade. i stora delar av Sverige är det mer naturligt att köra skoter än att ha egen bil. Trots detta imponerande antal skotrar har bara knappt 250 förare valt att ta ut licens för snöskoter hos Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Svemo. Nu sker en stor förändring. skriver Håkan Leeman.

Därför stängs Elitserien!

Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet tog i veckan beslutet att stänga Elitserien. Håkan Leeman, ordförande i Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet, ger bakgrunden till beslutet i denna krönika.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.