Idrotten skadas inte bara ekonomiskt
I dagsläget sitter folk på RF och granskar de ansökningar om kompensation som föreningar, evenemang och serieverksamhet ansökt om. Behandling och beslut ligger i linje med den process som fördelade det tidigare kompensationsstödet för kvartal 2.
Den tyngsta principen i fördelningen är att kompensation ska utbetalas för direkt ekonomisk skada orsakad av Corona-pandemin. Gott så, och de flesta inklusive mig själv var väldigt nöjda med hur processen sköttes vid den förra fördelningen.

Men – och detta kanske kommer som en överraskning för många politiker och andra utanför idrotten – det är inte bara direkt ekonomisk skada som Covid-19 orsakar. Under den här pandemin, naggas också andra former av kapital i kanten. Låt oss ta en titt på några av dem.
Humankapitalet
Idrotten är i sin kärna och största omfattning ideell. Det innebär att ett stort antal människor (cirka 650 000 personer) frivilligt och utan ersättning offrar sin tid för att som ledare se till att barn, unga och vuxna ska kunna idrotta.
En pandemi har visat sig slita hårt på dessa människor – inte bara för att de får utöva sitt ledarskap under andra former än vanligt utan också för att det formella och informella ansvar som ligger på våra ledare har kommit i dagen på ett tydligt sätt.
Dessutom är många av föreningarnas eldsjälar över eller runt 70 år, vilket gör att de själva är i riskgrupp. Under de kommande åren tror jag att vi kommer att få slåss mot en allt större brist på ideella krafter, och med det tvingas ställa om verksamhet för att den fortfarande ska gå att bedriva.
Hur en sådan omställning ska gå till med dagens ekonomiska ramar blir för mig svårt att förstå.
Förtroendekapital
För att få förtroende, krävs kunskap om vad man kan, gör och vilka effekter det ger. Tyvärr har beslutsfattare i allt högre grad tappat kunskapen om idrottens bredd, förutsättningar och effekter på samhället. Corona-pandemin har visat detta med stor tydlighet.
Idrott har i debatten begränsats till olika former av lagsporter, och all idrott har i diskussioner, rekommendationer och beslut klumpats ihop till en obestämbar massa. Detta gäller tyvärr på alla samhällets nivåer.
Redan innan Corona beskars idrottsutövandet genom att idrottsytor byggdes bort, genom att belasta denna ideella verksamhet med rena samhällsuppdrag utan att betala kostnaderna för det samt genom reellt sett minskade bidrag.
Såväl den kommersiella som den ideella idrotten betraktas fortfarande som amatörmässig, men det är faktiskt skillnad på amatör och ideell. Lägg sedan till att den kommersiella idrotten är en av de branscher som drabbats mest av rekommendationer och lagar under pandemin.
Tyvärr utan att detta hanterats professionellt av motparterna. Om förtroendekapitalet kan byggas upp igen, och hur detta ska ske, är idag osäkert.
Intressekapital
Idrottstävlingar samlar i vanliga fall ett fantastiskt stort intresse från media, supporters och allmänhet. När besöksförbudet på idrott snart fyller 9 månader och ingen ljusning ses för 2021 så kommer detta intresse helt naturligt att dala.
Andra intressen och sysselsättningar tar över, vilket kommer att drabba idrottens rekrytering och dess utrymme i media och i människors liv.
Man kan kompensera för uteblivna biljettintäkter, men hur lång tid kommer det att ta att ta igen detta tapp efter Corona, och kommer det någonsin att bli som förut?
Vem vill stå som arrangörsstad för stora mästerskap om det inte finns något större intresse för sagda mästerskap? Vilka sponsorer vill finnas med, när värdet av sponsorskapet urholkats?
Fortsättning med nya skador
Idrotten har drabbats, och kommer fortsatt att drabbas, av pandemin. Samtidigt har få om några branscher visat sådan solidaritet med rekommendationer och beslut som idrottsrörelsen gjort.
Från RF via specialidrottsförbund ner till föreningar och utövare har idrotten accepterat de stora inskränkningarna och gjort ett så kallat hästjobb med att följa restriktionerna.
Tyvärr känner nog många med mig att vi i begränsad utsträckning fått ett erkännande för detta. Beslut om verksamheten har dröjt, och de långsiktiga effekterna har inte ens diskuterats.
Idrott kommer alltid att finnas, men ska vi fortsätta jobba i motvind eller kommer vinden att vända snart?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.